woensdag 15 februari 2023

3148 Dictee zaterdag 18-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (853)

Dictee – dictees [3148]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 004, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (853)

Ditjes en datjes

1. Nochtans noodde hij de ongenode gasten alsnog uit. De invitee weigerde harerzijds(!) met twijfelende weifeling de invitatie, althans zij weigerde gelijk een Russische refusenik. Haar mede-invité – zeg maar Piet, tevens haar fiancé, maakte het fiasco compleet door hartstikke hardvochtig en à bout portant [op de man af] de inviterende mecenas kantje boord te kochelen (vermoorden, niet meer in VD), een vorm van massacreren. Als islamitische paria's [verstoteling] die zich niet aan de sharia hielden, werden ze daaropvolgend als bloemetjes met het vullis buitengezet.

2. Impressies van een les fysica. Het symbool voor kracht (geen beurskrach) is de letter F. Denk maar aan force de frappe. Iets te maken met vacuüm hebben de Maagdenburgse halve bollen. Yotta (symbool: Y) is een voorvoegsel, dat tien tot de vierentwintigste macht (1024) betekent. Een yottameter is dus een één met vierentwintig nullen aan meters. De negentiende-eeuwers kenden dat begrip vast en zeker nog niet, noch wisten ze dat een googol honderd nullen heeft. Wist u trouwens dat een nivometer het niveau van de sneeuw meet? Of dat kaon een abbreviatie is van K-meson (elementair deeltje)?

3. Dictees maken is een spel van kat en muis, een kat-en-muisspelletje dus. De maker ervan fabrikeert [BE] maar wat en de scribent moet van die woordenvloed, die flux de paroles (flux de bouche), maar een zinnig product maken, aan het eind wachtend op de deus ex machina om het maieutische (maieutiek = verloskunde!) woord te spreken over de juiste orthografie. Hoe weet je nu, dat een Qatarees uit Qatar komt en niet tot de katharen [ketters] behoort? Of dat je kasba [handelswijk in Arabische stad] ook als kashba mag schrijven en dat de stof kasjmier terugverwijst naar het gebied Kasjmir?

4. Even quizzen (kwissen). Is een kakkebroek een kakibroek, gevuld met feces, met fecaliën? Als tandarts, altijd smoelensmid en soms implantoloog, houd je jezelf bezig met het inzetten van kunsttanden en dito kiezen. Moet hij er dan zelf zijn tanden in zetten als het een lastige klus wordt zoals ruiten inzetten? Is het een reuzemop als reuzenmoppen voor de bestrating gebruikt worden: een woord à double usage (voor dubbel gebruik)? Is een neofyt inderdaad en plantensoort en een neofiet een nieuwbekeerde? Ja. Hoe schrijf je het Hoge Noorden (of het hoge Noorden van Europa), respectievelijk (resp. – casu quo – c.q. – is iets anders! – en wel: in welk geval ...) een
oost-westverbinding dan wel het Oost-Westvraagstuk?

5. Het toppunt van kordaatheid? Heg noch steg weten en toch halje travalje – halsoverkop dus – haastje-repje als moest je een axel, een lutz of een dubbele rittberger (figuren bij schoonrijden) uitvoeren, een lastpost die de Last Post (laatste 'taptoe') blies, met alle hens aan dek – een allehensje is trouwens niet voor iedereen bestemd – dat stuk gajes (volk) met een exercitiepeloton executeren? Daarmee per ongeluk een teveel aan slachtoffers, slachtoffers te veel, gemaakt? Mea culpa (door mijn schuld), iteratie (herhaling) uitsluiten, zeker voor een erentfest [zeer achtbaar] verzetsstrijder, die ook nog lid is van het fanfarekorps, is zo'n terechtstelling niet je van het. Maar letterlijk, zand erover: Schwamm drüber.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten