maandag 13 februari 2023

3146 Dictee donderdag 16-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (851)

Dictee – dictees [3146]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 006, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (851)

AOW'er als orthograaf op een klein stationnetje?

1. Hoe zou een orthograaf de woorden ortolaan [gors – vogel – met groengrijze kop] en orthoklaas, veldspaat, schrijven? Ongetwijfeld kalligrafisch fraai, maar ook correct, zodat het schrijfsel geen correctie behoeft? En hoe zou hij het et-teken (en-teken), de ampersand (symbool: &), op papier krijgen, terwijl hij geen dorknoper (saaie ambtenaar) of een angry young man (kunstenaar die zich afzet tegen vorige generaties) is? Zou hij ook weten dat een asdic (anti-submarine detection and investigation committee) er is om onderzeeërs op te sporen en dat schwadronneren het zich verdedigen met een stok is? Hij zal desalniettemin denken, dat de Hollandse jantjes van de Koninklijke Marine [in NL: KM] vaak pietjes hebben, hoofdluizen dus en geen vaakluizen [slaapluis, slaap – kinderen].

2. In genen dele willen we te berde brengen dat ten aanschouwen van u beider vriend te zijnen huize te allen tijde tenhemelschreiende toestanden heersen. Heden ten dage wordt duidelijk dat we ons niet ten eeuwigen dage te buiten kunnen gaan en te dien einde het pad ten einde mogen lopen teneinde ternauwernood terzelfder tijd – sommigen zeggen echter tezelfdertijd – en ter juister plaatse ter ziele zullen gaan. Ter dood veroordelen leidt voor de aspirant-terdoodveroordeelde onvermijdelijk tot een terdoodveroordeling. Ten dode opgeschreven als je bent zal ik te gepasten tijde te jouwer nagedachtenis een kaarsje branden. [Mooie alinea!]

3. Op een klein stationnetje, 's morgens in de vroegte, hebben we onze stationcar gestationeerd. Na ommekomst van het lokaaltreintje hebben we als een fremdkörper (past niet bij omgeving) in het environment (omgeving als kunstobject) geavondmaald [ww. avondmalen, dineren] en aan wining-and-dining gedaan. Verrassenderwijs kregen we bij de repasse (tweede bediening maaltijd met totaal andere gerechten) ook mayonaise en dijonnaise, wat tot acute regurgitatie (oprisping) leidde, maar rehydratiezout (tegen uitdroging) werkt mirakels, sterker nog: miraculeus. Sara's (Sarahs) autootje was kaduuk, dus moest de mecano, de mecanicien, nog uitrukken, terwijl zoonlief met zijn meccanodoosje speelde.

4. De drooglever [altijd dorst] vertelde droog zijn secce verhaal, zoveel was in tien seconden sec al wel duidelijk. Secondelang weifelend, twijfelde zijn gehoor aan zijn competenties. Hij leefde van zijn oorlogswinst en was dus oweeër (ow'er). Treife [verschut] was [betrapt worden] hij niet met zijn kit en jatschore [gestolen goed], gekregen van de moffen, uit Moffrika, dus. Hij voelde zich een dp [die-piedisplaced person, vluchteling], een outcast. Onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog is hij een cartoonhandel begonnen en veel later kwam hij in de picture als vicevoorzitter met vieze plaatjes met veel pixels en dus een hoog dpi-gehalte, dots per inch.

5. Laten we de AOW'ers niet vergeten. Zij toucheren hun AOW-uitkering just in time. AOW staat trouwens voor de Algemene Ouderdomswet. Die is bedoeld voor overjarige 65-plussers die senior [65 plus], afgekort sr. zijn. Senescentie, het oud-worden [zelfnoemfunctie] kan ertoe leiden, dat je aan seniliteit lijdt. Dat hoeft echter niet. Er zijn ook gezonde ziektes, zoals senectus, dat is ouderdom zonder gebreken, en vergeet ook niet de zwangerschap, waarbij de zwangerschapsstriemen, de striae, als gedachtenis geconserveerd kunnen worden. De kraamvrouw werd trouwens overstelpt, exuberant [overdadig] geaccableerd [overstelpt], met bloemen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten