zaterdag 11 februari 2023

3143 Dictee dinsdag 14-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (849)

Dictee – dictees [3143]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 008, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (849)

De voddenman, vrijmetselarij, Commonwealth, Engelse leenwoorden en sport

1. Heel de te confisqueren santenkraam was confiscabel en confisqueerbaar dus volgde confiscatie. De door de rechter-commissaris ontboden voddenman had daar geen sikkepit [versteende uitdrukking] tegen in te brengen. Hij kon dan ook alleen maar lijdelijk toezien, hoe een en ander tot zijn faillissement leidde. Hij vond dat een typisch geval van mal-jugé, en soort demaskerend demasqué van de rechtspraak. Cassatie kon niet meer, misschien een référé bij de kortgedingrechter? Als stateloze was hij nochtans in alle staten. Wat dacht dat befgajes [NL, Bargoens: leden van de rechterlijke macht] met al die flashy [flitsend, opvallend] toga's en togaatjes wel? Sinterklaas, goedheilig man! Trek je beste tabberd an! Wellicht?

2. De Provençaalse maçon [vrijmetselaar] disculpeerde [van blaam zuiveren] zijn factiegenoot [agerende politieke groep] en remplaçant [plaatsvervanger], die een lucide [helder, klaar, stralend] geval was van briller par son absence [schitteren door afwezigheid]. Hij kon de mores – meervoud van mos (gewoonte, gebruik) – en de symboliek van de vrijmetselarij kraakhelder expliciteren [verduidelijken, vgl. expliqueren en expliceren]. Na zijn theodicee (rechtvaardiging van God) viel men met recht en reden, maar wel met redenen omkleed, over hem heen. De aartsleugenaars en atheïstische godloochenaars konden het bloed van de sanguinicus (heethoofd) – resusfactornegatief/positief [bloedgroep] – wel leppen, lepperen, lebberen of slobberen. Enfin, probleemdrinkers of niet, na een geest- en vochtrijk hassebassie, pikketanissie en schiedammertje als pierenverschrikker [alle: borrels] eindigden de bacchanten na ingrijpen van de peacekeeper [vredessoldaat] alsof alles in hun koek-en-zopie koek en ei was, geen water en vuur.

3. Horen Jamaica, Haïti en Hawaï nu wel of niet – te ja of te nee – tot de Commonwealth, het Britse Gemenebest? De chic van de Londense society met vooral de mondaine en chique suburbanen [voorstedelijken] trad vaak in Harer Majesteits dienst. Harerzijds en harentwege had de vorstin de paleispoort voor het in e-mineur gezette lied en uitgaande emigrantendom wijd openstaan. Zelfs de éminence grise (eerbiedwaardige grijsaard – grijze eminentie, graue Eminenz) als emigré en zijn eega als emigree reisden – de haren rezen hen te berge – per luxeboot (luxe boot) naar de Levant (het Oosten), waar vaak de levant [wind] waait. Daar aangekomen betreurden zij hun verreikende beslissing, want ze wilden zich ten enenmale in den vreemde verrijken, maar was dit sop de kool wel waard?

4. Engelse leenwoorden zoals lean-and-mean [van bedrijf: geen overtollige onderdelen hebbend], camelnose-effect (onvermijdelijk omvangrijk gevolg van iets dat eerst aantrekkelijk en uitvoerbaar leek), direct marketing (consument rechtstreeks benaderen – vgl. directmarketingstrategie) en old boy(s) network [informeel circuit van mannen in leidinggevende functies – GB ook: oldboysnetwerk] zijn lastig. Moeten easy rider [vrijbuiter], follow-up (vervolg), onenightstand (verhouding of seksuele partner voor één nacht) en sick building [ongezond wonen of werken] met spatie, met streepje of aan elkaar vast? Om nog maar te zwijgen van sickbuildingsyndroom, accountmanager [heeft contact met klanten], de met CFO afgekorte chief financial officer, dead end job [zonder carrièreperspectief], housewarmingparty [inwijdingsfeest nieuw huis], non-foodafdeling
[non-food], docking station (om pc etc. op aan te sluiten – vgl. dockingstationgebruik), fightingspirit (strijdgeest, bezieling) en het parttimeonderwijs (parttime onderwijs) aan een parttime sociaal verpleegkundige (parttimesociaalverpleegkundige). Is het wishful thinking (wensdenken) of een selffulfilling prophecy (voorspelling die wel uit moet komen), dat u dit goed schrijft? Ga dan maar
alive-and-kicking (springlevend) voorbij aan de mcdonaldisering en vraag clean-shaven (gladgeschoren) een second opinion aan bij uw senior manager om dit gedeelte te beëindigen met een big mac van McDonald's.

5. Sportief? Weleens gevolleybald, gerugbyd of gebaseballd? Samen hardgelopen met een running mate? Bij een terugwedstrijd, een returnmatch, weleens een slaapkamergeheim met een slaapkameraad gedeeld? Bij soccer weleens een crosspass gegeven en bij mountainbiken weleens gecrost? Met een wherry geroeid of jockey op een westfaler [paard] geweest? Gescoord en de score opgevoerd en daarmee je sport gepromoot? Doping of dope zoals stanozolol of epo – voluit erytropoëtine – gebruikt? Jiujitsu beoefend, budoka, karateka geweest, teruggekomen na een debacle via het heintjedavidseffect of zat de twirlsport [twirlen, twerken – uitspraak uh – is iets anders] ook bij jouw top tien? Aftrainen, afkicken, recupereren en een herstart maken: heel sportief!

6. Een nieuwe lente, een nieuw dictee en wel om er al dente en bijtgaar tandenknarsend en knarsetandend tongstrelend de tanden in te zetten. Niet blèten, niet blèren, maar even een uurtje doorbijten en een zouteloos, maar foutloos dictee zal uw deel zijn. Drink er na afloop maar een lekker cappuccinootje op of als mer à boire [onbegonnen werk] een laars bier – anderhalve liter – dan wel een goed glas sekt, appellation contrôlée, afgekort A.C. – bij A.O.C. komt de O van d’origine!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten