zondag 12 februari 2023

3145 Dictee woensdag 15-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (850) √

Dictee – dictees [3145]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 007, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (850)

Bacoveplantage, een nymfomane, familie en koppensnellen

1. Ik blijf serieus wachten tot ze me au sérieux nemen en ik de méritoire meritgoods in één keer in het depot en dépôt kan geven. A (ook: À) propos, schrijf eens met allemaal hoofdletters GENEVE, BELGIË en MÜNCHEN (ter discussie!) en [op de gewone manier] het Ierse parlement, de Dáil Éireann.

2. Zo, bijgekomen van de openingsclaus? Houd je hart dan maar vast voor de follow-up. In de bakoven van de bacoveplantage (mv. GB s, VD n/s) werden spoelvoetcollybia's – witsporige plaatjeszwammen – verstookt. Voor de aide de cuisine, de hulpkok en zijn aide-ménage was het een hot topic om lokale gerechten als maniok en cassave nog een beetje couleur locale te geven. Niet te loochenen loog het toetje, de toespijs er niet om: een poire belle Hélène, stracciatella, pistacheyoghurt, pistache- of cassata-ijs met pina colada, om langejaap en zijn kompanen bij af te likken, zo lekker.

3. De nymfomane met haar [voluit] push-upbehaatje of [met initiaalwoord] push-up-bh'tje en daaronder haar mamillaire seductiekunst wende zich aan om in al haar elegante élégance tout le monde kond te doen, dat ze haar trukendoos aanwendde. Een masculien personage taalde wel naar haar. Een taler dus, maar niet die oude munt en zeker geen neanderthaler (neanderthalmens, met als tijdgenoot en opvolger de cro-magnonmens), de overbekende neanderdalmens. Als een truc van haar niet werkte, loosde zij een tranenvloed voor het bijvullen van het eerdergenoemde mer à boire. Succes daarbij geassureerd [verzekerd] door een ingehuurde claqueur uit de schouwburg.

4. Van je familie, je misjpooche, moet je het maar hebben. Vader al jaren in het cachot, in de roaring sixties opgepakt op rock-'n-rollkousen. Moeder gebenedijd met zeven bloedjes van kinderen, de anxiolyticum hielp niet tegen haar xenofobie (vreemdelingenangst). Zij borduurde er lustig op los: point-lacé, de ik-en-jijsteek (negsteek), met picots langs de randen aangebracht. Het resultaat was vaak naatje (pet), maar zij kende heel goed het naadje van de kous. Dan was er nog – net als bij Godfried Bomans – een oom, niet de Ome Jan of janoom van de lommerd, maar Jantje Soet, zoals te verwachten was met als spécialité de la maison de coïtus en in het bijzonder de coitus interruptus. Verdere details blijven u bespaard.

5. Koppensnellen doe je met een guillotine of valbijl, het Franse nationale scheermes. Slachtoffers te over: de maquisards van de maquis in Zuid-Frankrijk, de moedjahedien in Afghanistan, de taliban aldaar, de maffioze maffiosi op Sicilië, de Joden in de Tweede Wereldoorlog en de precolumbiaanse – voor Columbus dus!
prairie-indianen met hun mocassins en hun tomahawks. De indianenverhalen zijn wijd en zijd bekend, wijdverbreid dus, en gaan vaak over de pueblocultuur bij de Pueblo-indianen, het assistent-dorpshoofd onder bosnegers en indianen – juist: de bastiaan dus – en het giftige curare. Ten slotte werd onder leiding van de cacique [ook vernederlandst tot: kazike], het stamhoofd, de calumet als vredespijp gerookt ter reconciliatie [verzoening].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten