woensdag 25 januari 2023

3122 Dictee zondag 29-01-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (833)

Dictee – dictees [3122]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 024, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (833)

Limbo's uit Limbabwe en whistspelers van hier tot Timboektoe

1. De vutter [vervroegde uittreding – uit dienstverband] had altijd zijn VUT-premie betaald. Daarom ging hij vutten in afwachting van het AOW'er [Algemene Ouderdomswet] worden. Ook de AOW-premie was netjes afgedragen conform de cao-bepalingen [collectieve arbeidsovereenkomst]. Direct mailing [direct aanschrijven] en direct marketing [potentiële consument rechtstreeks benaderen] waren de pijlers onder de directmailactie naar het cliënteel – de clientèle – [klanten] toe, om te peilen of de aftersales (mv., dienst na verkoop, naverkoopdienst) metterdaad zo allerbelabberdst waren als gedacht.

2. Is de tres een gitaar? Jazeker, dat is een muziekinstrument, net als het wasbord [met ribbels en in skifflegroups] en de valiha [bamboe buizen – of ook: bamboebuizen – met stalen snaren], de synthesizer [ook: synth, elektrisch instrument] en de pauk [keteltrom], het monochord [eensnarig] en de mbira [plankje met 30 lamellen], de helicon [contrabastuba] en de harmonica, het hakkebord [slechte piano] en de citer [vlakke klankbodem, veel snaren, plectrum]. Een vers, waarvan de laatste versvoet ontbreekt heet brachycatalectisch. Een wat meer laag-bij-de-gronds taaltje vormen de brabantismen van de brabo's. Bedoeld wordt dus niet de taal van de limbo's uit Limbabwe. Hoe staat het trouwens met uw brabantismenattitude?

3. Het liefst drink ik Franse brandewijn, maar ook aguardiente
(
Zuid-Amerikaanse dito), brandy [brandewijn], aquavit [idem] en eau de vie [idem] bekoren me wel. Zelfs rumpunch [hete drank] uit een punchbowl [drinkkom] of pulque [uit sap van de agave] en peyote [hallucigene drank uit cactus] bevallen me wel. Het populairwetenschappelijk onderzoek naar de invloed op het seksleven van breitschwanz (behaarde huid van te vroeg ter wereld gekomen schaap) was baanbrekend. De onderzoeker droeg trouwens een rijbroek [breeches, dat is plurale tantum – alleen meervoud].

4. De bridger en bridgester waren van origine whistspelers [met 52 kaarten, is ook een drank]. De roem van het spel en onder meer de eeuwige roem, het klein en groot slem – ook wel grand slam geheten – maakten hen superenthousiast. Morgen spelen ze hun eerste grandslamwedstrijd [grand-prixwedstrijd]. Wie zijn broekneus [penis] [die je-weet-wel] in andermans zaken wil steken, kan beter eerst uit de broek gaan. Je zal je de ballen uit de broek gewerkt hebben en ook nog burgemeester gemaakt worden [= burgemeesteren, zie VD] … De blauwe begijn [kwezel] die zich wel in andermans zaken had willen steken [ermee bemoeien], leed aan briller par son absence [schitteren door afwezigheid].

5. Brutaligheid betekent gewoon het brutaal-zijn [zelfnoemfunctie]. Zolang als de lepel in de brijpot staat kun je 'm niet aflikken. En dan treuren, dan chagrijnen (sacherijnen), wij in dichterlijke vrijheid nog niet om een oude vrijster of breister? Zij breit trouwens de trui en hij brijt de r. De scheikunde komt er meestal bekaaid af in dictees. Maar wat dacht u van termen als büchnertrechter [filtreertrechter], piëzochemie [gaat over hoge druk] – met als toepassing de piëzo-ontsteking, trotyl (trinitrotolueen, TNT), seignette- of rochellezout [als reductiemiddel], meitnerium [Mt, 109] en lutetium [Lu, 71] ?

6. Hoezo, we genoten een lopend buffet? Een buffet loopt toch niet? Maar er waren wel lekkere lopendbuffetgerechten als buffelmozzarella [kaas], vleesfondue, sukiyaki [Japans gerecht] , charoset – zoet gerecht, normaal een gerecht voor se(i)deravond, chili (con carne) (met bruine bonen, vlees en chilipoeder), golauyoek (goe-loo – g van goalChinees gerecht) en grobbejak (grutten en spek). Al met al, het was een fantastische fondueavond. Hebt ge ooit beentje-over geschaatst? Met een condoomschaats [met hoes eromheen] kondt ge (g)een scheve schaats rijden. Ook de carveschaats [ijzers in midden smaller], de blokschaats [blokje hout met lepel, niet meer in wdb.] en de Friese doorlopers vermeedt ge niet!

7. De volgende landstreken zijn buiten-Europees: van hier tot Timboektoe, Sudan (ook: Soedan), het Bijbelse Ofir en Gosen – zo staan ze in mijn bijbeltje – en het on-Nederlandse Newfoundland met zijn honden, de newfoundlanders. Oevers kunnen voor orthografieliefhebbers ook uitdagend zijn: de linkeroever, de noordoostoever, de Dnjeproever, de Eeoever de Rijnoever en de
IJ-oever [VD]. Stop! Oeverloos gezwam dreigt anders.

8. Carlos is een buitenwipper, een uitsmijter. Na zijn (be)handeling rest er niets dan buitenseks [in de openlucht]. Een standje kun je meekrijgen van Carlos, zelfs standje negenenzestig. Of ga je liever droogneuken [zonder penetratie] met een spekneuker [voorliefde voor seks met forsgebouwde vrouwen]?

9. Heb je nog gebuisd, tv-gekeken (GB ook: tv gekeken, teevee gekeken)? Hoe is het met je tv-verslaving? Was de film wel tv-fähig [geschikt voor]? En wat doe je als de stroom uitvalt in een tv'loos tijdperk, glarieogend [glazig staren] gamen [spelletjes op pc]? Butyrine is een glycerine-ester van boterzuur. Butylmethylether daarentegen wordt gebruikt als antiklopmiddel in benzine. De officiële afkorting is MTB(E) [= methyl-tertiair-butylether] en dan wordt niet de mountainbike bedoeld!

10. Zullen we ons eens even op het koeterwaals storten? Een bvba (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) is een Belgische bedrijfsvorm en het BVV is het Nederlandse Bedrijfschap voor Vee en Vlees dan wel het Belgisch Vakverbond. A.u.b.? Graag gedaan! Het is bij Gods gratie, dat je jouw bijdehante schoonmoeder in spe [beoogd] bij de hand mag nemen om naar de hand van haar dochter te vragen. Zij heeft haar op de tanden en is de facto [feitelijk] een klerewijf!

11. Bijkomend is accessoir [ss/ks oo/waa], bijkomstig is accidenteel of marginaal, de botte bijl hakt slecht en ligt al dan niet aan de wortel van de bomen, een bijlegfuif is een American party en ijs is bevroren water. Ook aan de letter b van het alfabet komt een eind. Wilt u nog een paar woorden om het af te leren? Het brønstedzuur heeft met de
vrije-energierelatie te maken, het butoh [boe-too] is een dans en het buiksloterhammetje [vrouwelijk geslachtsdeel], zoek dat maar op! Een bramahpers is ontwikkeld om bankbiljetten te nummeren – het is dus zeker geen brahmaan of Brahma-aanhanger uit Perzië, die graag brahmapoetrakippen lust!, een bramzijgertje zit alleen bij Jan de Hartog op een botter en de buddleja's [uh] ten slotte vormen een plantenfamilie.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten