maandag 18 januari 2021

2069 Dictee woensdag 20-01-2021 (1) dictee Dictee van de dag (94)

2069 Dictee woensdag 20-01-2021 (1) dictee Dictee van de dag (94)

Dictee – dictees [2069]

Oefendictee 763 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (94)

1. Dat geeft geen pas, dat is niet pasgevend. Internationale verkeersborden zijn onderdeel van de pasigrafie [voor allen leesbaar tekenschrift, onafhankelijk van de taal]. Kun jij een leuk affichetje ontwerpen? Hou nu alsjeblief(t) (ajb. in GB, VD ook: asjeblief(t)) eens op (of wat netter: a.u.b. (alstublieft))! Eolien of eoline is een zeker weefsel (met onder andere organzinzijde – kettingzijde, organzin = draad, organza = weefsel). Eo sensu is in die of dezelfde zin, eo ipso is juist daardoor (vanzelf). De eolusharp is naar Aeolus [god van de wind] genoemd, het Eolisch kapiteel naar Aeolis. [landstreek, noordwesten van Klein-Azië]. Een zarzuela is een Spaanse stoofschotel van diverse vissoorten en groenten of een soort Spaanse operette. In de internetwereld betekent de afkorting bf (extensie van Burkina Faso) vast en zeker iets [ISO-landcode = BF]. Er zijn veel gouden eeuwen, zoals die van de boekdrukkunst, één eeuw mag zich echter maar onze, de Gouden Eeuw [Nederland, Holland] noemen. Ik ben still going strong [nog steeds krachtig] en in de [the VD] winningmood [vol vertrouwen op de overwinning]. Hè, eindelijk: het meervoud van pylon is pylonnen (maar ook: pylonen. mv. van pyloon = poortgebouw).

2. Ik wil geen open deuren intrappen, maar bij het intrappen voor de wedstrijd had ik nog een goed gevoel. Toen echter in het slotsecondegebeuren het de bal het doel intrappen niet lukte, heb ik na afloop uit woede de deur van het kleedlokaal ingetrapt. Die zakkenrollerstruc, daar ben ik met open ogen in getrapt. Bij de NTU [Nederlandse Taalunie] zijn ze zinnens (van zins) om een nieuwe oplage van het GB uit te brengen [2015]. Kun je meer dan een bff (best friend forever, beste vriendin, hartsvriendin) hebben? Hoe hoog scoort deze storm op de schaal van Beaufort (Bft)? Er zijn nogal wat bgd's (bedrijfsgeneeskundige dienst) die zich om de bgz (bedrijfsgezondheidszorg) bekommeren. Het element borium met als atoomnummer 5 (symbool: B, de naam komt van borax) moet je niet verwarren met het kunstmatige element bohrium (atoomnummer 107, symbool Bh, naar Niels Bohr – h: hoog). Ik word bang van bhang (ah, bheng. èh, verdovend middel – drank uit Indische hennep), zei die bengel. De taxplanning floreert.

3. Wat weet je van de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh? Bhaktiyoga is een mystieke vorm van yoga, waarbij devotie centraal staat. Alle Bhutanezen uit Bhutan betalen met de Bhutaanse ngultrum [BTN]. Deze bhv'er [bedrijfshulpverlening] gebruikt een groteletterhandboek. Met BI [bie-aai] wordt businessintelligence aangeduid. Zij verzamelt bibelotjes [oo – snuisterij]. Een bichon is een soort maltezer (= maltezerhond) [gezelschapshond – ook: (Maltezer) leeuwtje, leeuwhond, kees(hond)]. Hun staatsorde is monocameraal [eenkamerig]. Hij is specialist in bicyclekicks [voetbal: omhaal]. Vergeet je pillen niet: b.i.d., bis in die – tweemaal per dag. Verwar die
rooms-katholieke Biddag [H. sacrament] niet met die andere (protestantse) biddag [voor gewas en arbeid]. Een deftig woord voor aapje is 'bidelot' (loo – vormpje voor een stropdas). Een mihrab is een gebednis. Zou dat bidbook volstaan voor dat sportevenement (en datzelfde of biedboek voor die bedrijfsovername)? Geef mij maar zo'n biefburger [van biefstuk]. Dat tuinperk heeft ontegenzeggelijk een bielsen [bnw.] afscheiding. NB: [znw.] biel --- > biels of biels --- > biels/zen. Een boomer is trouwens een kruising tussen chihuahua en maltezer.

4. Een bierbrouwer moet bierbrouwen. Dat vlees is bien cuit [well done, goed doorbakken]. Bien entendu, welteverstaan, ik zal het doen. De bedelaar en de miljonair waren bien étonnés de se trouver ensemble: zeer verwonderd zich in elkaars gezelschap te bevinden, m.n. in de betekenis van: samen genoemd te worden. De bietenberg opgaan is de mist ingaan. Bij een biezenmandje denk je automatisch aan Mozes. De biezensnijders wonen in Tietjerk [schertsend]. Daar bifurqueren die twee rivieren met een bifurcatie [tweesprong]. De kersen op de taart, zijn dat bigarreaus? Jazeker! De yeti wordt ook bigfoot [sneeuwman, o.a. studieobject van de cryptozoölogie] genoemd. Zelfs de big bazooka's van de regering [drastische financiële of economische maatregel ter bestrijding van een crisis e.d.] verhielpen de crisis in deze bigbrothermaatschappij niet. De bigbangtheorie [oerknal] is vast niet ouder dan de weg naar Kralingen. Het is om ende bij drie uur ernaartoe. Bij big government [veel taken bij de overheid] gaan taksen [belastingen] omhoog.

5. De Bijbel van deux aes is de Deux-aesbijbel. Bij folies à deux delen de koppels een waandenkbeeld. Een bijbellezenaar dient de Bijbellezing. De bibliolatrie is de Bijbelverering. Zou hij al bij zijn? Hebben ze hem bijgebracht in het bijzijn van z'n geliefde? Goede Vrijdag, tweede paasdag en tweede pinksterdag zijn bijdagen. Wilt u er wat bijdoen? Wil je die stoelen bijeenzetten, dan kunnen we bijeenzitten (VD). Dat weefsel heet bijencrêpe. De bijeengetrommelde notabelen hebben de koppen bijeengestoken. Het heeft mij altijd bijgelegen, dat dit gebeuren zou. Bijna-geld is near money [snel te gelde te maken]. De cortex is de bijnierschors, de medulla het bijniermerg. Wilt u mijn bijgegroeide haar bijknippen? Hij moest beslist alle zeilen bijhebben, bijhouden.

6. Een bijou [bie-zjoe] is een kleinood, bijouterieën zijn kleinodiën. Moet je dat (die) er nou met de haren bijslepen? Ik moet die foto maar wat bijsnijden. De Wet Werk en Bijstand [WWB] heette vroeger Algemene Bijstandswet [ABW] of kortweg en algemeen: bijstandswet. Hij moet meer van zich af bijten. De bijvoetwol [bijvoet = plant] wordt ook moksa genoemd. De deconfiture van het Romeinse Rijk was toen al een feit. Détournement de pouvoir of abus de pouvoir is machtsmisbruik, het juste milieu [Fr.] is het juiste midden en een plein-pouvoir (de en het) is een lastgeving tot verrichting van zaken zonder enige beperking. Een buttondown van een overhemdsboord moet aan beide zijden worden vastgeknoopt. Zij bikepoolden [baajk oe] [samen fietsen, verkeersveiligheid] regelmatig. Ze lijdt aan het bikinistresssyndroom [onzeker met zwemkleding]. Er staat toch geen cement, zeemanstaal voor snert, op het bikkesementmenu? 3 heeft als bikwadraat 81.

7. Mevriet [houtkrullen en cement] is onbrandbaar materiaal. We gaan vandaag met Jan Bil z'n wagen, met de billenwagen, met de benenwagen. Te voet: per pedes (apostolorum). Twee van de onderhandelaars hadden een bilaatje [bilateraal overleg]. Wat kan een 'bilboquet' [vangbekertje, etc.] allemaal zijn? Een bilbord [ankervoering] is geen billboard [groot reclamebord]. De bildtstars [aardappel] zijn naar Het Bildt [Friese plaats] genoemd. Stratenmakers kunnen een bildecolleté hebben [broek te laag]. Hij is een man van erudiete [met grote kennis, etc.] bildung [algemene ontwikkeling]. Bilharzia (bilharzia/osis – tropisch, zuigwormen in bloed) is schistosomiasis. Hij heeft gebiljardeerd [bal tweemaal of twee ballen geraakt met de keu]. Een café billard [bie-jaar] is een biljartcafé. Een billenjob is een billift, een cosmetischchirurgische ingreep [en geen lift dus]. Ik doe u kond, dat u het kontschudden, het billenshaken, niet gewonnen hebt. Bijlo (bilo), het werkt! Het bilzekruid is het dolkruid of ook wel: malwillempjeskruid. Voor clignoteurs [richtingaanwijzers] worden bimetalen [met verschillende uitzetting] gebruikt. Het woord 'bindi' [rode stip op het voorhoofd van een hindoevrouw, die aangeeft dat zij getrouwd is] komt uit het Hindi.

8. Bindsla is Romeinse sla of romaine. Zijn horloge loopt op de binkert [verkeerd]. Kunnen we hem na die binnenbrand als lid nog binnenboord houden? Hoelang zou hij al op het Binnenhof zitten? En tot hoelang nog? Is dit nu vissen in het binnen- [in het zicht van de kust] of buitenlek? Hij is jong binnengelopen [financieel onafhankelijk]. De binnenplaneten zijn Mercurius en Venus. Met monologue intérieur wordt binnenpraat [weergave in directe rede] bedoeld. Iets binnenstebuiten keren is het binnenste buiten keren. Een hortus conclusus is een binnentuin. Zij gaat meestal binnenzonnen [zonnebank]. Bioactieve stoffen is de verzamelnaam voor stoffen als antioxidanten [toegevoegde stof tegen bederf], carotenoïden [oranjerode tot gele plantaardige en dierlijke kleurstoffen],
fyto-oestrogenen [bij vrouwen tegen overgangsklachten] en glucosinolaten [in bepaalde koolsoorten]. Een biobrander werkt op
bio-ethanol. Zeggingskracht loopt van niets- via weinig- naar veel- en alleszeggend. Biodynamisch is biologisch-dynamisch (bd). Bioscopie [is er leven in het lichaam geweest?]: is dat een goedkoop bioscoopje? Nee, dus.

9. Wat wordt dat vanuit moleculairbiologisch standpunt bezien? Wat is de biotoop van de Musca domestica [huisvlieg ...]? De huiskat is de Felis catus. Dat zijn bioscopische opnamen/s. Beren zijn het quadrupedalisme niet ontgroeid. Zoek eens op: een ongelikte beer … [een ruw mens, een goliath, un ours mal léché]. Alleen zo'n birmaan [kat] mag je burmees noemen [helaas echter ook: Birmaan en Birmees ...]. De munteenheid van Myanmar (voorheen: Birma) is de kyat (tsjahtMMK – die van het vroegere Ethiopië was de birr, ETB). Het woord 'biryani' [stoofschotel] is aan het Farsi [Perzisch] ontleend. Cantuccini [knapperige, tweemaal gebakken koekjes] zijn biscotti di Prato. Het zijn echte kissebissers (kizzebizzers): hun bisbilles zijn, hun gekibbel is, aan de orde van de dag. Zij kickt op bismarckharingen. Bij dat dodenritueel is een bisjpaal [boomstam, Papoea's] nodig. Bishts zijn veelal versierde traditionele Arabische overjassen. Een zijde- en een franjeaap zijn guereza's ['g' als in 'goal' en 'ee' zoals in begeren]. Hoeveel bisschopszetels telt Nederland? 7 (1 aartsbisdom, 6 suffragane = onderhorig). Welke bivalvedieren [n/s – schelpdier met 2 schalen, bv. oester] ken je zoal? Een blaataap heeft veel blabla, blablabla, babbeldebabbel.

10. Hij had even een black-out: hij wist niet meer wat fall-out [radioactieve neerslag] was. Zij geloven in de bijbel van 52 bladen [een spel kaarten]. Het mondde uit in een bladzijdelange tirade. Blague [grootspraak] kun je die blagueur niet ontzeggen. Het waren een blakaman [SR: zwarte of negroïde man] en een orang blanda [Maleis: blanke]. De blaka [Sranantongo: blanke] stond bladstil [blakstil]. Het toetje was blanc-manger [zeker nagerecht]. Het blanc fixe is een witte verfstof [bariumsulfaat]. Een blancet is een blanco accept [wissel], het Franse woord 'blanchet' vinden we terug als blanket (peer, maar ook: zekere volmacht, blanc-seing = getekende, niet-ingevulde, niet ingevulde volmacht). Een blanc-bec is een melkmuil. Blamabel, blamage en blameren ken je, maar wat zijn blamestormen [gezamenlijk bespreken wie de schuldige is], blaming the victim [beschuldigen wie feitelijk het slachtoffer is] en blaming-and-shaming [publiekelijk te schande maken bij rechterlijke veroordeling]?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten