zondag 29 januari 2023

3126 Dictee woensdag 01-02-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (836)

Dictee – dictees [3126]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 021, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (836)

Onze beleggingen (geschreven in juli 2007… aardig dictee ...)

1. Het café Beurs van Berlage is gesitueerd op Beursplein 1 in Amsterdam, vlak bij het Damrak. Daar komen de beursspeculanten bijeen: bears of baissiers vertonen bearish gedrag en hopen heimelijk op een berenmarkt en liefst op een algehele beurskrach. De bulls of haussiers onder de effectenmakelaars verwachten daarentegen een levendige handel en hun insteek die bullish is, rekent – what's in a name? – op een stierenmarkt. De in driedelig grijs gestoken baron, al net zo'n mecenas ((kunst)beschermer) als Bill Gates van Microsoft, was als groen tijdens het novitiaat (noviciaat) van de corpsstudenten – in hun middelbareschooltijd waren ze nog gewoon studs [vgl. studaxen] geweest – verplicht als Damslaper actief geweest op de Dam. Aldaar stond het nationale monument, maar er had beter een gedenkteken voor Beata Virgo, de Heilige Maagd, kunnen staan. Zou Zij – inderdaad: een beetje eerbied graag! – niet beter bescherming bieden tegen beurscrisissen (beurscrises) en beurscrashes?

2. Terzelfder tijd (tezelfdertijd) werd in het Vlaams Parlement in Brussel getwijfeld aan de zin van een debat over het debacle, toen de beurswaakhond niet had toegezien op de beursfraude van de vicebeursvoorzitter. Daardoor had de Bel-20, een van de top tien onder de Europese beurzen, een enorme knak, zeg maar een flinke knauw gekregen en ook nog een douw. De AEX-index in Amsterdam volgde fluks en gedwee. Voornoemde vicevoorzitter was allang gevloden, maar zijn escapisme [vluchtgedrag] kreeg op ramkoers een letale [dodelijke] afloop tegen een rimpelbuisobstakelbeveiliger, omdat de remslaap hem overmand en de clash hem gelubd, gecastreerd, ontmand, had. De parlementariërs vonden een
bed-bad-broodvoorziening voor de gedupeerden onder de premiejagers, meest warrantiers [belegger in warrants – zeker geldswaardig papier], toch wel een minimale must. De Vlaams Belangers, de Groenaanhangers (daarvoor Groen!-aanhangers – vroegere Agalev-adepten of Agalev'ers), de sp.a-coryfeeën en de VLD'ers of VLD-leden [vgl. Open VLD] waren unisono en uno animo, eensgezind, over de zero tolerance, het nultolerantiebeleid dus.

3. Landsregeringen in Europa hebben weinig meer te zeggen, laat staan citoyens [burger] en citoyennes. Al hebben we nog de Brabançonne, het Wilhelmus en de Marseillaise, de dames en heren Europarlementariërs zullen wel uitmaken wat we moeten doen en denken. Mansholt – beatae memoriae (zaliger nagedachtenis) – zou zich in zijn graf omdraaien, zijnde de Willie Wortel van het Marshallplan, al had hij dan zelf geen williewortelbedrijf. Dat plan werd na WO II uitgevoerd. Een of andere Eurocommissaris zal wel weten wat goed voor ons is! Het huidige subsidiebeleid en de toelagefraude bewijzen bijna Schriftuurlijk, dat Ananias en Saffira alles in de eerste christengemeente nog niet zo verkeerd taxeerden, al leverden beiden tenslotte en tot slot en ten slotte een goed begin, maar dat was in hun situatie hic et nunc (onmiddellijk) zeker half werk en niet het halve werk. Aandelen, obligaties, put- en callopties negotiëren (handeldrijven) en van de revenuen (opbrengsten), revenu's of revenuutjes gaan bambocheren (pierewaaien, boemelen) oftewel de breeveertien opgaan ofwel op marode gaan: dat is het hedendaagse alternatief voor de handelwijze van dat nieuwtestamentische tweetal.

4. Maar ik met mijn scandalitis [geen h] (overdreven belangstelling voor schandalen) ben daar goed mooi mee! Ten gevolge van die Belgische éclat makende scandaleuze (schandaleuze) en pussende (etterende) negatieve flikkerij word ik gepusht om mijn waardeloze scheepvaartaandelen nu te verpatsen voor een appel en een ei, appeltje-eitje voor de koper. Want wishful thinking (wensdenken) of niet, een en ander doet mij lijden, maar leidt niet tot een financieel verantwoorde oude dag, laat staan een geplande fiscale oudedagsreserve. U gelooft toch ook niet dat die dombo's uit Europa mijn verlies – voor hun rekening – zullen nemen? Of wij de beenderman, Magere Hein, de dood [Pietje de Dood], nog lang zullen kunnen ontlopen, zal de toekomst leren. Maar een gebenedijd paradijselijk bestaan zit er niet in. We kopen maar een houtje-touwtjejas en zullen tot nog toe en tot nu toe en vanaf nu op een houtje moeten bijten, tot we eindigen in het houtenjassenpark (kerkhof). Want dat Europa nu ons WAO-gat [Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering] nog zal kunnen dichten is bovenmate en grotelijks illusoir (bedrieglijk). Arrivederci (tot ziens) op Texel, want ons slotakkoord op de Bahama's heeft het loodje gelegd!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten