woensdag 25 januari 2023

3121 Dictee zaterdag 28-01-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (832)

Dictee – dictees [3121]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 025, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (832)

Monsieur Calicot, Trees heeft een Canadees en Spitsbergen duid je op internet aan met sj

1. In het hospice, een bijna-thuishuis – we kennen dat uit Van Dale, had de terminoloog [kenner termen] een bde, een bijna-doodervaring. Nog recenter is de VN-organisatie voor het klimaat, de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

2. De afkorting CAD staat voor de Canadese dollar, maar ook voor het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs, dan wel voor
computer-aided design. CAM voegt daar via CAD/CAM nog
c
omputer-aided manufacturing aan toe. Een whizzkid met een standalone [pc, niet op netwerk of internet aangesloten] heeft geen
IP-adres.

3. Vroeger verzorgden gemeenten zelf de televisieontvangst. Via de kabel was je verbonden met de cai, de centrale antenne-inrichting. Dat was dus geen ether-tv en hdtv (VD; GB in toelichting ook: hd-tv)
high-definition television – was er nog niet. Hogedefinitietelevisie. En volgens GB is hd-tv een tv met high-definition (VD: hdtv).

4. Het typetje (tiepje, typeje) van een calicotbandverkoper (chintz, indienne, sits) is Monsieur Calicot, prototype van een opgedirkte manufacturiersbediende.

5. Muziek is ook een geliefd onderwerp bij spellingtests. Zo heb je enerzijds stukken in a kleine terts, ook wel a-klein of a-mineur genoemd, en anderzijds composities in A grote terts, ook wel A-groot of A-majeur genoemd, naast caccia's (muziekstukken over een jachtscène). De muziek kan mede georkestreerd [niet: ch] zijn voor een caixa (Braziliaanse snaredrum, snaardrum) of een ophicleïde (een koperen blaasinstrument). En dan maar hopen, dat de dirigent niet lijdt aan cacoëthes loquendi (praatzucht) en geen cacodemon [boze geest] heeft of is!

6. De wreedaard, een caligula, had zeker geen last van een calimerocomplex [minderwaardigheid], wel was hij caligare in sole [ziende blind]. Hij had een vuiltje in zijn reeënoog, zijn pupilreflex was beneden alle peil.

7. Hoeveel calorieën gaf de calorimeter aan? De calorie (cal, Cal is verouderd kcal, kilocalorie) – tegenwoordig joule [J] – als
warmte-eenheid wordt bij u door mij bekend verondersteld.

8. Hebt u het weleens hogerop gezocht en een hoger opgeleide de Calvarieberg op geleid?

9. De Cambodjaanse liep na de kustlanding rechtstreeks in de armen van een kustwachter. Was dit nou het camelnose-effect [onvermijdelijk omvangrijk gevolg van iets dat eerst aantrekkelijk en uitvoerbaar leek]?

10. Kun je vanuit je shelter in campingsmoking [trainingspak] deelhebben in de campinghausse en zo de CAC-40 [kahk-kaa-rahnte], de beursindex van Parijs, dan wel de Bel-20 [België], de beursindex van Brussel, en de AEX [Amsterdam Exchanges Index], de beursindex van Amsterdam, mede beïnvloeden? Dat is pas je ware vakantie! Een beursstudent bestudeert trouwens niet de beurs. Toch trekt hij niet van Drees en ook krijgt hij geen Drees [trekken van] (met dank aan vadertje Drees)!

11. Trees heeft een Canadees! Zelf was zij een canadel [geliefde van de Canadese bevrijders] in de euforische tijd na de Tweede Wereldoorlog, WO II. Op 5 mei in Nederland en op 8 mei in België vieren we de bevrijding op Bevrijdingsdag. Gebroken geweertjes zijn passé en finito. Steeds dreigt een nieuwe blitzkrieg.

12. Is canapépolitiek, dat de minister van Buitenlandse Zaken een binnenlandse affaire heeft tezamen met de eega van de Tsjaadse consul? Hebben zij de cancan al gedanst?

13. Zullen we met onze candid camera een close-upopname [close-up] maken van die candide [argeloos, onschuldig] maîtresse? Worden die consul en zijn zwangere zweefteef, een echte wilhelmina-vooruit, daardoor dan personae non gratae [ongewenste personen]? De intentie van het candlelightgedicht [inferieur, romantisch] van de lichtgewicht was duidelijk toen hij dichtte: "Dit is geen zedendicht, zwicht!"

14. Een canossagang is een gang naar Canossa. Dan leg je het hoofd in de schoot (doe je publiekelijk boete). Wel dat van jezelf en niet dat van je geliefde, je welbeminde hartsgelieve, lief of zoetelief, je vrijster. 's Zaterdags was zij cantinière in de kantine van de twirlsportclub. De dag erna, de dag des Heren, was zij cantor-organiste en derhalve dirigente van de cantorij in de lutherse kerk.

15. Waarom moeten jullie altijd captie(s) maken en dus tegenstribbelen? Als kapsoneslijer ben je al meer dan gotspieus [brutaal] genoeg. Wanneer word je nu eens een brave hendrik en een oppassend huisvader? Een cc bij het e-mailen is in goed Nederlands met enige fantasie een carbonkopie. Internet heeft zo zijn eigen taal. Termen als cyberspace [virtueel op internet], spyware [illegaal op je pc], IRC (Internet Relay Chat, babbelboxen) firewall [illegale toegang voorkomen] en IRC-chatten, newbie [nieuweling op internet] en netizen ['internetburger'] vliegen je om de oren.

16. Op Spitsbergen – dat heeft internetadressen met sj [Spitsbergen en Jan Mayen – landcode SJ] – is er geen klein cafeetje, waar de gevluchte alibaba – oorspronkelijk uit het Midden-Oosten of
Noord-Afrika – zich caché [schuil] kon houden. Het was koud en zijn cache-neztje [das om nek] verzachtte die kou enigszins. Ik moest ook nog aan het Ali Babasprookje denken …

17. Kunstmest zoals calciumcyaanamide had hier geen nut. Ze konden de bloemen wel buitenzetten, maar die werden onmiddellijk belaagd door de cochenille, de cactusschildluis. Vervolgens gingen ze bij het feestvieren de bloemetjes echt buitenzetten.

18. Muziek is van alle tijden en van alle plaatsen, dus instrumenten als tuba en calandrone – een houten blaasinstrument – kwamen ook daar te pas. Huppeldansend werd de calypso ingezet.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten