donderdag 5 januari 2023

3096 Dictee zondag 08-01-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (812)

Dictee – dictees [3096]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 045, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (812)

Er verdrinken er meer in 't jeneverglas dan in de zee …

1. Half bevroren, ja, bijna halfdood (bijna-halfdood), kwam de winnaar van de Elfstedentocht – een doe-het-zelver met als motto 'doe het zelf!' – aan de finish. Hij was de onbetwiste winnaar, de nummer een. Hij lag op zijn rug en had ruggengraat getoond en behoorlijk pijn aan ruggenmerg en rugwervels. Na ruggespraak met de pneumoloog (BE: longspecialist, NL: pulmonoloog] – een bekende VVD'er en dus geen PvdA'er [NL – BE: PVDA] – werd besloten geen speciale ingreep te doen. Onderweg is het trainingsjack van de winnaar zoekgeraakt.

2. Bij de estrapade [sprong om ruiter af te werpen] van haar paard werd de pikeuse tijdens haar grand-prixrit in de grand prix van Stuttgart afgeworpen. Op de wereldtournee met de militaryraces werd er ook vaak gekaart. De rijdster kreeg helaas geen groot slem in de grandslamwedstrijd [grand slam]. Na haar pensioen krijgt ze AOW [Algemene Ouderdomswet], wordt ze AOW'ster en hoeft ze geen AOW-premie meer te betalen. Ze wil dan een cafeetje annex bar beginnen, maar is beducht voor de ECD, de Economische Controledienst.

3. Bij een terhandneming wordt iets ter hand genomen en bij een terhandstelling wordt je iets ter hand gesteld, zoals een etagère (dienblad, tafeltje, kastje). De hare krisjna's van de hare-krisjnabeweging mochten hun handjes dichtknijpen, dat ze bij het WK [wereldkampioenschap, de WK = mv.] aanwezig mochten zijn. De zwaar besnorde Portugees was er, evenals het NOC*NSF [spreek uit: èh-noo-see-èh-nèh-sèhf – sinds 1993 Nederlands Olympisch Comité + Nederlandse Sportfederatie], not amused door de film noir [grauw, dreigend] à la de middeleeuwen.

4. Bij het mega-evenement, gepromoot via een Postbus 51-spotje, verrichtte de oud-verpleegster met DDR-verleden [vero: Deutsche Demokratische Republik – voorm. Oost-Duitsland]
hand-en-spandiensten met een niets-aan-de-handmentaliteit [niets aan de hand].

5. In de wildwestfilm over het Wilde Westen speelden caboclo- [halfbloed van een blanke en een indiaan in Brazilië] en
prairie-indianen [prairie: uitgebreide boomloze grasvlakte] een rol.

6. De term Zwartvoetindianen staat voor de Sioux, zekere
Noord-Amerikaanse indianen. In het Nabije en Midden-Oosten moet je niet van de homoscene of gaydar [gave om te zien of iemand homo is] zijn.

7. De leadzanger, de leadalt van de groep, was ook lid van de maffia. Tijdens zijn wekelijkse race-uurtje bracht hij de finishing touch aan bij zijn kwade gedachten en ingevingen.

8. Dendrochronologie is jaarringenonderzoek en een jabiroe is een zadelbekooievaar. Kun je op een jacquardmachine [toestel aan weefgetouw voor patronen – vgl. ook: jaquemart aan klok] ook een jaconnetproductie [fijn katoenen mousseline] verwezenlijken?

9. De jahilia is het voorislamitische tijdperk, jaïnisten (jaïns) leven in pure ascese en drinken dus geen jajem (jenever). Een jak (knoros) leeft in Tibet, een jako is een grijze roodstaart en ik was de ware jakob voor mijn toenmalige aanbidster.

10. Een jakobsganger [kreupele] met een prachtig leven hoopt meestal ook op een mooie jakobsdood [bij volle bewustzijn en door zijn kinderen omringd]. De Mexicaanse jalappenplant, waaruit jalap [purgeermiddel] bereid wordt, heeft onderaardse stengeldelen.

11. Griotjes zijn kubusvormige, gesuikerde zoute dropjes, griotten = jali's zijn volksvertellers in West-Afrika, jalousie de métier is Frans [betekenis: na-ijver tussen personen van hetzelfde vak – NL: metier] en jamu is een mengsel van (Javaanse) medicijnen.

12. Een jan-stavast is een flinke kerel, een janlul (sukkel), een jandoedel [idem] en een janjurk (temerig prater, onmannelijk persoon) zijn dat niet. Een ja-stem is een voorstem, een nee-stem een tegenstem en de jatagan is een dolk (zwaard).

13. Nog meer jeremiades (gejeremieer) en ik zal je een jens (beuk, watjekouw) verkopen.

14. Antwerpen [de sinjorenstad] is het Jeruzalem van het Noorden, maar zonder commanderije [moderne ridderorde] van het Heilig Graf [van Jeruzalem]. Het jarige jetje heette nog Jetje ook. Op haar leeftijd was de jeu [ook sjeu, VD] er echter al een beetje af.

15. De jongerenafdeling van de NSB (Nationaalsocialistische Beweging), de Jeugdstorm, was gericht op wat nu Frans Jos/zefland [Strauss?, Duitsland; niet in wdb.] is.

16. Zo fopt men een(!) freaky [bizar] fluwelen frederik [al te goede, zachtaardige man]. Je plant gewoon freatofyten [putplant] in zijn achtertuin. Ook mogelijk: zo fopt men Frederik (zo wordt de goedgelovige beetgenomen).

17. Piet was de jarige job. Ook die jochem (niet meer in VD), prototype van de onnozele man, was uitgenodigd.

18. Het cliënteel, de clientèle, had zitting in de cliëntenraad van de A-merkfabrikant.

19. De macho's en macha's haalden het in hun harses [VD ook: harsens] om met hun aerodynamische bolides door het groene hart van Holland [= Groene Hart] te scheuren. Gelukkig was daar geen bolideverkooppunt.

20. De Acht Meibeweging [AMB] heeft de laatste tijd weinig nieuws gebracht. Wat ze doen, heeft een hoog heintjedavidsgehalte. De leden van de groep hebben zich gesolidariseerd met de armen.

21. Houd je ook zo van Kunst met een grote K (dus geen kunst met een kleine k)? Een bijdehante ka is een ka-kom-eruit (lemma 'ka').

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten