maandag 13 maart 2023

3182 Dictee donderdag 16-03-2023 (3) – dictee Groot Dictee van Rozenburg 2023

Dictee – dictees [3182]

Groot Dictee van Rozenburg 2023 (auteur: Linda van der Klooster)

Liquidatie in een à-la-carterestaurant

1. Een ijzingwekkend gekrijs klonk plotsklaps door het industriedorp, weergalmend tegen de majestueuze glas-in-loodramen van Muziektheater De Ontmoeting.

2. In De [de] Langoustine [internet: geen uitsluitsel], een etablissement met Michelinster, en ontmoetingsplaats voor de nouveaux riches en anderszins geprivilegieerden, had een moord plaatsgevonden.

3. Een rechercheur van de oude stempel haastte zich stante pede [op staande voet], op zijn qui-vive [op zijn hoede], naar de plaats delict [pd] om poolshoogte te nemen.

4. Daar beende de ravissante [betoverend] drieëntwintigjarige maîtresse van de omgebrachte chef-kok handenwringend in een minuscuul niemendalletje door de locatie.

5. De femme fatale was via seksuele escapades geüpgraded van
miss-wet-T-shirtverkiezingen naar de upper class.

6. De politieagent toonde stoïcijns zijn insigne en ID-kaart [identiteitskaart], en bestudeerde het fileermes in de torso [romp] van het ontzielde corpus [lichaam].

7. Jeetjemina, het lijkt wel een James Bondfilm, jeremieerde de in- en intrieste beauty hysterisch. Wie heeft mijn schattebout doodgemaakt?

8. Rustig aan, doceerde de oude rot in het vak, tijdens het rondneuzen tussen sliptongetjes, sint-jakobsschelpen, quiches en halfgare ratatouille.

9. Terwijl ze een exquise [exquisiet, uitgelezen, voortreffelijk] bordeaux [zekere wijn] achteroversloeg, noemde de barbiepop achtereenvolgens een culinair recensent, het plaatselijke journaille en Jan en alleman als aartsvijand van haar eega.

10. Toch bleek, na vingerafdrukkenonderzoek, de souschef [aaneen] uiteindelijk de delinquent [dader van een strafbaar feit]: een crime passionnel [geen le – betekenis: passiemoord] van een versmade geliefde.

11. Deze whodunit [detective] eindigt dientengevolge niet in een cliffhanger [moment van onzekerheid over de afloop].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten