dinsdag 31 januari 2023

3129 Dictee vrijdag 03-02-2023 (2) – dictee Oefendictee januari 2023 (2)

Dictee – dictees [3129]

Oefendictee januari 2023 (2)

1. Jij bent evengoed schuldig als je broer. Echt Franglais: FIFA = Fédération Internationale de Football Association (Wereldvoetbalfederatie). Zijn gezicht heeft fijnbesneden trekken. Voor ons twee gin-fizz graag. Het GOS is het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Graciel is slank en teer. De heil- of ijlbot is de Hippoglossus hippoglossus [Linnaeus, linneaanse classificatie]. Het Hellp-syndroom is een zwangerschapscomplicatie: Hemolysis [bloedafbraak], Elevated Liver enzymes [leverfunctiestoornissen] and (en) Low Platelets [afbraak van bloedplaatjes]. Ook Engeland heeft een koninklijk huis [NL: K H]. Huis aan huis was er consternatie in de straat. Soort aardbei: sonjana.

2. De MMA, dat zijn de mixed martial arts. Een karateka is een beoefenaar van karate. Deze karate-instructeur acteert in het
karate-do. Op een
SaS-dag (niet in wdb., Schijt aan Sonja) wordt er niet gesonjabakkerd. Flagrante delicto is op heterdaad, flagrante bello is tijdens de oorlog. In één betekenis is japannerie hetzelfde als japonaiserie. Op het jacquardweefsel zag je een jaquemart afgebeeld. Hij werd gepromoveerd van camelot (ohstraatventer) tot camelot [oo] du roi. Iets op de keper beschouwen is van nabij. Bij het maken van kombucha heb je scoby nodig: symbiotic culture of bacteria and yeast. Le tout Maastricht was uitgelopen. Die ken je toch wel: la Deutekom? Een lashschip: lighter aboard ship. Een lichter(schip) gaat naar de wal.

3. De maikara – let op! VD – heet tegenwoordig makaira, blauwe tonijn. Waarschuwing: meaoër, havoër, aioër, heaoër en asoër (een asociaal) betreffen letterwoorden, maar aso’er (algemeen secundair onderwijs in BE – bij onduidelijkheid ook wel geschreven als a.s.o. – dan: a.s.o.’er) betreft een initiaalwoord. Zo schrijf je bv. ook: Citoër (letterwoord, maar BN’er – initiaalwoord). Een HBO'er, die speelt in Het Brabants Orkest. Met p geef je piano aan, met pp pianissimo en met ppp pianississimo. De bronsttijd is vast ouder dan de bronstijd. Een scaramouche is een grappenmaker, hansworst. De Sire is de Stichting Ideële Reclame. De Jeugdstorm was de jongerenorganisatie van de NSB: Nationaalsocialistische beweging (1931-1945).

4. Als je snobby bent, ben je snobbish of snobistisch. Die snorremans en saaimans is eigenlijk gewoon Simpelmans. De sovjet was de raad van arbeiders en soldaten die de Sovjet-Unie hebben gesticht. Op een stille zaterdag in mei treinden we naar Parijs. Hij bleek te lijden aan DVT, diepveneuze trombose, ook wel: ecenomyclass- of , toeristenklassensydroom, reis- of vliegtuigtrombose. Een boslandcreool is een marron. Bij het goedevrijdagakkoord moet je aan Israël denken. De slagman bij baseball moest ver slaan om met zijn laatste homerun de tegenstander te verslaan. In een arcanum of geheimmiddel kan yohombine zitten. Sommigen eten daarbij shimeji's. DBD is disruptive behaviour disorder, koepelbegrip voor ODD, CD.

5. ODD is oppositional defiant disorder en CD is conduct disorder. Het zal je vast nog wel bijliggen. Blijf uit de buurt van malwillempjes-, bilze- of dolkruid! Tussen de vissen claresse en clarias lijkt weinig verschil te bestaan. Iemand een kwade dienst doen getuigt van onbegrip. Een carnavalsvereniging viert elke elf jaar een elvium. Aethiopem dealbare is de moriaan wassen (Erasmus). Een kobold is een (boze) kabouter. Bij een cavaliere servente is er wel sprake van seks, bij een cicisbeo niet. Een ib’er is een intern begeleider, de ib is de inkomstenbelasting. Een galantuomo is een gentleman, il re galantuomo is de bijnaam van koning Victor Emanuel (1820-1878). Re is renium (75), maar re en RE staan voor union. De ILO is (Labour) de IAO (Arbeid).

6. De ILS staat voor de sjekel en de ILT (NL) is de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een momber of momboor is een voogd van wezen. Deze algoritme is geprogrammeerd in C++. Hij is in omnia paratus, op alles voorbereid. De verzamelde werken zijn haar opera omnia. De dole [torenkraai] dook op de dhole [alpenhond] af. Lazers, wat kreeg hij op z’n lazerij! Het gelegode kasteel was fraai! Zij hebben een manxkat. Rijdend op zijn fixie kreeg hij een mictie. Die waarheid is in opus caementicium gegoten. Glas in beton is nu eenmaal geen glas in lood. Orloffgebraad is naar de Rus Orlov genoemd. Koude gekruide vlees-, vis- of groentegelei, dat is aspic. Eerst zien en dan geloven, dat leidt tot de uitroep ‘blinde maupie’.

7. Met een comb-over [b niet uitspreken] verhul je een kale plek [bles, door overkammen]. Een heilig(e)dag is een kale plek in een baard. Alopecie/a is pleksgewijze kaalheid. Een babbel doet aan kwaliën. Bijna tegenstellingen: qaly’s en daly’s. Die redneck had een echte appnek. Die seven-year itches, hebben zij daar ook last van? Seu of sive betekent ‘of’, de seú is het oogstfeest op Curaçao (muziek- en zangstijl, op Bonaire is dat de simadan). Bij een sextiel zijn de hemellichamen 60° van elkaar verwijderd. Ik ben skeer, ik heb geen doekoe meer. In skikleding heeft hij geskiket (met skikes). De spopo bestaat uit speciale popo's. Een sous-pull is een dunne ondertrui met rolkraag. Bij het stuccen of stuken wordt er gestuct of gestuukt door een stukadoor.

8. Ik deed een beroep op de Wob (Wet openbaarheid van bestuur), ik heb dus gewobd. Sinds 2022: Wet open overheid, de Woo. In BE is de rv de roerende voorheffing. Bij ruzzelen speel je ruzzle, met puzzelen los je een puzzel op. Kun jij overweg met Rubiks kubus, de magische of Hongaarse kubus? De hitori is een bepaalde cijferpuzzel. Synoniemen van dodekop: almagra, caput mortuum, colcothar, Engels rood, Parijs rood, Persiaans rood, Perzisch rood, poleerrood, polijstrood, Spaans rood, Venetiaans rood – een record? Tot de zygenen behoort de sint-jansvlinder. Een zwuifje is een kleinigheid en het zygoma is het juk- of wangbeen. Een labrador-retriever was van huis uit een kruising. Een labradorsteen is een changeant.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten