dinsdag 19 januari 2021

2070 Dictee donderdag 21-01-2021 (1) dictee Dictee van de dag (95)

Dictee – dictees [2070]

Oefendictee 762 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (95)

1. Hoe maak je benzoyl [zoo-wiel]? Zo'n domoor van een beotiër [lomperd] willen we niet. Je mag mijn recensie-exemplaar. Een berad rijtuig loopt gemakkelijker [assen hebben ruwheid verloren]. Niet alle Berbers maken berbers [tapijten]. Het Tifinagh is het Berberschrift. Die bereisde roel kan veel vertellen. Wanneer was de berenning [berennen is m.b.t. een vesting: onverwacht en snel omsingelen, insluiten] van Aardenburg [Zeeuws-Vlaanderen]? De bergcentaurie is een soort van knoopkruid. In Bergerac drinken ze graag bergeracs [wijn]. Een
berg-Schot is een Hooglander. Gaultheria [goo-tee-rie-jaa] is bergthee. Een katabatische wind is een bergwind [dalend; antoniem: anabatisch, stijgend]. Dat is een beruchte beriberistreek [ziekte, een tekort aan vitamine B1]. De berimbau is een ingewikkeld Zuid-Amerikaans snaarinstrument. Een berjozka was een staatswinkel in de voormalige Sovjet-Unie. Wat is een berlijnen [= baleinen, beide bnw.] zweep? Antwoord: = uit baleinen staafjes samengesteld. Hij dweept met berliner (znw., boterhamworst). Een Berner senner [= Berner sennenhond] weet niet wat het bernoulli-effect [van vloeistof- of luchtstroom] is. Ze riepen 'bersiap' [strijdkreet Indonesische vrijheidsstrijders].

2. Beryllistiek is waarzeggerij uit spiegels. De bersaglieri is de Italiaanse lichte infanterie. Een berthe is een kanten pelerine. Met ABN, het Algemeen Beschaafd (Nederlands), wordt de Nederlandse standaardtaal (het Standaardnederlands) bedoeld. Een discrete wetenschapper gebruikt de pluralis modestiae [bescheidenheidsmv.]: wij hebben ontdekt dat … De uitdrukking 'pluralis majestatis' betekent iets heel anders (majesteitsmv. Wij, Willem-Alexander) [Verpleegstersmv.: en nu gaan we slapen]. Ze werden gedreven door een berserkerwoede [woeste strijdwoede – berenvel van krijger]. Wanneer beginnen dit jaar de Algemene Beschouwingen? Wie kent die antieke BB, de Bescherming Bevolking, nog? Ben je nou helemaal besjoecheld [belazerd]? Hij zou zich beslabberen (bemorsen), al at hij noten [hij is zeer onhandig]. Met VGV [vrouwelijke genitale verminking] wordt clitoridectomie [besnijdenis] bedoeld. Besjt (Baäl Sjem Tov) is de Meester van de Goede Naam (Israël ben Eliëzer – ca. 1700-1760, grondlegger chassidisme).

3. Zoek eens uit, wat de (het) Geheim Besogne [commissie uit de gewesten van de Republiek voor buitenlandse zaken] en Groot Besogne [verenigde vergadering van ministers, staatsraad, wetgevend lichaam en raadpensionaris tijdens het bewind van Schimmelpenninck (1805-1806) in de Bataafse Republiek] zijn. Een Bessie Turf is een zeer dikke, tonnetjeronde jonge vrouw (familie van Billie Turf?). Het Twaalfjarig Bestand was de twaalfjarige wapenstilstand (1609-1621) tijdens de Tachtigjarige Oorlog waarbij de onafhankelijkheid van de Verenigde Provinciën werd erkend. Ze wilden alleen maar de status quo handhaven. We gingen met bestekrijs (rijshout, takkenbos) op reis. Het bestgoed [tabaksgewas] is best goed. Is bestilla hetzelfde als pastilla? Ja: deegbladen gevuld met kip en amandelen. We lezen momenteel de bests of Mulisch en Reve. In diverse leagues worden best of fives gespeeld. Is er een handboek met best practices [praktisch beste werkmethode]? Met welke Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's) moeten deze raad van bestuur en zijn CEO (chief executive officer) rekening houden? Die Raad van Bestuur moet je in Suriname zoeken. Bestuurderen of bestuurders? Beide, maar het eerste is archaïsch, vnl. gebruikt bij landsbestuur, etc.

4. De Wet op de Universitaire Bestuurshervorming (WUB) heeft veel stof doen opwaaien. De Algemene wet bestuursrecht [Awb] is van eminent belang. In een bestvat zit bestnat [= moutwijn]. Hij heeft de bèta-afdeling (gymnasium bèta) gedaan. Een betaaltelefoon is een prepaid telefoon [ook: prepaidtelefoon]. Een bvo is een betaaldvoetbalorganisatie. Die betamax [ee, standaard voor video] is nooit ingeburgerd geraakt. De meest bête [dom, onnozel] bètamens wil nog wel een bete broods. Hij lijkt me een uitstekend
bête-noirekandidaat [bête noire, zwarte schaap]. De beteu/onie is een lipbloemige plantensoort. Een plateel [schotel, schaal] is meestal plat. Al je bêtises [domheid, dwaze streek] zijn je bij dezen vergeven. Zij is door hem betsjoend [betoverd]. Beugen [met de beug, zeker vistuig, vissen] deed men op de Grote en de Kleine Vissersbank benoorden de Doggersbank. Een shimeji is een beukenzwam. Ze spreekt alleen Beulemans Frans: slecht Brussels Frans. Men noemt beunhazen [als znw.!] ook wel Beun de Hazen [enk.: Beun de Haas].

5. Het meervoud van 'beurre blanc' is 'beurres blancs' [+ zekere saus] en dat van 'beurre noisette' is 'beurres noisettes' [+ alleen VD: = beurre noir, bruine boter, zwarte boter]. De beursgang wordt IPO genoemd: initial public offering, beursintroductie. Je moet me geen Zeeuwse beuzelingen [leugen] vertellen. De drie Bevalligheden [dochters van Bacchus en Venus, Aglaia, Euphrosyne en Thalia, Griekse mythologie] zijn de drie Gratiën [Griekse mythologie: dochters van Zeus en Charites]. NB Gratiën = Bevalligheden. Vergelijk een bevek [beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal] eens met een bevak [vast]. Hij droeg een kastoren [van kastoor of bevervilt] hoed, zij een beverse [van bever, wolachtige stof] jas. Het bevertien [weefsel werkkleding] heeft soms een drabkleur. Kopen wij die bevertienen broek? De Prins van Oranje is Prins Willem I, Willem de Zwijger. Hij legde de confirmatoire eed [twa/too – bevestigingseed] af. De Kirgiezen bevolken de steppen/s [zijn een steppevolk]. De hallelujahoedjesdraagster [LdH] werd bevorderd tot heerlijkheid [is overleden]. Op Bevrijdingsdag wordt het bevrijdingsfeest herdacht. Van die bévues [flater] mag je er geen enkele meer opnieuw maken.

6. Vloek of bede: godbewaarme, God bewaar me, God beware? Ook: herebewaarme(!) of bewaarme. Met Zeeland bewester Schelde wordt Zeeuws-Vlaanderen bedoeld. Bewussies [schot op doel] zijn maar schijnbaar toevallig doeltreffend. Een beyoncévlieg is een paardenvlieg met een opvallend, goudkleurig achterlijf. Dit blok hout is zeskant [met een zeshoekige doorsnede] bezaagd. Bezaansschoot aan: op naar de borrel! Vijf bezanten [oude gouden munt Byzantium] waren ongeveer tien dukaten waard. Wat is in de heraldiek bezanté [gevuld met genoemde bezanten]? Een bezemstuiver [kleinste zilveren munt in Nederland] stuift niet. Een bezestein [Perzisch] is een markthal. Bezique is een Frans kaartspel. Waarom was een bezoar(steen) [maagbal in maag en darmkanaal van herkauwers] zo gewild [als geneesmiddel, tegen( )gif]? De man werd zwaar bezocht, de badplaats was drukbezocht. De pret is al zwaar bezoles (Bargoens: ziek, bedorven). Bij een watersnoodramp ontstaan bezouten polders. In Indië konden zaken buiten bezwaar van den Lande [zonder dat het land hoefde te betalen] plaatsvinden. Eilaas, eilaci, laci, laas! Kom, we gaan jeu-de-boulen!

7. Ik verlustigde me in een dolce far niente [zalig nietsdoen]. De rapper [èh] repte [rappen met ah = klapperen, slecht sluiten] van een schone blondine. Zij kwam uit Boskoop, maar was daarmee nog niet een schone van Boskoop en zeker niet een schone uit het Westland. De Schone Slaapster wordt meestal Doornroosje (die van de doornroosjesslaap) genoemd. De zesde symfonie van Beethoven wordt aangeduid als de Pastorale. Schubert heeft ook wel impromptu's [zonder voorbereiding gemaakt] geconcipieerd. De negende van Schubert wordt met de himmlische Länge aangeduid (en de achtste met de Unvollendete). De passage 'himmelhoch jauchzend [euforisch], zum Tode betrübt' [diepbedroefd] is van Goethe. Een segway heeft wielen. GB kent alleen de enkelvoudige pilav (pie – rijst in vleesnat, VD ook: pilau). Hij was eerst boosaardig, later hovaardig. Komt de sudden death [beslissend doelpunt] nog voor? Is de goliathkever naar Goliath genoemd? Ja!

8. Dat komt niet vaak voor: een masseuse die een religieuzebestaan gaat leiden. Ik vind dat meer CDA- dan D66-achtig. Het PvdA-dom spreekt me meer aan dan het VVD-dom. Het ChristenUnieschap trekt haar niet, het SGP-schap weer wel. Het co-ouderschap vereist een strenge coördinatie. Ze bad een ave mariaatje [keer bidden – naam gebed: Ave Maria]. Er was een reünie van gere-integreerde allochtone Nederlanders (die hebben dus een re-integratie ondergaan). Preëminent is boven andere(n) voortreffelijk en preëmptief is (bij een aanval) preventief. Een meisje van twee en een half jaar is een tweeënhalfjarig meisje. Let op het afbreken bij woorden als ruïne, egoïsme, continuïteit en decafeïné, tenminste als je afbreekt voor de i [ru-ine]. Zijn SP-gezindheid komt me vreemd voor. Heeft een lierenman [orgelman, straatmuzikant] een wincharsenaal [lier op schepen]? Nee, dus. Wordt gij soms al een daagje ouder? En jij dan, word jij al een daagje ouder?

9. De vrouwenklas van de agentenopleiding ging op excursie. Snapt u dat: ze bad ook nog een weesgegroetje [keer bidden]. Het gesmede ijzer was nog heet. Arrenbie, r&b, rhythm-and-blues. Trek je niks aan van GB bij designerbaby [VD ook: designbaby]. We verwachten je op de five o'clock tea. De afkorting EDP staat voor electronic data processing. Die Brit is de man van die stiff upper lip [Britse onaandoenlijkheid]. De afkorting www staat voor world wide web. Gisteren paintballde hij nog. Wie beheersen het schoolfrans en het Plat-New Yorks nog? Wie won die wedstrijd tussen de kaaskoppen [autochtone Nederlander, scheldwoord] en de spaghettivreters [scheldnaam Italiaan, macaronivreter]? Wie domineert: de Heilige Maagd of de Heilige Thomas? De afkorting a.u.b. vereist een zogenaamde letter-voor-letteruitspraak. Die StuBru-medewerker [Studio Brussel] is een Vinex'er [NL: Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra]. Ze spelen jeu de boules, het jeu-de-boulesspel dus. De tabouleh (GB ook: taboulé) is een salade met couscous [nationale gerecht Noord-Afrika] of bulgur (ook: burgul – tarwekorrels).

10. Christene zielen [christenzielen, uitroep van verbazing], was me dat sjacheren! Er was geen christenziel (niemand). In zo'n elysisch [gelukzalig] elysium [verrukkelijk verblijf] moet je wel een Elysisch verlangen [naar paradijselijke gelukzaligheid] krijgen. De Eiffeltoren vind je niet in de Eifel. Bij het woord 'rimram' is er sprake van een
bijna-reduplicatie. De verledentijdsstam van 'lopen' is 'liep'. Noem eens enkele de- en het-woorden. Deze natie heeft een frappante [treffend, opvallend] force [+ s] de frappe [(Franse) kernwapens]. De pointe of clou van een mop wordt ook wel een frappe [frahp] genoemd. De visfarce [culinair: mengsel] was verrukkelijk, de bediening een farce [klucht, aanfluiting]. Het opgevoerde toneelstuk was farcicaal [vol farcen, grappen: dolkomisch]. De Zuid-Amerikaanse trypanosomiasis is de ziekte van Chagas (kortweg: chagas – overgebracht door bloedparasiet). Het chemisch element met atoomnummer 36 is krypton (symbool: Kr).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten