zaterdag 4 maart 2023

3172 Dictee woensdag 08-03-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (871)

Dictee – dictees [3172]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee mei 2016 (15), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (871)

Oefendictee mei 2016 (15)

1. Een wabi is op de Antillen een peuldragende boom uit de mimosafamilie. Een wadi is een droge rivierbedding. De wakame [ee – krulwier] is een soort gekweekt zeewier. Een walaba is een zekere boom (die van het bijlhout). Een walapa is een forelzalm. Een walkure is een forse, struise vrouw, die haar naam dankt aan de noordse mythologie [de Walkuren, godinnen]. In BE vieren ze de Wapenstilstand [11 november – 1918, WO I]. Hiervoor gebruiken we het WAP: wireless application protocol. Een warimbo (SR) is een plant waarvan de stelen gebruikt worden voor het maken van vlechtwerk. Een warung of warong is een open eetkraampje. De wasabi is de Japanse hete groene mierikswortelpasta. Bij het wasi nemen, ga je in bad. Bij Waterloo heeft Napoleon een waterloo [GB – beslissende nederlaag] geleden. De bestandsextensie wav staat voor waveform audio file format (het bestand is dan in WAV-formaat).

2. Een Wayana leeft in het zuidoosten van Suriname. Hij heeft de daad wel degelijk bekend, welteverstaan. Zijn vrouw moest werkeloos toezien, hoe haar man werkloos werd. Zijn werk-privébalans is helemaal zoek. De Wetstraat [regering België] heeft dat zo bepaald. Van het wiiën met een Wii [spelcomputer van Nintendo] krijg je mogelijk wiiitis. Het wij-zij-gevoel is helemaal weg. Is windowdressing [mooier voorstellen dan de werkelijkheid is] het dragen van een ruitjesbloes? Nee, dus. De zomerspelen [als verkorting ook wel: Z] zijn de Olympische Zomerspelen, de winterspelen [als verkorting ook wel: W] de Olympische Winterspelen. Deze ditjes en datjes bevatten veel wat wist-je-datjes. Wat een WLAN [wireless local area network: draadloos netwerk van computers en randapparatuur, bv. binnen een gebouw of groep gebouwen – vgl. ook LAN (local area network) en WAN (wide area network)] is, weet je wel. Zij houden alleen wolvee. Timmerlieden gebruiken een wouter, een woutermannetje, een wouterlatje [stukje hout tegen wegglijden stijl of om waterpas een plank op te leggen].

3. Yes, ik ben een yep (young ethnic professional)! Met yorkatori's worden geestverhalen bedoeld. Een yu di Kòrsu is iemand die op Curaçao of daarbuiten woonachtig is, maar wel Papiaments verstaat en iemand die bereid is voor de vooruitgang van Curaçao te werken. Daarnaast accepteert een yu di Kòrsu de multiculturele situatie en de culturele diversiteit op Curaçao. Ook moet geaccepteerd worden dat de Afro-Curaçaose elementen het merendeel van de Curaçaose cultuur overheersen. Zakoeski zijn lekkere hapjes (BE, Rusland). Zavel is een zekere grondsoort. Een zbo (NL) is een zelfstandig bestuursorgaan. Dat is toch wel heel bijzonder: zee-ijs [in poolzeeën t.o. landijs]. Hij mocht zelf zijn zegje doen. Een zende is een stuk vlees van de slacht dat men aan iemand ten geschenke zendt (ook wel: een zeis).

4. Een zeste is (culinair) de zeer dun gesneden schil van een citrusvrucht. Het zionisme heet zo naar Zion (alleen GB, VD: Sion = oorspronkelijk de burcht van het oude Jeruzalem – het volk Sions, de dochter van Sion betekent: het Joodse volk – zionisme was vroeger het streven naar een nationale Joodse staat en thans tot het handhaven daarvan). Hij is een vreselijke zoetekauw. In een zottenkot wordt veel zotteklap voor zoete koek verkocht. Waar kan ik leren zoukdansen [zouk: dansmuziek bestaande uit een creoolse mix van Afrikaanse gitaarstijlen, Caraïbische pop en Amerikaanse funk]? De zoutte viel nogal tegen [vgl. het is dik van zoute: voor mekaar, in orde]. Met zulte wordt in de plantkunde de zeeaster bedoeld. Ik weet niet of die zumba, dat zumbaën, leuk is [zumba: fitnessprogramma dat gebaseerd is op Latijns-Amerikaanse muziek en dans]. Kan ik dat zwart-op-wit krijgen? Wat, hebben jullie op zolder nog een zwart-wit-tv? Een zwei is een winkelhaak.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten