dinsdag 21 maart 2023

3196 Dictee vrijdag 24-03-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (887)

Dictee – dictees [3196]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee november 2016 (13), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (887)

Oefendictee november 2016 (13)

1. Guelfen zijn Welfen [steunden de paus, Italië, 12e-14e eeuw]; vergelijk: Ghibellijnen [steunden de Duitse keizer]. Zijn wellbeing [welbevinden] is van hoog niveau. Na ampele overwegingen denk ik dat het volgende juist is: goed doorbakken, lang gebraden is well done, bien cuit, medium gebakken is à point en dichtgeschroeid en rauw aan de binnenkant is saignant, rare of bleu. Hoe ziet een wenkkrab eruit? Een hordijs [houten galerij op uitstekende kraagstenen of balken aan middeleeuwse vestingmuur] doet algauw aan een machicoulis [mezekooi, mezekouw, werpgang voor bv. het brandende pek] denken. Een werpgoot is een soort schudgoot. Wat is een pop-uptent [werptent: klapt open door deze in de lucht te gooien]? Spondylitis is wervelontsteking. Een westbouw is een avant-corps [grote uitbouw aan westelijk einde van een (kathedrale) kerk]. W.L. is westerlengte. Kijk, dat is nou een aardig wist-je-datje [weetje]. Een madhhab [maa-dahp] is een (soennitische) wetschool. Fraus legis [wetsontduiking], dat moet je toch niet willen.

2. [cijfers] Deze 20-tonner heeft een 20 tonslast. Hij heeft [half cijfers] 20-duizend euro betaald. Hij heeft [cijfers] een 6 minresultaat behaald, een 6-minnetje dus. Zoals altijd zal hij wel een goede snee aan hebben [flink dronken zijn]. Het geheim van die smid is in zijn vrije tijd een buitenmodel [bnw.] jas [ook: buitenmodeljas, znw. – klemtoon] van goede snit (coupe). Vrouwlief draagt geen omajurk, maar een little black dress naar de snee (snit) van Coco Chanel. Je moet en zult die schade aan de Académie français betalen: à bis ou à blanc (hoe dan ook)! De achtsteleerlingen [GB bv. vierde + n/s, VD alleen n] hebben vrij vandaag. Wel: zesachtstenmaat!

3. Hebben jullie abbé Pierre nog gekend? De Aidavertolkster [opera] droeg een kleed van aïdaweefsel. Voor sommigen is Feyenoord [de club, niet de wijk!] alleenzaligmakend. Ainsi-soit-il: dat akkevietje (ook: f) gaat niet in je koude [VD niet: kouwe – wel: kouwe kak, kouwe drukte, etc.] kleren zitten. Zet jij ajb. de verwarming wat hoger en doet u a.u.b. de ramen dicht. De bonheur(-du-jour) [salonkastje met boven spiegelglas] was à la bonne heure [kon er nog mee door]. Is die amishjongen [sekte mennonieten VS] echt een amfitryon [gulle gastheer]? Ammenoela (ammehoela, amehoela, mehoela, aan me hoela, ammenooitniet)! Amok maken: dat doet zelfs een amokmaker niet met zijn amor proximi [naastenliefde]. Hoe kun je nu de meervoudsvormen 'amuse-gueules', 'amphigouris' en 'amoxicillines' verkeerd schrijven?

4. Orleaan of bixine [rode kleurstof] komt van de anatto(boom). De Anglaise [Engelse] danste de anglaise [een dans]. De ansichtkaart was van een geanonimiseerde anonymus. We hebben wat afgebloemleesd. Van de AOW-uitkering die de AOW'ers volgens de Algemene Ouderdomswet ontvingen, konden ze heel wat anyumaraatjes [SR: zekere grote zoetwaterroofvis] bekostigen. De angwantibo [beermaki, halfaap] was pauwentrots op 'zijn' apenbroodboom. Die apenkop deert me niet meer: hij is heengegaan aan het cotardsyndroom [de waan niet te bestaan of dood te zijn]! Met 'eind' [afko] i.p.v. 'einde' creëer je een apocope [mv. n/s/'s].

5. In de Griekse archipel vind je weleens een architraaf [onderdeel tafelelement van een gebouw = epistylus]. Een archeopteryx [vogelsoort met reptielachtige kenmerken] komt uit het juratijdperk. Après tout, after all, zijn we in Arabia petraea, de Sinaï, terechtgekomen. Wat heeft musivisch met muziek te maken? Niks, wel met mozaïekwerk. Vóór dat apoplectisch insult [beroerte] was een goed dicteeresultaat wél bereikbaar geweest. De fakir maakte een apotropaeïsch [bezwerend] gebaar. Apperpo [apprepo, à propos], noemen ze dat nou appeltje-eitje [bnw., VD: predicatief]? Hij is een kei in aritmetica [rekenkunde]. In Vlaanderen werken ze met
as-builtplannen [niet het ontwerp, maar het resultaat]. Ze stopte hem met zijn ascites [buikwaterzucht] onder de asclepiaswol [wolachtige stof, vezels Zuid-Amerikaanse plant].

6. Au pis-aller [in het ergste geval] moeten we hem maar au sérieux [serieus] nemen. Door de ayahuasca [geestverruimend plantenbrouwsel] zag hij de ayeaye [het vingerdier] dubbel. Azulejo's zijn blauwe tegels [Moren, Spanje]. Bekken trekken is trekkebekken, maar wat is trekkebenen [met een (één) been enigszins mank of kreupel lopen]? Ik heb het niet op Mabelia's [persoonsnaam] en belies [sukkelachtige vrouw]. Wat is nu een stad zonder belvedère [mooi uitzicht, bellevue]? De benedictijnermonniken wonen in een benedictijnerklooster, een benedictijnerabt in een benedictijnerabdij. Bifurqueren leidt tot bifurcatie [van weg: een tweesprong], zoals confisqueren tot confiscatie [inbeslagneming]. Ik mag ze wel, die bird's eye viewjournalisten (!). Alle blije bleitjes [blei: vis] kunnen zwemmen.

7. Mijn ex heeft niet alleen de bloemetjes buitengezet, maar ook mij buitengezet (buiten de deur gezet – altijd aaneen). Speelden die Boksers [1900, China, geheim genootschap] met hun boxers [honden] een rol bij de Bokseropstand? Wie heeft mijn cache-sexeje gezien? O(h), heb ik dat om? Die captain's dinnerbereider [niet in wdb.] bakt er niets van. De auto van de carillonist is gecarjackt. Hij is gespecialiseerd in castellogie [kastelen] en vexillologie [vlaggen]. Kun je van sellotape [doorzichtig plakband] of cellofaan [glaspapier] cellulitis [vergroving van het huidreliëf door onderhuids vetweefsel = cellulite, peau d’orange of sinaasappelhuid] krijgen? Nee! Op de Olympische Spelen vinden heel wat cérémonies protocolaires plaats. We zien elkaar op het divalifeest [Divali, lichtjesfeest].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten