dinsdag 7 februari 2023

3138 Dictee vrijdag 10-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (845)

Dictee – dictees [3138]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 012, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (845)

Pierewaaien met de flowerpowerbeweging en gehuld in peau de pêche naar Mars?

1. De V-wapens [Duits: Vergeltung] , waaronder de V2 [idem] [en wat was V 8? – vanaf 2003: Veronica!], de antiraketraketten, de MX-raket [Engels: missile, experimental], de scudraket en de spoetnik – en was dat daar een stuka (duikbommenwerper Junkers JU-87)? – doorkliefden de schapenwolkjes, cumulocirrus of cirrocumulus: kiest u maar. Daardoor kwamen zij in hoger sferen: de tropo- en de ionosfeer, de exosfeer, de ruzie-, gezins- en crisissfeer. Ondanks de mars van de marsmannetjes wisten de extraterranen, de aliens, toch de Marsatmosfeer te bereiken. Op het witte, bijna gestukadoorde Marsoppervlak weerkaatste het lcd-scherm [liquid crystal display] de zonnestralen van Moeder Aarde (terra mater), waar momenteel Koning Winter heerst. Tranquillamente [rustig, bedaard], als schaapjes op het droge in een filmscène, zag alles eruit. Het fotoshot ervan, een soort still wekte de indruk dat het een hippiescene betrof. Onderdelen van het fotoapparaat waren nog gemaakt op de vandiktebank (vlakbank). Niet aan de foto-opname, wel aan de fotoafdruk kwam foto-inkt te pas. Men had geen last van vanderwaals- [tussen atomen] of andere krachten. Een van de aeronauten [luchtschipper] was trouwens een Samojeed [volksstam noordelijk Siberië], die eenmaal thuis, zijn samojeed [hond] voor de arrenslee en dus niet achter de wagen ging spannen.

2. Shit is rommel en schit is gewestelijke koeiendrek. De kawaan en de halswender zijn schildpadden. Een poelepetaat is een parelhoen en poelet is soepvlees [poulet: kip!]. Een plattezeug is – niet overal – een pissebed en plattekaas is in Vlaanderen kwark of wrongel. De playboy speelde met een plectrum op zijn wahwahgitaar, soms ook op zijn steelguitar of steelgitaar [uitspraak!], want een pleeboy of een pleeborstel zijn daar te bovenmatig voor. De pithecanthropus erectus [rechtop lopende aapmens] heeft niente [niets] met sexy seks te maken, evenmin als trouwens de homo erectus [rechtop gaande mens]; de homo-erotiek daarentegen weer wel. Na het pierewaaien roeide de lompe vrouw in haar pieremachocheltje [boot] [machol, machoch, machoechel, kinderspel: makokkeltje] naar het pierement [straatorgel] op de pier toe. Dat was een dooie pier (vgl. in zijn dooie piere eentje), zo'n beetje à la Pierlala uit het bekende liedje. Stookolie, mazout [oeook: pols + cola] was ernaartoe gedreven. Werk voor de plantenziektekunde, de fytopathologie: vallen daar ook waterplanten als victoria regia (volgens het linneaanse systeem: Victoria regia), de reuzenwaterlelie, de kalmoes [waterplant uit de aronskelkfamilie] en hydrofyten [waterplant] onder? Penicillium oftewel penicilline helpt zelfs niet op een – Engels woord! – peninsula, een schiereiland met monniken in cilicium – boetekleed – waar per consequentiam en dus bijgevolg de pen(nen)voerder, de secretaris van de onder pennennaam, pseudoniem, schrijvende romanciers, een polemiek, een pennenstrijd onderhield met de farmaceutische industrie.

3 Is buxus hetzelfde als buksboom? Ja. Is buxi het meervoud van buxus? Nee, maar het is wel een bustaxi. Althans, dat zei de plaatselijke buutreedner. Die was peritus artis, kunstkenner dus, en tevens natuurvriend met als motto 'natura artis magistra' [de natuur is de meesteres van de kunst]. Hij kwam dan ook vaak in Artis. De petitfours [koekje]– met zijn petit-gris [grijze pelterij van Siberische eekhoorntjes] kreeg hij toch soms nog een petit mal [absence, licht epileptisch insult] – waren er payabel (betaalbaar) en hij kocht ook nog voor het pensionaat [kostschool] een viooltje, een pensee, een soort vergeet-mij-nietje. Tijdgenoot als hij was van de flowerpowerbeweging, zette hij bloemen steevast op een pedestal (ook: piëdestal = voetstuk, postament). Zijn pedel – u weet wel, die van 'hora est' – peddelde naar het – een Frans woord! – pays de cocagne (niet in wdb. – Oudfrans: cocaigne; Land van Kokanje), het luilekkerland voor pederasten (volwassen man met jongetjes ...) op het eiland waar de boyscouts hun jamboree hielden ter nagedachtenis van Lord Robert Baden Powell, die zelf zeker geen Lord Wanhoop was. Hij voelde zich de paus te rijk en wilde – met katheter [buis voor aftapping lichaamsvochten] in – op de katheder [spreekgestoelte] klimmen om ex cathedra (bindend, zoals bij de paus) als fielt (schoft, ploert) zijn fieldwork (veldwerk) te promoten.

4. Prothesen (ook: protheses) zoals prothese-bh's (ook: prothesebeha's) zijn kunstmatige lichaamsdelen. Uw genitaliën en uw partes posteriores (achterwerk) zitten vlak bij elkaar en zijn dus vlakbij. Zou een blindgeboren blindgeborene ook parlevinker, scheepszoetelaar (= shipchandler) kunnen worden? Wat denkt u? Wist u dat pariskruid een eenbes is en dat een parisappel – l'histoire se répète en gaat terug op Paris, Hera, Pallas Athene en Aphrodite – een twistappel is? Peau de pêche is geen peanuts, maar wel een fluweelachtige stof, peauter (ook: piauter) is een tinlegering en pax Dei is de godsvrede. De paying guest (kostganger) had last van de pay-per-view (alleen betalen voor de films die je bekijkt) bij de pay-tv (betaaltelevisie, betaal-tv) in het
Lieve-Vrouwegasthuis, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Ik blijf de
niet-brandende [niet brandende] primus inter pares, de eerste onder mijns gelijken, maar mijn to-dolijstje is nu leeg.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten