vrijdag 3 februari 2023

3134 Dictee dinsdag 07-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (842)

Dictee – dictees [3134]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 015, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (842)

Je tamagotchi, een degoutante dissectie, X-benen en niet-EMU-landen

1. Aaneenschrijven of los? Je kunt het woord 'zojuist' net zo juist of net zo goed gebruiken als net.

2. Heisteren is wat de ijsberen doen binnen de poolcirkel in het licht van de Poolster, de Kleine Beer.

3. Wees blij met je tamagotchi in de ge-VTM'iseerde [Vlaamse Televisiemaatschappij] maatschappij van de soapopera.

4. In de wiskunde wemelt het van de bissectrices (GB, VD ook: bisectrix met mv. bisectrices – deellijnen), abscissen (x-coördinaat), asymptoten – ook bekend van de KMA! (Koninklijke Militaire Academie) niet geslaagd voor overgangsexamen) – en grafen.

5. In de fysica kom je de erlenmeyer [glazen kolf], de bunsenbrander [gasbrander], het dopplereffect [frequentiewijziging door bewegende bron] en de aerodynamica [leer beweging van gassen] tegen.

6. De degoutante (walgelijk, onsmakelijk) dissectie (lijkopening) bracht defecte X- en Y-chromosomen in het floodlight, of was het meer een flutlicht?

7. De anaerobe [zonder vrije zuurstof kunnend] bacteriën veroorzaakten een amoebeabces [n/seencellig slijmdiertje]. Of was dit het hepatitis B-virus?

8. De hunebedbouwers hadden als voorbeeld een prachtexemplaar van een affreus (afstotend lelijk) sfinxbeeld (leeuw met hoofd en boezem van een vrouw).

9. Mulisch' oeuvre [werk] omvat ook een novellebundel [n/s] over een priester-dichter in de Nijlvallei.

10. Meervouds-s'en en de tussen-n-regeling doen voor een
doorsnee-Belg nogal maniakaal aan.

11. Het gekapseisde bootje ging kopje-onder door het langskomen van het heen-en-weerbootje, maar kwam ten slotte toch weer boven water.

12. De blitzstart van de paasmarkt deed de ex-agent-provocateur over de eigen X-benen vallen (of was het over het been van een blitskikker?). Kun je trouwens één X-been hebben? Nee, mv.

13. In de Korinthische week in Kortrijk-Centrum – de Kortrijkzanen genoten ervan – daalde de rente-uitkering op waardepapier.

14. De saldo-opvraging bij de cliëntadviseur resulteerde in een tekort op de kortetermijnrekening.

15. Is de dienst Vorming en Opleiding van deze exquisiete
Zuidwest-West-Vlaamse stad vrij van vreemde smetten en vriendjespolitiek?

16. Na het bekendmaken door de niet-EMU-landen van hun koersen daalden peseta [Spanje tot 2002] en escudo [Kaapverdië, tot 2002 Portugal] in waarde.

17. De georganiseerde misdaad hanteert Bargoens en argot [ook: cant – èh] bij gsm'en, ge-sms en ge-e-mail.

18. Het kavalje [oude, onaantrekkelijke vrouw] op haar trijpen [trijp, zekere stof] pantoffels savoureerde [ten volle genieten van] liflafjes als sushi's en fish-and-chips.

19. Het larmoyante [huilerig, klagend] pikkebaasje [ww – klein jongetje] had aan de larynx [strottenhoofd] laryngale problemen met de tonsillen [amandelen].

20. Voor de roodomrande [GB] ogen werd de eau de cologne onalledaags en rijkelijk aangesproken.

21. Het ketelbinkie haalde de trossen ter lijzijde [lij: van de wind afgekeerd] in op het ritme van de beat van housemuziek [antoniem: loefzijde].

22. De belgzieke (lichtgeraakte, ww. belgen, gebelgd) sinjorenstad(s)bewoonster [Antwerpen] was in- en ingemeen en vertelde vrolijk haar Hollandermoppen.

23. Het sybaritische [verwijfd, wellustig] medusahoofd [schrikaanjagend, slangen in het haar] op de malachietgroene [kopererts] piëdestal (ook: pedestal, voetstuk, postament) bevond zich in Burkina Faso.

24. Glarieogend rammeide de hbo-v'ster [hogere beroepsopleiding verpleegkunde] haar klisteerspuit erin om een klysma [lavement, uitspoeling darmkanaal] aan te brengen.

25. Het met poepelderij [beuzelpraat] ineengeflanste cryptogram omschreef de urethra als waterleidingbuis.

26. De graatmagere playboy had een los-vaste relatie met een piccolootje met acne's, comedones.

27. Het wijdvertakte old boy(s) network [GB ook: oldboysnetwerk] werd door een morbide [ziekelijk] prij (kwaadaardige vrouw) vaardig uiteengerafeld.

28. Als u nog vrije tijd overhebt, steek u dan in vrijetijdskleding, maar denk erom: van het woord coïtus komt coïre (vrijen) en coitus interruptus komt daar ook vandaan. Anders gezegd: benut de vrijtijd goed! Dat deden ze in het Directoire (regeringsvorm Frankrijk, 1795-'99) ook al.

29. Noch haar felrode directoiretje, noch haar jaegerflanelletje kon de couperose (huidaandoening gezicht) verhullen.

30. Het was een anticlimax; de schamele 250 franken rolden uit haar portemonneetje.

31. De flippootjes (spelletjesobject flippo‘s), van die klojo (sufferd, kluns, ook: klojan(g)) van een dauphin (kroonprins Frankrijk) gekregen, waren in de fecaliën of feces verdwenen.

32. Het oedipale oedipuscomplex (moedercomplex) kwam voort uit een verkeerde ascendant (teken dierenriem) bij de geboorte.

33. Na de letale [dodelijke] injectie volgden de exequiën (uitvaartplechtigheden). In mocassins [schoenen] kun je uitglijden over een hondendrol.

34. De Clintonadepten van de anti-Bushbeweging genoten van de impeachment. Carpe diem (pluk de dag), zullen ze gedacht hebben.

35. De barbiepop droeg een blits blotebuiktopje met V-hals boven de denim stretchbroek (stretch broek). Vgl.: blitzkrieg.

36. Haar pijpenkrullen vormden een ragebol (raagbol) boven het rozerode – of was het wellicht het meer bloemige rozenrode? –
push-upmeisjesbehaatje (push-upmeisjes-bh'tje).

37. Met een char-à-bancs – waarom niet gewoon kar met banken – of janplezier (tentwagen voor 6 à 8 personen) kun je ook rondstuiven al is het dan geen formule
1-bolide.

38. De thoraxopening [borstkas] van de cyperse kat gaf de veterinaire coassistent een aha-erlebnis, een aha-ervaring.

39. De poepchique onyxen oorbellen van 's apparatsjiks eega pasten niet bij die pezeweefster.

40. De mamzel [gouvernante] met haar geisha-allures bearbeidde journaille en paparazzi met pralines, genoemd naar een Franse maarschalk [Du Plessis-Praslin].

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten