donderdag 23 maart 2023

3200 Dictee zondag 26-03-2023 (1) - dictee Dictee van de dag 889

Dictee – dictees [3200]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee december 2016 (2), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (889)

Oefendictee december 2016 (2)

1. Als niet het deux-chevauxtje is (de auto), zou ik in termen van paardenkrachten gewoon 2 pk schrijven. Zo zou ik ook 50PLUS'er schrijven op grond van het donorprincipe en de betreffende partij. Ze kon haar kousen niet aankrijgen. Als verkeersleider moet je heel wat aankunnen. Dat zal je vast niet tegen- maar aanstaan. Je abo [abonnement] is verlengd. Wat is nou toch een achterporch [tsj] [veranda, terras achter het huis]? Bij het tellen komt duizend en een na duizend en honderdeneen na honderd. Is hier een aed [automatische externe defibrillator = hartstarter]? Je kunt je hoed afdoen, iets van de prijs afdoen en bepaalde taken afdoen. Afingi(soep) bevat cassavemeel en vis. Een agame behoort tot de diktongige hagedissen. Een aguinaldogroep hanteert een muziekstijl waarbij motieven uit het kerstverhaal worden bezongen. Een akanswari is een veelvraat en een alakondre (SR) een zekere traditionele ketting. Een alatapepre (SR) is een kleine rode chilipeper. Een alawiet (ook: alevi, alawiet) ten slotte is een aanhanger van het alevitisme (alawisme).

2. De uitdrukking 'ex dividend' korten we af tot 'xd' [zonder bijrekening van de waarde daarvan]. Ene X is opgepakt. De xantippe [feeks, helleveeg] had xanthelasmata [gele zwellingen aan binnenooghoek]. Een x-aantal mensen weet hoe groot een X-eenheid [100 femtometer, 10^-13 m – fm] is. Maak even een xeroxje [kopie], wil je? Met een x-factor [niet benoemde bron van aantrekkingskracht] ben je beter af dan met een nixfactor [totaal ontbreken aantrekkingskracht]. De afkorting x.p. staat voor exprès payé [kosten expressebestelling betaald]. De atletenxystus [oefengang] was overvol. Een yep is een young ethnic professional (jeugdige allochtone carrièremaker), een yettie een young entrepreneurial technocrat (jonge internet- of
ICT-ondernemer of ook wel jonge ondernemende werknemer in de
ICTinformatie en communicatietechnologie) [GB ook wel: ict in toelichting! – IT alleen met hoofdletters!], 'yippie' is de benaming voor een politieke hippie en een yuppie is een young urban professional (jeugdige carrièremaker met een hoge, trendgevoelige levensstandaard). De YMCA is de welbekende Young Men’s Christian Association.

3. Geven we ytteraarde nu weer met Y of Yb? Ytteraarde is een zeldzame aarde waaruit yttrium [Y, 39] wordt gewonnen. Yb is ytterbium (70). Is er verband tussen yuppificatie [veryupping door inbreng yuppies] en yuppieziekte [jonge ambitieuze mensen lijden aan een chronische vermoeidheid= myalgische encefalomyelitis, ME = cvs [GB, VD: CVS!] = chronischevermoeidheidssyndroom]? Mogelijk. Een cotyl is een zaadlob. Een zaadteeltbedrijf heet ook zaderij. Was zij nou dat meisje met de zaadvragende ogen? Waar staan de zaaiuien? Zág, kaerel, loop eens deur! Zakoeski [borrelhapjes] komen uit de Russische keuken. Waar kan ik zandergymnastiek [zekere fysiotherapie] volgen? Wat hield het Zandsteenbesluit in [gebruik ervan verbieden]? Een zawiya is een islamitisch klooster. Bij die zebraoversteekplaats geeft de verlichting een zebra-effect [vlekken op wegdek]. Een zedenkomedie is een comédie de moeurs. Een gnome (mv. n) is een zedenspreuk, een gnoom(pje) een berggeest(je). Een zwarte zee-eend is vooral zwart. Beschrijf de zeeknob [brilduiker] en de zeekob [stormmeeuw] eens.

4. De ziltheid van de zee is de zeeziltte. Een baba is een in Indonesië geboren Chinees. Een baisait is een maîtresse, een bijzit, een concubine. Voor baithak (gana) moet je in de muziek zijn [SR: traditionele Hindoestaanse volks- en dansmuziek]. Een bakra is een blanke en een bakru een bosgeest. Is een octool is een achtnotengroep? Ja. Het bangkirai is een zeker hardhout. Het harthout daarvan zal toch wel niet hard zijn? Op haar baret [plat hoofddeksel] droeg ze een barettetje (ook: baretje = staafvormige broche). Bij een barre [rondhout ballet] kun je geen barrégreep [vinger over meer dan één snaar] toepassen. Een basya [SR] assisteert de dorpskapitein. Een batéman is een goudwasser. Bij het baankampioenschap wielrennen was een belle [extra en beslissende rit] nodig. Wat doet de Bemiddelingsraad [SR: geschillencommissie, VD: b] ? Waar lokaliseer je, wat is de locatie van BES-burgers [Bonaire, Sint(-)Eustatius & Saba]? Dat is een van zijn best geslaagde moppen. Wie van jullie is bhv'er [bedrijfshulpverlening]?

5. Het bestpracticebegrip omschrijft het begrip 'best practice' [beste werkwijze gebleken en nu richtlijn]. Een bigismadei is een seniorendag voor Surinamers. Een bigiyari is een lustrumfeest. Zeg, biná [hert], kun je dat eten? Hij blouwde [met handen op de borst warm slaan] stevig op zijn geblauwde jak. Hij kreeg een blanket (blanc-seing) om onbeperkt blanketten [soort peer] te kopen. Een blekero is een blikslager en een blenchi een kolibrie. Je weet bliksemsgoed, dat zoiets niet mag! Brr, wat koud! Waar houd de bruapraktijk [magie] zich mee bezig? Bruheria is toverij. Wat zou 'bruya' [bnw.: chaotisch, moeilijk] zijn ? En 'bugru' [znw.: balletje onder huid penis]? Buní is tonijn. Een buru is een blanke Surinamer die afstamt van immigranten uit Nederland die zich in 1845-1850 als boeren in Suriname vestigden. Heb jij een
bvz-verzekering [Antillen: basisverzekering ziektekosten]? Blush is rouge. Bellettrie [schone letteren] over een boletri [boom, hout]? Hij is boven Jan en woont boven Piet. Boyo is een ovengerecht. Een bredebon [Sranangtongo] ten slotte is een broodboom.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten