dinsdag 10 januari 2023

3102 Dictee vrijdag 13-01-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (817)

Dictee – dictees [3102]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 040, geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (817)

Het Ave Maria, de soera en de sharia, kiesjeliesj en een gijsje goochem

1. Het Ave Maria [naam gebed – x bidden = ave, aveetje], ook engelse(!) groet of gewestelijk engelse groetenis geheten, bidt men ook in kapucijnenkloosters.

2. Met een kleinerdanteken en een groterdanteken (samen) wordt soms het ongelijkheidsteken aangeduid.

3. Guacamole is puree van avocado met ui, crème fraîche en tabasco, geserveerd als vulling van tortilla's en als dipsaus bij taco's. Een guacharo is een vetvogel en een guaguanco is een Cubaanse dans.

4. Op de (het) Guernica [schilderij Picasso] had een guereza, een zijdeaapje, met een guernseylelie op met een gueridon, een rond pronktafeltje, kunnen pronken.

5. De yuppen (yuppies) genoten van hun guppen (guppy's – karpertje, gup), ieder liefst in z'n uppie.

6. Boven het bouclétapijt [tapijtstof] keken zij naar een haček, dat diakritische teken met V-vormig haakje.

7. De hacendero, eigenaar van de haciënda, zei hach noch wach [geen woord; niet meer in VD], al lustte hij de hachee niet.

8. Hoor die hafa's (harmonie en fanfare) en hafabra's (harmonie, fanfare en brassband) eens! Daar heeft een hafiz met volledige reproductieve kennis van de Koran geen weet van.

9. Wat is de hafttijd? Dat zijn de paar dagen om Sint-Jan, dat de efemere [één dag durend] haften [eendagsvlieg] vliegen.

10. Een hagenaar op een hagenaar is een homofiel of een zekere soort duif op een zeker vrachtschip.

11. In het [uitspraak: huis-aan-huisblad; schrijf deze uitdrukking als afkorting] h.a.h.-blad [huis aan huis] stond een verhandeling over de hagenpreek, een predicatie in het open veld in de eerste tijd van de Hervorming. De soera (hoofdstuk van de Koran) las men niet, de sharia (islamitische, Koranwetgeving) hield men niet.

12. O, wat lekker: Parijse ham, Ardenner [ook: Ardense] ham , parmaham, Westfaalse ham en Yorkse ham! Versmaad ook trijp (trip, triep, pens) en andouillette (worst van varkensingewanden) niet!

13. De hamadryade (bosnimf), vond in de hamada (rotswoestijn), geen hamam (oosters badhuis). De hamamelis (toverhazelaar) groeide er ook niet!

14. Kiesjeliesj – hamansoren – zijn gefrituurd dun deeg in ruitvorm dat met Poerim (Lotenfeest, Hamansfeest) wordt gegeten. Een zeker pesachgebak bij de joden is gremzelisj.

15. De hamburgerziekte is de benaming voor het hemolytisch uremisch syndroom bij kinderen [na eten van besmet vlees – geen afkorting!].

16. Een handtekeningenjager (filograaf, lionhunter) vraagt handtekeningen (autogrammen) aan beroemdheden.

17. Mantel- en zorg-cao [collectieve arbeidsovereenkomst] zijn voorbeelden van cao's die tot cao-conflicten kunnen leiden. De doorsneecrimineel behoorde niet tot het drugssyndicaat vanjewelste (GB ook – toelichting! – van jewelste, van je welste). De reportage over de geschiedenis van de topclub uit de mobiele NOS-studio [Nederlandse Omroepstichting] in het Feyenoordstadion had een hoog uit-de-oude-doosgehalte.

18. De amateurpsycholoog keek met argusogen naar het privéleven van het Belgische Kamerlid. Deze pseudowetenschapper bediende zich in hoge mate van pseudo-ethiek.

19. Aan de singel woonden ze, de alleenstaande singles, en ze draaiden vijfenveertigtoerenplaten (singels, singles).

20. Door zoetgevooisd gevlei trachtte zij voorheen al bij hem in het gevlij te komen.

21. Zij zei: "Dank je wel" [GB ook aaneen], maar bij hem kwam er geen dankjewel [znw.] over de lippen. Beiden waren ze lid van een extreemlinkse beweging, het gauchisme. Ze denken veelal in zwart-wit.

22. De magnetische noordpool ligt zeker in het noordpoolgebied (de Noordpool) [Opmerking van een deskundige lezer: eigenlijk is dit de magnetische zuidpool of geomagnetische noordpool]. Ook daar geldt al sinds de middeleeuwen, dat gestolen goed niet gedijt. Bovendien wordt je [aan jou] een proces-verbaal uitgereikt, als je steelt.

23. Bent u up-to-date met eigennamen? Zo zeggen we, dat Joost het mag weten, dat Bruin(tje) het (niet) kan trekken, dat een hollebolle gijs zeker niet consumindert en dat de Rode Duivels met veel glitter en glamour de Oranje-elf [oranjehemden] versloegen, ondanks een gijsje goochem in die ploeg.

24. De horeca-eigenaar volgde de technologieontwikkelingen op de voet. Hij was trouwens een jezusfreak en dweepte dus met Jezus.

25. Muay-thaiboksen is thaiboksen, familie van kickboksen, maar niet van barreboksen [klaarspelen, ook: scheren].

26. Een stijve harmen is net als de originele Pinokkio met zijn pinokkioneus [GB heeft ook nog: pinocchioneus], een houten klaas. Een grote hans kickt op zijn rijkdom.

27. Een handige harry zegt soms: "Bekijk het maar, dikke Harry!"

28. Er zijn nogal wat haters op deze aardkloot: kleurlingenhaters, Jodenhaters, communistenhaters, Ajaxhaters en eurohaters.

29. Hatsjie! Mede door hathayoga heeft hij die hattrick in de zespuntenwedstrijd gescoord.

30. Er was een hausse [opleving] in hausmacher (smeerbare, grote leverworst), maar dat deerde de hautaine [hooghartige] haussier [speculeert op stijgende beurskoersen] in genen dele.

31. Bij de havdala [ritueel ter afsluiting van de sabbat of feestdag] droegen zowel de haves als de havenots een havelock [om nek tegen zon beschermen]. Zij rookten havanna's [sigaren – uit Havana].

32. De clochard, de haveloze zwerver, liep er in de havenloze stad slordig, sjofel [kaal, armoedig] en shabby [idem] bij.

33. Genoeg, basta! Ik doe mijn hazenbenen aan [snel weglopen] , maak een hazensprong, ga op hazenvoeten heen [op kousen lopen] en kies het hazenpad [ga op de vlucht].

 

1 opmerking:

  1. "De magnetische noordpool ligt zeker in het noordpoolgebied (de Noordpool)."
    Eigenlijk klopt dit wetenschappelijk niet: Het is de magnetische zuidpool die in het noordpoolgebied ligt. Verwarrend genoeg mag je wel zeggen dat de geomagnetische noordpool ik het noordpoolgebied ligt. Meer info onder andere op https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardmagnetisch_veld
    Beste groeten
    D.

    BeantwoordenVerwijderen