zaterdag 25 maart 2023

3204 Dictee dinsdag 28-03-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (891)

Dictee – dictees [3204]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee december 2016 (4), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (891)

Oefendictee december 2016 (4)

1. Een deen is een wilde zwaan en Shakespeare is de zwaan van Avon. Een coscoroba is een zwaangans. Die Zwaardvis [sterrenbeeld: Goudvis] kun je niet eten. Dat is een echte zwacribuurt [zware criminaliteit]. In het zeewezen kennen ze de zwakkehals [stopper om bij ruw weer de belegtouwen te stoppen]. Hij is zwakjes in taal. Een hyfe [hie-fuh] is een zwam- of schimmeldraad. Hoe werkt de zwangerschapsreactie van Aschheim-Zondek? Met muizen! Black Thursday is Zwarte Donderdag [donderdag 24 oktober 1929, waarop de grote beurskrach in New York begon, het begin van de Grote Depressie] en Black Friday is zwarte vrijdag [daar waren er meerdere van]. Mag ik die zwartewoudham van je? Kijk: de zwartjan, de schoorsteenveger. Goudrood tot oranjegeel zwavelarseen [zwavelarsenicum] = realgar (robijnzwavel). Nordhäuser (ook: Saksisch, rokend) zwavelzuur is oleum. Sulfoxysme is zwavelzuurvergiftiging. Wat is (BE) een Zweedse coalitie [coalitie van Vlaams-nationalisten, christendemocraten en liberalen (de naam verwijst naar de Zweedse vlag, met geel voor de Vlaams-nationalisten, het kruis voor de christendemocraten en blauw voor de liberalen)]? Bij harddraverijen kun je soms een gouden zweep winnen. Zweetklierontsteking is hidradenitis. Hij kent de truc: hij heeft het zweitje [kneep, foefje] door. Een scooper is een zwenklaadschop.

2. De vinger zwoor of zweerde, de getuige zwoer een dure eed. Zwitsers bont is cretonne [katoen]. Geen geld, geen zwitsers [kan niemand inhuren], zo zat als een zwitser en een baard als een Zwitser. Hij is een ervaringsdeskundige [eig. znw.] zytholoog [bierkenner]. Zo, dat was de letter z (in Van Dale). Een caban is onder andere een hut. Na de cesartherapie [bewegingstherapie, herstellen natuurlijke houding] smaakte de caesarsalade [bedenker: de
Italiaans-Amerikaanse kok Caesar Cardini
(1896–1956)] voortreffelijk. Een calpoltablet bevat paracetamol. Een cameo [korte toneelscène, m.n. om reliëf aan te brengen in het karakter van een personage] heeft met toneel te maken. Een camo is een continuing airworthiness management organisation, toch? Een camion is een vracht-, een camionette een bestelwagen. Camperen [met camper], dat is toch niet kamperen [met een tent]? Camp [bnw.] is kitscherig en camp [znw.] is kitsch. Cardio(fitness) is 'trainen met je hart'. Noem enkele
Caricom-landen [Caribbean Community and Common Market]. Carven is skiën met carveski's [midden is smaller dan de uiteinden]. Geen cashupetetaart [GB, ook: kashupete] zonder cashew(noten) [cashewnotentaart]! Cautal zijn liederen die gezongen worden tijdens het holifeest [Holi (Phagwa), phagwafeest]. Een cecogram is braillepost. Een cedula (sédula) is een identiteitsbewijs (op de Antillen). NB wel ID-bewijs en ID-kaart!

3. Het CBB (SR) is het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De censo is de dienst Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister [Aruba]. Lust jij confit [ie] [in ganzenvet ingemaakt vlees van ganzen, eenden, varkens of kippen]? Een cook-out is een uitje met een buitenshuis bereide maaltijd. Eerst de start-up [van een nieuw bedrijf], dan de countdown [terugtellen – tot nul, bv. bij een lancering]. Een copingstrategie hoort in de psychologie thuis [wijze waarop mensen omgaan met problemen]. Wat is het bijzondere van cortenstaal [de opvallende bruine roestlaag]? Coupen is een coup plegen. Een couvade is een mannenkraambed. Wat custommade [Engels! – maatwerk voor de klant] is, hoef je niet te customizen [ook: customiseren = aanpassen aan de wensen van de klant]. Een beginnetje: CVA (cerebrovasculair accident, beroerte), CvB (College van Bestuur – universiteit!), ... Bij cytokine moet je aan hormonen denken. Crepi is pleisterkalk. Croppen is bijsnijden (van foto's). In Caraïbisch Nederland heeft een ondernemer bij de belasting een cribnummer. Fidel Castro deelde graag in Havana cubanen [sigaren, havanna's] uit.

4. We zijn weer een ronde verder in het cuptornooi [BE, NL: toernooi]. Crushen is ijs fijnmaken. Zat hij ook bij de Cobra-groep [Copenhagen, Brussels, Amsterdam (benaming van een in 1948 opgerichte groep Deense, Belgische en Nederlandse experimentele schilders en dichters)]? Die coco [papegaai] zal toch wel coco [dropwater] slikken? Een collant (BE) is een maillot. Wat heeft een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) te maken met de collectievelastendruk? Weinig. Kunt u (de inhoud van) die compact camera overzetten op deze compact disc (GB/VD: los!). Cerebrospinaal [bnw.] betreft de hersenen en het ruggenmerg (als een samenhangend geheel). Het Cft is het College financieel toezicht. Een chavista vereert (vereerde) Hugo Chávez [Venezuela]. Een chòler [ook; choller – beide tsj], is een bedelaar, zwerver, junkie. Een chose [sj] is een zaak, aangelegenheid, kwestie (de hele chose ...). Een chroma is (ook) een kleur. Een chuchubi is op de Antillen een tropische spotlijster. Cibleren (Frans: cibler) is een doel kiezen, een doelgroep bepalen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten