woensdag 29 maart 2023

3214 Dictee zondag 02-04-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (896)

Dictee – dictees [3214]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee oktober 2016, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (896)

Oefendictee oktober 2016

1. Zijn ouweheer – alive-and-kicking en still going strong – arriveerde in een à la Daumont bespannen kales [ook: calèche] bij het gedegausste schip, zoals de eclatante roman à clef [sleutelroman] ad (ook: in) usum Delphini [gekuist, gecastigeerd – VD, GB: d] breedvoerig en -sprakig in non-descripte [onopvallend] vorm in een eclatant excerpt – ook: syllabus of resumé – re-interpreteerde. Hij haalde zijn chabber [kameraad, maat, vent, gabber] op, met wie hij gein [plezier] gedeeld had in de preoorlogsjaren de die in diem [van dag tot dag, ook: de die in diem] op de Oostinjevaarder.

2. Uit archivalia bleek super- en bereduidelijk dat de majoor-Chinees [hoofd Chinezen ter plaatse] alstoen [toen, destijds] kassie-zes [dood] gegaan is aan een A-ziekte als basedow en niet aan dengue [knokkelkoorts], CFcystic fibrosis, taaislijmziekte –, het disfunctioneleperceptiesyndroom [DPS], de ziekte van Duchenne [duchenne], fyofyo [magische ziekte in wintigeloof], ehrlichose [via teken overgebracht], gardnerella [een soaseksueel overdraagbare aandoening] bij zijn vrouw, een hart- en vaatziekte, lassakoorts [infectieziekte uit Nigeria], kala-azar (leishmaniasis, bosyaws, aleppobuil), ludduvuddu [liefdesverdriet], kazerneziekteverschijnselen [venerische ziekte] of la maladie du siècle [de ziekte van deze eeuw].

3. Bij de Olympische Zomerspelen scoorde de hooggekwalificeerde campionissimo keirin in spe een shot erytropoëtine – epo in de volksmond – en eerdergenoemde werd daaraanvolgend (afkorting: dav.) dan ook gediskwalificeerd, wat volgens de cleanesportpropagandisten aanduidde, dat die geen gouden greep in de olympische prijzenpot mocht doen. Helaas zijn jeu de boules en muay-thaiboksen niet olympisch.

4. De stand-upper bestelde nogal wat bric-à-brac in een
doe-het-zelfwinkel – dus niet in die collega-winkel – om er de horrorcliniclown mee te gaan uithangen. Men bevoorraadde hem valsgaweg met nepantiquiteiten, of nepantiek zo u wilt, zodat zijn dilettantische plan de prullenmand in kon. In een retrospectieve terugblik erkende hij dat de zaak 'clowns' jammer genoeg te veel was opgeblazen. Waarvan akte!

5. In streng gereformeerde kringen gedijt het
normen-en-waardendebat: het zondebesef is daar tot Kunst met een grote K verheven. De Boze, de Satan, heerst als een angry young man en een cacodemon over ons. Als een armezondaar met een armezondaarsgezicht belijden wij onze schuld: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Deze laatste passus [zinsnede] is rooms-katholiek en van de Kerk van Rome.

6. Het Start-verdrag wil kernwapens reduceren, net als de hollanditis (Hollandse ziekte). Alle raketten: de antiraketraket, de zijderups- of exocet- en de katjoesjaraket, de langeafstandsraket en de MX-raket, moeten worden uitgebannen. De Sovjet-Unie moest minder MiG's hebben. Het koudeoorlogsdenken moet verlaten worden en vrede zij met ons allen, zoals ook olewesjolem Shimon Peres propagandeerde.

7. Met een welgemeend "salam aleikum" begroette Habib zijn vriend die replyde met "wa-aleikum as-salam". Op dat moment klonk van de minaret van de mesdjid het azan (ook: adhan – oproep tot rituele gebed) van de muezzin onder toeziend oog van de panghoeloe [directeur van een moskee]. Habib verbeidde het vrijdagmiddaggebed, terwijl zijn seculiere chef naar de vrimibo (vrijmibo) ging. Habib had de koran bij zich – de polder-Koran was uit, de Alkoran in.

8. Ik houd van armeeën. Mijn oudooms, beiden oud-militairen, waren sergeant der 1e (eerste) klasse en luitenant-ter-zee buiten dienst (afkorting: b.d.). Ze hebben in phoney wars (ook: een drôle de guerre, geen mv.) gediend en in WO II [wee-joo-twee]: dat was op zich geen ABC-oorlog [ABC-wapens: atomaire, biologische, chemische, vgl. NBC]. Ik vind 'the war to end all wars' een rare uitdrukking. Geef mij maar pacifisme dat streeft naar de pax of treuga Dei. De paxzalvers mag ik niet.

9. Onderwijs lijdt tot vooruitgang: van iederwijs en jenaplanscholen tot Bijbelonderwijs en bama- of bachelor-masterstructuur. Is ckv [NL: culturele en kunstzinnige vorming] een onderdeel van het cpe [centraal praktisch examen]? Moet een docent de didaxologie beheersen? Wat is de effectus civilis [uit een diploma voortvloeiende maatschappelijke bevoegdheid] van een diploma? En wat bedoelen de Vlamingen met ex-cathedraonderwijs [massale hoorcolleges]? In Suriname heb je gloscholen [gloo, NL: glo-scholen – gee-jèh-loo]. De [NL] IB-groep [Informatie Beheer Groep] is opgegaan in de DUO [Dienst Uitvoering Onderwijs]. Wij hebben op de basisschool een ib'er [intern begeleider]. Ik heb het jus docendi [recht om onderwijs te geven] in k en o [kinderverzorging en -opvoeding]. Een witgehandschoende asymptoot [moet jaar overdoen] hoort thuis op de (vroegere) Koninklijke Militaire Academie [KMA] in het Kasteel van Breda. Ook daar hebben ze uhd's [universitair hoofddocent], ud's [universitair docent] en td's [toegevoegd docent].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten