zaterdag 21 januari 2023

3117 Dictee dinsdag 24-01-2023 (2) – dictee Groot Bennekoms Dictee 2023

Dictee – dictees [3117]

Het Groot Bennekoms Dictee – 20 januari 2023

Opmerking vooraf: de tekst is niet bedoeld om feitelijk juiste informatie te verstrekken, maar vooral bedoeld om zoveel mogelijk spellingkwesties aan de orde te stellen.

(Geen titel, Auteur: Nico Vos)

1. In de maand juli van dit jaar zal een enthousiaste groep Bennekomse jongeren voor een fascinerende werkvakantie vertrekken naar het Centraal-Afrikaanse land Zambia, na ongetwijfeld gevaccineerd te zijn tegen allerlei endemische tropische ziektes.

2. Deze Bennekomse actiegroep, die deel uitmaakt van de wereldwijde organisatie World Servants, zal in een kleine gemeenschap in
Oost-Zambia, de handen uit de mouwen steken, nu niet als stagiairs, maar als semiprofessionele bouwvakkers.

3. Nee, het zijn ontegenzeggelijk geen luiwammesen en het valt niet te loochenen dat dit voor die [cijfers!] 16- tot 20-jarigen een unieke belevenis is, als je ervan uitgaat dat het nuttigen van een pizza voor hen al een behoorlijk exotische ervaring is.

4. Gezien het toenemend aantal allergieën in ons werelddeel, waar men zich maar al te makkelijk verwent met online bestelde
kant-en-klaarmaaltijden, bestaat de kans dat sommige wereldreizigers geveld worden door enkele agressieve bacteriën, die ervoor zorgen dat ze een gemene infectie als souvenir mee naar huis nemen.

5. Wie herinnert zich niet de epidemieën die bij tijd en wijle het Afrikaanse continent teisterden? Maar onze onverschrokken Afrikagangers zullen te allen tijde hun idealen blijven nastreven, geïnteresseerd als ze zijn in onbekende contreien en met name in hun verre medemens, die weliswaar een minder welvarend bestaan leidt dan wij, maar nochtans vaak een alleszins blijere indruk maakt dan wij gewend zijn, althans dat lijkt het stereotiepe beeld te zijn dat wij in ons kikkerland hebben.

6.Deze idealistische instelling blijkt nu al een behoorlijke impact te hebben op het reguliere leven van onze werelddienaren, zoals blijkt uit wat hun website hierover vertelt en uit het boeiende relaas van een van de geïnterviewde deelnemers.

7. Hij blijkt bepaald geen naïeve visie te hebben als hij verklaart dat hij vindt dat het hele project nu al zijn leven veranderd heeft, enerzijds door alles wat er gebeurt aan activiteiten die de actiegroep al vanaf de zomer van vorig jaar ontplooid heeft en anderzijds door de verwachte ervaringen die ze te zijner tijd in Zambia zullen opdoen.

8. Die activiteiten hebben trouwens al heel wat teweeggebracht, maar ook, in financiële zin, al heel wat opgebracht, waarbij vooral de
horeca-activiteiten opvielen, zoals karbonaadjes keren op de barbecue, de bediening bij een familiereünie verzorgen of een driegangendiner inclusief niet-alcoholische dranken organiseren en als klap op de vuurpijl de oliebollenactie voor de Oude of Sint-Alexanderkerk [zie internet, Bennekom] aan de Dorpsstraat [zo in Bennekom].

9. Er zijn nog veel meer originele mogelijkheden te noemen, die geld in het laatje kunnen brengen, zoals het herinneringslampenkapje, waarvan de grootte de prijs bepaalt. En wat vind je van die gepersonaliseerde bidons? Ja zelfs een koperen buis of een ijzeren radiator levert de nodige pecunia op, want die kunnen gerecycled worden.

10. We wensen onze globetrotters een goede heen- en terugreis, een succesvolle schoollokalenbouw en wellicht, als logés [m/v onbekend, dan m-vorm!] in jullie chique Hollandse pyjama’s, een onvergetelijke kennismaking met de inheemse bevolking, vanzelfsprekend vastgelegd op een fraaie staatsiefoto, gemaakt door een gerenommeerd fotografenpaar, familieleden van twee deelnemers, namelijk [een man …] Renés broer en Frits’ zusje.

Makkelijk dictee: Randy 0 fouten, Rein 1 fout (Oude of
Sint-Alexanderkerk – niet correct), beste plaatselijke deelnemer: 3 fouten).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten