woensdag 1 maart 2023

3168 Dictee zondag 05-03-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (868)

Dictee – dictees [3168]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee mei 2016 (12), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (868)

Oefendictee mei 2016 (12)

1. Pagara (SR) is vuurwerk bestaande uit een groot aantal in serie verbonden rotjes. Is een kleine pakkerd een pakkertje? Een pakira is een halsbandpekari. Palulu is de benaming voor enige grote planten. Met paris wordt het pariskruid bedoeld. In het Surinaamse getijdengebied vindt men parwa's [loofboom of hout ervan]. Het meervoud van 'pas de deux' is hetzelfde (VD ook: pas de deuxs, GB ook: 2023). De pastechi is een bekende snack op Curaçao. Een pastifi (SR) is een spleetje tussen de voortanden. Pastis is een anijsdrank en een pastiche een slechte nabootsing. Een pata is een schoen, een pataka een Zuid-Amerikaanse roofvis en pata negra is fijne Spaanse gedroogde ham van varkens met zwarte poten. Een pateeke is (ook wel) een gebakje. Patina (patine) is (ook) de grijsgroene oxidatielaag op bronzen voorwerpen.

2. Een peda (BE) is een studentenhuis. Een pip is o.a. een primus inter pares en een persoonlijke internetpagina. Een pegapega is op de Antillen een huisgekko. Pemba (SR) is pijpaarde. Op de Antillen heet een pensionado een penshonado. Peprewatra is dunne pepersoep met vis of vlees. Persad is (hindoeïsme, SR) zoetigheid van bloem, melk, suiker en geklaarde boter (ghee) die na het offeren opgegeten wordt. Een petshop is een dierenwinkel. Met Phagwa [Holi (Phagwa)] vieren we het phagwafeest. Hij kan het pijproken niet laten. 'De pico gaan' betekent in bepaalde spellen dat men wil spelen om slechts één slag te halen. Wie weet wat het GB-bnw. pi-ka betekent? Ik niet. Bij 'pika' zou je nog aan een verkorting van pikant kunnen denken ... Een pikolet is een zekere zangvogel. De pina colada is een heel erg bekende cocktail.

3. Een pipit is een pépite, een goudklomp (daar zoekt een porknokker = goudzoeker naar). De piren (VD ook: pireng) is een soort piranha. Een poclain is een graafmachine. Een podosiri is een açaipalm
[ah-saa-ie]. Pokopoko zal wel langzaamaan betekenen. De pomtayer is een smaakgevend basisingrediënt van pom, een zekere ovenschotel. Popjawa (SR) is Javaanse popmuziek. Een popsicle (SR) is een ijslolly, een waterijsje. Een porch is op de Antillen een veranda.

4. Posologie is de leer van de dosering van geneesmiddelen. Post factum is achteraf, post festum als het te laat is (mosterd ...). Post mortem is na de dood: dan schrijf je een i.m., een in memoriam. Een powisi (SR) is een gewone, zwarte of gekuifde hokko. Wat was een PP'er ook alweer? O.a. Partido Popular (Spanje). Ook 'pharmacy practitioner' (helpt je bij vragen over farmacie). Een prapi (SR) is een aarden kom. Pratikeren (BE) is praktiseren. Predatie is het verschijnsel dat sommige dieren andere dieren doden en verslinden. Die pree is een (soort) loon of soldij. Een preiskoro is zoiets als een peuterspeelzaal. Ik zal je bij uitzondering mijn privé-e-mailadres geven.

5. Pro bono werken, een pro-bonoactiviteit, dient het algemeen welzijn. Een prodowaka (SR) is een gezamenlijke (feestelijke) wandeltocht ter gelegenheid van een jubileum e.d. Een pmc is een
product-marktcombinatie. Een pro justitia (BE) is een proces-verbaal. Voor welk doel is dit een promoactie? Een prowagen (SR) is een patrouilleauto van de politie. De pu is een Chinese lengtemaat: ongeveer een meter plus een el. Een Puerto Ricaan (GB) woont in Porto Rico (alleen VD, ook: Puerto Rico). Een publireportage (BE) is een advertentie in de vorm van een redactionele tekst, een advertorial dus. We kennen de Pythische Spelen en het pythisch orakel. Pyaw is een chinees gokspel met loterijbriefjes.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten