maandag 30 januari 2023

3128 Dictee vrijdag 03-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (838)

Dictee – dictees [3128]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 019, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (838)

Een profuus feestgelag, schotellippen, de malagueña en de calumet

1. In de voodoo-economie [religieuze magie Haïti] speelden het vlijtig liesje [plant] en de exsiccator [toestel voor chemische droging] in ex tempore's [onvoorbereide poëzie] een grote rol.

2. Voddenwerk is vodderige vodderij en werk voor een voddenjood in een voddenpakhuis.

3. Een stère [kubieke meter – wisse – S, st – niet-SI-eenheid] timotheegras in een krib – nee, die dertig sterren in de Kreeft, die schrijf je als Krib – geeft een profuus [overdadig] feestgelag [feestgelach?] voor de beesten en dat staat niet vermeld in Timotheus (VD).

4. Bromatologie is voedings- en dieetleer, ook wel diëtetiek genoemd, en dat is dus voer voor diëtisten, m/v.

5. Ter plekke van het belishabaken [voetgangersbaken] was een voptraverse (ook vop-traverse – uitspraak – voetgangersoversteekplaats) met zebra's op de Via Appia (van Rome naar Capua) gepland en voorzien.

6. Vogelaar, houd je sneb, je snater! Houd je gemak. En houdt u zich [houd u] maar liever bezig met veldereprijs, lijsterbes en ornithologie [vogelkunde]!

7. De lippennegerin, een vogelbekvrouw met schotellippen, viel ten prooi aan antropofagen [menseneters].

8. Bij de avicultuur [vogelteelt] bevonden zich in de volière naast de molik [vogelverschrikker] en de lijmroede [lijmstang] parkieten met ornithose (ornithosis, papegaaienziekte).

9. In de avifauna [vogelwereld] van Kirgizië kwam de kilo guano [mest zeevogels] door toedoen van de augur [vogelwichelaar] en de haruspex [priester-voorspeller] figuurlijk op de proefbalans terecht.

10. Hoe schrijf je vol-au-vent [pasteitje], plethora [volbloedigheid], een pl'etje [persoonlijke lening] en adequatie [geschikt zijn voor het beoogde doel] in het Esperanto of in het Volapük?

11. De upper ten, de top tien omvat globaal honderd promille [100] van de tophonderdspelers.

12. Luidens [naar luid van, naar verluidt] de historie zijn er heel wat quidams [rare snuiters] , zoals adepten van Stalin, NSB'ers [Nationaalsocialistische Beweging] en arminianen [remonstranten].

13. Om dan nog maar te zwijgen van hitlerianen met de Hitlergroet, nazi's en Gerald Fordaanhangers.

14. Heb je al gevolksdanst? En welk dansje deed je, de malagueña, de bolero, de flamenco, de fandango of de seguidilla (uit Spanje)?

15. Of was het de sirtaki uit Hellas? Of danste je gewoon de Hollandse cramignon, de driekusman [niet in wdb.] of de polonaise?

16. Of voerde je toch liever uit België de stokkendans uit of uit Italië de tarantella of uit Frankrijk de bourree?

17. Heb je gisteren op z'n Engels gebreakdancet of op z'n Hollands gebreakdanst? Linedancen is overigens gewoon lijndansen!

18. Bij de ondemocratische lynchpartij speelde men de Brabançonne, de Marseillaise en het Wilhelmus.

19. De tienjaarlijkse census [volkstelling] werd gecombineerd met een plebisciet [volksraadpleging, referendum] over xeno- [vreemdelingenheerschappij] en ochlocratie [door het gepeupel beheerste samenleving].

20. De frase-uiting met modieuze sententie [kern- of zinspreuk] vond plaats in het oudmodische [ouderwets] plusquamperfectum [v.v.t. = voltooid verleden tijd]. Heb je op tweede kerstdag weleens een vooi of voei, een moerkonijn of voedster gegeten? Of met Pasen quiche [taart]?

21. Je moet primo [ten eerste] het gaffelzeil reven [kleiner maken] en secundo [ten tweede] het stagzeil. Het meervoud van 'stag' is trouwens 'stagen'. Leren brugpiepers op het vwo [voorbereidend wetenschappelijk onderwijs] al iets over profylacticum (profylaxe) – een voorbehoedmiddel tegen ziekten, pro-oestrum (tijd voor het oestrum, de vruchtbare periode), façade (schijn, bedrieglijk voorkomen) en predestinatie (voorbeschikking)?

22. Pro forma (voor de vorm) werd de pro-formabijdrage gestort. Je reinste voor-de-gek-houderij te(n)(!) onzent (in ons huis, land, onze streek) natuurlijk!

23. Wie lag er onder de menhir (steen, gedenkteken) op de tumulus [grafheuvel], een pekingmens, een cro-magnonmens of een neanderthaler? De gepreoccupeerde (verontrustend beziggehouden) en geprejudicieerde [juridische beslissing die de latere vrijheid beperkt] eikel wist niet eens wat fimose (fimosis = vernauwing van de opening van de voorhuid) is.

24. De Haagse chic zat met grandezza [waardigheid] aan aan een soupertje [avondmaal op laat uur], maar stond wel voor Piet Snot. De claim werd met préjugé [vooroordeel] en préséance ((recht van) voorrang) geacquitteerd [voor voldaan getekend] door prins Claus' schoondochter.

25. De kippen waren op stok, ze roestten (sliepen) toen. Hun eieren waren in stock (in voorraad), gestockeerd [opslaan, opbergen, verzamelen] dus, maar wel in Vlaanderen. In de faubourg [voorstad, buitenwijk] van Parijs en in het suburbia [gebied van de voorsteden] van Londen wordt door pyromanen [dwangmatige brandstichter] keet geschopt en brandgesticht.

26. De libido [geslachtsdrift] zette gameet [geslachtscel] en spore [voortplantingscel] binnen de endogamie [huwen met een partner van dezelfde stam] aan tot productie van preëminent [boven andere(n) voortreffelijk] oir [nageslacht]. De consequenties van hun prehistorische gedrag waren ondermaatse tyrannosaurus (rex(en)) [grote vleesetende sauriër] en dinosaurussen.

27. Hoe gebruik je de prefix 'ge' in ge-e-maild, ge-sms't, geëuthanaseerd, geolied en geaerobict?

28. Antediluviaans [m.b.t. tijd voor de zondvloed] waren de geavanceerd geproduceerde nepbeenderbrecciën [gesteente] in de antichambre in ieder geval wel.

29. Prudentie (inzicht, beleid, verstandig oordeel) zat er bij de klepmolen [praatziek persoon] van een labbei [idem, vrouw] niet in. Haar mond open je met een strootje, maar je krijgt die nog niet met een voorhamer dicht.

30. Uit precautie [voorzorgsmaatregel] rekwireerden [eisen] de procureurs-generaal (pg's) retrocessie [teruggave] van de gecedeerde [afgestane] vordering.

31. Welke vorm prefereert u, de heptagonale (zevenhoekig), de quaternaire [chemie: aan vier zijden gebonden], de octogonale (octagonale = achthoekige) of de omgangsvorm?

32. De vorsbeet, het duitblad, de vorstbloem en de ijsbloem zijn allemaal planten, net als de ruit en de klaver. NB De vorsbeet stond wel ooit in VD, maar nu niet meer. De officiële naam is: kikkerbeet.

33. Na de tonkilometers van de truck constateerde ik een gulzige voraciteit (vraatzucht) en polyfagie [medisch: idem] bij de geadresseerden.

34. Necrofobie [beklemmende vrees voor de dood] en xenofobie [vreemdelingenangst] hadden als bijeffect [geen insect!], dat de pacificatie [vredessluiting] met de calumet [vredespijp] beklonken werd.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten