maandag 25 januari 2021

2077 Dictee woensdag 27-01-2021 (1) dictee Dictee van de dag (101)

Dictee – dictees [2077]

Oefendictee 756 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (101)

1. Kunnen verbuitenlandste woorden ook weer terugleenwoorden worden? Onmenselijk eigenlijk, zo'n mensenlijk! De orthostasie, het rechtop staan, onderscheidt mensen van dieren. De uitdrukking 'homo homini lupus' betekent: de ene mens is voor de andere een wolf, dat is zijn grootste vijand. De homo erectus is de rechtop gaande mens. Na de Mattheuspassie werd er niet geapplaudisseerd, men ging rechtstaan. Het Fries: zoals al eerder gezegd: een echte taal (volgens het Europees handvest …). Zelf noemen ze hun provincie Fryslân en hun taal Frysk (zie lemma 'FO' = Frysk Orkest). De Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia had als bijnaam Grutte Pier (Grote Pier). Hij vocht rond 1500 tegen Saksen en Bourgondiërs, die Friesland hadden veroverd. Als je het Friese zinnetje dat hierna vermeld wordt, niet goed kon uitspreken, was zijn zwaard je deel.

2. Dat twee meter lange zwaard kon je dus de kop kosten. De zin luidde: Bûter [boe-tuhr], brea [bree, vergelijk 'beer'] en griene [met
ie-uh, neusklank] tsiis [de 'ii' iets langer dan de 'ie' in 'kies'], wa't dat net sizze kin, is gjin oprjuchte Fries. Vertaling: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet zeggen kan, is geen echte Fries. Zoek ook nog maar eens op (internet), waarom men 16 november 1951, de dag waarop Fedde Schurer werd veroordeeld, kneppelfreed (knuppelvrijdag – beide niet in wdb.) noemt. De Friese taalfamilie heeft drie takken: Noordfries (in Duitsland erkende taal met Eilandnoordfries en Vastewalnoordfries), Saterfries (in Duitsland erkende taal) en Westlauwers Fries (waaronder Standaardfries, Kleifries, Woudfries, Zuidwesthoeks, Terschellings, Schiermonnikoogs, Hindeloopens, Stadsfries en Bildts). Veel hiervan staat niet in de (gangbare) woordenboeken.

3. In de zeventiende eeuw heeft men ook nog Middelfries gesproken en in het noorden van Noord-Holland sprak men West-Fries (GB). Ik zoek naar werkwoorden die met 'plaats' beginnen: (VD) plaatsen, plaatsgrijpen, plaatshebben, plaatsmaken, plaatsnemen, plaatsnijden [met 'plaat'] (graveren) en plaatsvinden. GB voegt hier niets aan toe. Ik ben 20'er (twintiger) (overjarige tiener of teenager) en heb een
F1-verslaafde vader. Ons zwart-witblaadje met een advertentie van een fastfoodketen is nu een fullcolourblad met grote oplage geworden. Hij is goedgeïnformeerd. Smartphone en smart-tv zijn smart devices [slimme apparaten]. Hier hebben we een inhuistraining (inhousetraining) voor. Zij wil letselschadeadvocaat worden. Hij is tweedejaarsstudent [ook: tweedejaars student]. Zij zijn ex-echtelieden. Ik wil nu snel mijn bachelor recht(en) [VD] halen.

4. Hier heerst een no-nonsensecultuur [no-nonsense] Ik refereer aan de artikelen 138b en 161 sexies [punt 6] (W v) Strafrecht [WvS, Sr, W.v.Str.]. Zij rijdt in een P.C. Hoofttractor, een asobak. Is daar Angelsaksische literatuur (GB ook: tt) over? Wat heb je nou aan
one-issuepartijen [one issue]? Geen twijfel aan: ddos-aanvallen (distributed denial of service) zijn crimineel. Ga jij ook naar die sushiworkshop? Jules Deelder was een ras-Rotterdammer [overleden: 2019]. Hoeveel hr-medewerkers [human resources] hebben jullie? En is er een hr-installatie [hoog rendement, hoogrendementinstallatie]? Hij is daar junior medewerker. Wij zijn 24/7 [24 op 7] bereikbaar. Het OM, het Openbaar Ministerie is nu gesloten. Ik bedoel het Ministerie van Justitie als instelling, niet als gebouw. Ik kwam een SP-stemmer [Socialistische Partij] tegen in de cd-winkel [compact disc]. De Raad van State (RvS) heeft een uitspraak gedaan. Die wethouder van Financiën en Economische Zaken heeft behoorlijk wat steken laten vallen.

5. Als niet-rechtenstudent weet je zoiets niet, als jurist in spe natuurlijk wel. Wat heb je zoal op je cv [curriculum vitae] staan? Heb je genoeg aan de stufi [studiefinanciering]? Moet je het vak strafrecht echt overdoen? Ze is jurist in de fashionsector [mode]. Het STEP-bestuur (niet in wdb.: Stichting Student en Praktijk) zal je ontvangen. Worden er nog step-ins [elastische jarretellengordel of smal korset zonder sluiting, dat je aandoet door erin te stappen] gedragen (en wat is een e-step – elektrisch)? Wij bieden een allroundopleiding (allround opleiding). Ons kantoor zit niet bij de Zuidas, maar bij het Vondelpark [Amsterdam]. Eisen ze daar een IQ-test [intelligentiequotiënt]? Een advocaat-stagiair is natuurlijk al verder dan een student-stagiair. Waaruit bestaat jullie clientèle, de gezamenlijke cliënten of klanten? We werken voor goededoelenorganisaties [goede doelen], maar ook voor multinationals. Kennis van de rechtsstaat is een pre. Wij zoeken enkele fiscalisten en kandidaat-notarissen.

6. Een rechtbank moet vonnissen, vonnis wijzen. Als er geen appel [èh] komt of partijen berusten, dan komt het vonnis in staat van gewijsde [is onherroepelijk]. Ons kantoor treedt op als rijksadviseur voor het Ministerie van Financiën [instelling] en de Belastingdienst. Er moeten training-on-the-jobafspraken [training on the job] gemaakt worden. Minimaal vereist is een hbo- of wo-(denk)niveau. We zoeken dus geen vwo'ers of havoërs. Ook zoeken we geen carrièrejagers. Heeft die knul wel voldoende skills [vaardigheid]? Het televisieprogramma DWDD (niet in wdb.) heet voluit De Wereld Draait Door. Hoe doen ze het qua carrière, die bètawetenschappers? Piet is studieadviseur voor het vak farmacie. Er zijn veel slimme ICT'ers (GB ook wel: ict). De überhedonist in mij haalt elke zondag patat met frikandel. Ik verwacht dat ze één front vormen, die medebestuursgenoten van mij. Ze hebben daar drie flexwerkplekken.

7. Daar is weer zo'n whizzkid met LinkedIn(-)profiel en USB-stick op zak en 2D-visitekaartjes. Hoeveel kWh (kilowattuur) verbruikt dat apparaat per dag? Rampen als WO II en de verafschuwde
tuberculose-epidemie wil je in de toekomst liefst voorkomen. Maar weinig van mijn mede-mbo'ers van toen hebben nu een gemengde sociaal-economische achtergrond. Wat is jullie corebusiness [kernactiviteit]? Een universiteit heeft een College van Bestuur [CvB]. Hij volgt nu een master in het vak filosofie. Is ze cum laude afgestudeerd? De zaal heeft een witgekalkt systeemplafond. Onze docent rijdt in een Toyotaatje. Dat restaurant heeft een Michelinsterrenkok aangetrokken. Rotterdam is de hotspot, de place to be. Zijn er veel Roparun-deelnemers (Rotterdam-Parijs, mogelijk als eigennaam geen koppelteken)? Dit is nu eenmaal een gezelschap met weinig discours [conversatie]. Er waren meer dan zestig eerstejaars bestuurskunde.

8. Een universiteit heeft veel faculteiten, zoals de faculteit der wijsbegeerte. Wanneer is het WK voetbal? Na de mulo, de havo, de kweekschool en het gymnasium heeft hij de studie (der) filosofie gedaan. Wil je goed functioneren, dan moet je werk-levenbalans op orde zijn. IKEA heeft twee nieuwe buitenmeubelseries uitgebracht. De ESL is de Erasmus School of Law van de EUR, de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op het Erasmus MC [medisch centrum] kunnen ze de meest ingewikkelde operaties uitvoeren. Ze hebben daar ledverlichting (light emitting diode). Zou Neelie Smit-Kroes ook een oud-ESL-studente zijn? Ja. We zoeken junior onderzoekers (junioronderzoekers). Er zijn EUR-studenten die xtc (voluit: ecstasy) gebruiken. Komt er een Neelie Kroesleerstoel? De dalai lama is de boeddhistisch leider van de Tibetanen. Het MDMA- [methyleendioxymethylamfetamine] en GHB-gebruik [gammahydroxybutyraat, gammahydroxyboterzuur – ook GBH – Engels: grievous bodily harm] neemt toe.

9. Ook de consumptie van heroïne, cannabis en ritalin [BE: rilatine] loopt de spuigaten uit. Aan mij is een vrij- of vrimibo [vrijdagmiddagborrel] niet besteed. Bij de studie (der) bedrijfskunde leer je veel over bv's [besloten vennootschap]. Ze hebben daar een old boy(s) network [informeel circuit van mannen in leidinggevende functies]. Het kledingvoorschrift was jasje-dasje. 'Mevrouw de preses', dat bekt toch niet? Je weet toch dat VOC de afkorting is van Vereenigde Oost-Indische Compagnie? Leontien was een echte
jack-of-all-trades, een uitgekiend
manusje-van-alles. Dit boek moet maandag terug naar de ub [universiteitsbibliotheek]. Hebben we in Nederland een dichter des vaderlands, op campus Woudestein (vlak bij het complex van Excelsior) hebben ze een dichter(es) der campus. In een tijd van onzekerheid en klimaatverandering zouden Rotterdammers zich meer en meer moeten afvragen waarom de Oostzeedijk in Kralingen toch mogelijk niet Oostzeedijk heet.

10. Deze student sociologie en bestuurskunde kickt op cybergothicfeesten: hij krijgt er een kick van. Zij geniet van de elektronische muziek zoals industrial, hardcore, noise en powernoise, die daar gedraaid wordt. De dominee hield een rechttoe-rechtaanpreek (beter: 3 losse woorden). Is het project X-feest in Haren nu juridisch afgeprocedeerd? Wie won de Nobelprijs voor de Vrede? Voor dit recept heb je nodig een zak tortillachips, crème fraîche, chilisaus en verse koriander, voor dat andere recept rucola en Coburger ham. Hij is
ex-CEO [chief executive officer, president-directeur, bestuursvoorzitter] van Porsche. De cockneys spreken Cockney. Het cockaynesyndroom is een soort van (versnelde)verouderingsziekte.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten