donderdag 9 februari 2023

3140 Dictee zondag 12-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (847)

Dictee – dictees [3140]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 010, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (847)

1. Het proces-Dutroux deed veel stof opwaaien. Dutrouxs gefundenes Fressen (buitenkansje, motief) was niet houdbaar. In Agnes' huis zaten Degas' modellen. Aimés trots was zijn kennis van Marx' theorie. Kafka's romans waren collector's items. Neem een cakeje, zit op een crapaudje (leunstoel), schrijf nog een columnpje of monteer nog een framepje. Vlieg mee met een KLM-stewardessje [Koninklijke Luchtvaartmaatschappij], laat je agenda bijwerken door je secretaressetje (ook: secretaresje). Hadt gij het te kwaad? Last van de tonsillen, van de amandelen? Of leidde uw verslaving tot lijden aan amyotrofie (verzwakking spieren), lumbago (spit) en omagra (schouderjicht)? Viagra demaskeert het nodige, is dus een soort demasqué der liefde.

2. Epizeuxis, epizeuxis (herhaling!), je zal toch een dame-jeanne (dameraan, demi-john, mandfles) hebben vol met madame-jeanettes [geen 'uh' uitspreken] (pepers). Een beetje maderasaus (uit Madeira! – VD/GB 2023 ook: madeirawijn/saus!) erbij en de boel explodeert als een ratelmijn of je krijgt er hooikoorts, pollinosis of pollinose van, maar dan helpt terfenadine (tegen hooikoorts). Zo'n dameraan is handig en net een hollebolle gijs, je stopt er allerhande ditjes en datjes in, van kruiwagenvollen of kruiwagens vol gevuld met de gifpil [figuurlijk], de poisonpill tot carga's [lading, vracht] pvc-buis, gemaakt dus van polyvinylchloride. Dat leegmaken makkelijk is, is net zo'n popular fallacy als dat yips voor een golfer tacheles (simpel) te remediëren is.

3. Het verbuigen van een verbum, een werkwoord kan knap lastig zijn. Denk maar aan: ik douch en ik base, hij volleybalt en baseballt, wij hebben gerugbyd en gekanood. Ik ski en de skiester skiede, taxi jij of taxiede hij? We hebben gestuukt [gestuct], gemixt, gelyncht, geramsjt, geroetsjt, gejijd, gejoud [geuud – uen, ude, geuud, vgl. fonduen, fondude, gefonduud] gelobbyd. Een vertoornde schoolfrik downloadde de met de candid camera [verborgen camera] gemaakte bas-reliëffoto – een candidcameraopname dus – van de behoorlijk gefacelifte
pin-upgirl. Ik promoot de club en jij scoort als pinchhitter. Hij tackelde, googelde, goochelde, en scrambelde [ook: scramblede] er lustig op los. Daarna werd wel zijn cachegeheugen, maar niet zijn langetermijngeheugen gedeletet. Zelfs een leerpil kon de pil van zijn lapsus memoriae [aan geheugen ontschoten] niet vergulden.

4. De notoriteit van de notoire dronkenlap [drinkebroer] was groot. Maaiig of madig betekent vol maden. De bacchanten offerden aan Bacchus. Al naargelang de betekenis schrijf je corporaal, het corps betreffend, of korporaal (leger). U weet wie le petit caporal was? Juist: Napoleon! Een Ajacied is volgens Van Dale een Ajaxspeler, dus niet een Ajaxsupporter. Een absorbens absorbeert een absorptief. Een apsis of abside hoort bij een transept [in de kerk] en een abscis komt uit de wiskunde. Wie worden begraven in een crypt en hebben dus een cryptenstelsel (dubieus! GB/VD n – let op bij crypte – VD/GB – mv. + n/s. Omdat ‘crypte’ gebruikelijker is dan ‘crypt’, wordt het mv. cryptezaal – zie VD, lemma ‘zaal’): Maori's, Bosjesmannen of indianen? . Een coupe-file is een voorrangskaart, een coup is een staatsgreep en met een coupe soleil kun je in een coupé met de TEE, de Trans-Europa-expres, reizen. Classicaal slaat op classis en niet op viskeus klassikaal onderwijs. Avodiré en afrormosia zijn houtsoorten. Een champetter is een koddebeier (veldwachter) maar dan niet een veldwachter in de gewestelijke betekenis van schab(e)letter.

5. Dit tiende eenentwintigste-eeuwse dictee, dat ik schrijf, biedt mij de gelegenheid alles op te ruimen, wat er nog in mijn dicteeaantekeningen staat. De kondratieffcyclus [50 jaar] is ten einde. De pion, ook wel pimeson (π-meson, niet in wdb.), is geëclipseerd [verdwenen]. Let trouwens op: je hebt pionnen of pions en pionen! Een necrologie [levensbeschrijving] over adjectieven zit er niet in. Zou een koala (buidelbeer) weleens een [coca-]colaatje van de Coca-Cola Company drinken op zijn queeste [zoektocht] naar mazzeltof (geluk (gewenst))? Kweesten is trouwens nachtvrijen, wist u dat? Medisch hadden we nog een kneippkuur (koudwaterkuur) en een priesnitzverband (nat verband met zwachtel erover). Kalketrip is wilde ridderspoor. Sueren (overtollig water lozen) kan je doen in een suatiesluis (uitwateringssluis). Sueën is voor het gerecht dagen. Na zijn taak dacht de klaar-over: klaar is Kees, maar hij heette Piet. Uit het lab(o) stonden nog open het kipptoestel, de ruhmkorffklos en de kooi van Faraday. Ziezo, het is wel een sjappie hendele mendele [hutspot] geworden. De rest laten we over aan de agogen van het gogendom, de zachte sector, waaruit er een voetbalde met gogme [algemene term: chochme]. Allemaal quatsch, dus maar wat aankwatsen? Ammenooitniet!

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten