vrijdag 29 januari 2021

2081 Dictee zondag 31-01-2021 (1) dictee Dictee van de dag (105)

Dictee – dictees [2081]

Oefendictee 752 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (105)

1. Wel een ervaring, hoor: met een stretched limo [verlengde limousine] opgehaald worden. Een stripmeid [trekt stelen van tabak] is niet wat je denkt. Stroas is niet geelzwart (of geel-zwart). Ze heeft een stressy baan, die haar strest, stresseert. Hoe oud is het Strohoedenveem? Past hij in die nouvelle-vaguestroming [nouvelle vague]? Hij is stronken: stoned en dronken. Een stronthommel is een grote
bruin-(en-)zwarte bij. Op het commando 'rechtsom keer(t)' moeten de soldaten rechtsomkeer(t) maken. Bij zo'n picknick op een Doverse klip kan een hagelslagstrooiclip wel handig zijn. Een stroomstootwapen is een taser en een stroomstok is een paralyser. Lijm kan texotroop [stroperig] of thixotroop [dikvloeibaar] zijn. Spreek in één keer goed uit: stroriet [gedroogd riet]. Ik hou van strudels (flappen – vgl. apfelstrudel), niet van de struggle for life [strijd om het bestaan]. Een degoe is een struikrat. Vivant: lang zullen ze leven (in de gloria). De hallelujahoedjes [LdH, Leger des Heils] werden als kerstpot gebruikt. Een vaquero [k] is een cowboy, peon.

2. Excuus of niet: het executiepeloton exerceerde moorddadig goed. De ketjoeboenggaarde [plant, geeft slaapmiddel] werd volledig leeggeroofd tijdens die ketjoepartij [plundering door ketjoe = roversbende]. Joep (joepie), daar gaat-ie dan! Een stukadoor is een stucwerker (en geen stukwerker – per stuk betaald). Wat is in het Belgisch-Nederlands het meervoud van 'studentenkot' [NL: kotten, BE: koten]? Zit niet studie-an(door) te neuriën. Is een studiebol een studax? Ja. En een jonkie [broekie, borrel] een studje (studiebol, studiekop)? Nee, dus. Ik verwacht je in mijn study [studeerkamer]. Heeft jouw zoon ook stufi [studiefinanciering]? Palynologie is pollenanalyse. Een stukjesschrijver, een columnist, schrijft columnpjes. Van stupefactie stond hij stupéfait [stomverbaasd] met open mond. Zijn verliefdheid werd stukgepraat [verstoren, verknoeien]. De sturm-und-drangtijd naar de adolescentie is overduidelijk en ontegenzeg(ge)lijk naar de historische Sturm und Drangperiode (Duitsland, eind 18(d)e eeuw) genoemd. Hij is een kerel uit één stuk, aus einem Guss.

3. Zo'n van-zijn-lang-zal-ze-leven-nietkwalificatie kan best wat genuanceerd worden. Hier heit men op (de) stuit [tot aan een hardere laag]. Stuurboord is rechts (in de vaarrichting). Leg uit: 'stuur' [znw.] is de vocatief van 'stuurman' [vocativus – naamval van de aangesproken persoon, aanspreekvorm]. Wat regelt de Stuwadoorswet? Een stuwwachter heeft soms de stuw achter. Hoe spreek je 'style flamboyant' [stiel] uit [flamboyante gotiek]? En 'stylist' [staaj]? Een Vlaming schrijft met een stylo [ie oo – balpen]. Voor een palmtop [handcomputer] met touchscreen [aanraakscherm] heb je een stylus (uitspraak – staaj-luhs – stift) nodig. VD vertelt niet wat je nu met styrax of storax doet [alternatief genezen, parfumerie – 2020 wel!]. Wat is in een bdsm-relatie [bondage, dominance, sadism & masochism] de sub [ondergeschikte]? Ik beloof het sub fide [op erewoord]. De patiënt was eerst sub- [iets boven normaal – ‘verhoging’] maar nu afebriel [koortsvrij]. We moesten sub Jove frigido [onder de blote hemel] overnachten: er was geen plaats meer in de herberg. Zoek dat maar sub littera [onder de genoemde letter] op in VD. Het submarino [martelen, bijna verdrinken] dient sterk te worden afgekeurd, veroordeeld. Sub parvo sed meo: onder een klein dak, maar wel onder het mijne.

4. Ik vertel je dat sub rosa, off the record, in vertrouwen. Betekent 'sub reservatione Jacobaea' zoiets als Deo volente (D.V., ook: V.D., volente Deo)? Ja. Sub praetextu [onder het voorwendsel] loodgieter te zijn, was hij het huis binnengedrongen. Sub spe rati [behoudens nadere goedkeuring] mag je op vergunningverlening rekenen. Hoeveel subspecies [ondersoorten] kent deze soort? Wat is nou één week uitstel sub specie aeternitatis [in het licht van de eeuwigheid]? De priester neemt de biecht sub sigillo confessionis [onder – zegel van – geheimhouding] af. Sub sigillo silentii: onder het zegel van de stilzwijgendheid. De eis werd verwoord door de substituut-officier van justitie. De Spaanse Successieoorlog begon in 1702. Als je aan sudeck [ziekte van Sudeck] lijdt, heb je een complex regionaal pijnsyndroom. Hé suffie, kijk eens uit! Ik vind die biecht-tv maar niks. Er waren bien entendu [welteverstaan] 11 leden op de alv [algemene ledenvergadering]. Een amelanchier is een krentenboompje. Van gortebrij lust ik wel pap.

5. Stripofielen weten dat de stripfiguren Bul Super en Hiep (Hypolitus) Hieper partners in crime zijn. Met 'suja, kindje' werd ze in slaap gesuid [suien: zoemend of neuriënd wiegen]. Sui generis: met een eigen aard, en sui juris: zijn eigen heer en meester, zelfstandig, meerderjarig, mondig. Mijn suikerde (suikeren = van suiker) hart was wel erg zoet. Bij kran(d)jangs [mand voor verzenden] suiker heb je een suikerhaak nodig. Wat staat er zoal in de Suikerwet? In die kerk zie je nog regelmatig suisses [kerkbaljuw, piekenier]. De eerste Peer Gyntsuite van Grieg is prachtig. Hij reist steevast met een suitcase [soet-kees – handkoffer]. De kamers en suite hadden vleugeldeuren. Houdt zij van sukiyaki [Japans gerecht – vgl. teriyaki en teppanyaki]? De sukuk [oe] is een non-rentefinancieringsvorm. Een sullenpiet is een dommige zielenpiet. Sul ponticello spelen [dicht bij de kam van het strijkinstrument] resulteert in een scherpe toon.

6. De Sumatraan kwam niet tegen de sumatraan [stormvlaag; ook: vis] opgetornd. Een rubens- of sumovrouw is een weelderige, mollige vrouw. Sumptibus publicis: op overheidskosten, en sum qui sum: 'Ik ben die Ik ben', de naam waarmee Jahwe(h) (JHVH, JHWH = een tetragrammaton) zichzelf aanduidt. Het centrum van de Sun Belt is Texas. Voor de sunderumavond moet je op Terschelling zijn (6 december – sint-nicolaasviering met heidense gebruiken). Ze hebben een super-de-luxe appartement gekocht. Dat is niet zo maar een ex libris [in boeken], maar een superex-libris (supralibros). Hij begon zomaar in het wilde weg te schieten. Super flumina Babylonis: on the rivers of Babylon, aan de rivieren van Babylon. Een super-G is een supergiant, dat laatste volgens RL zonder koppeltekenfout in VD – ook 2020 nog. Wat kost superhundred (niet meer in VD – zekere dure wollen stof) nou precies? Superis deorum gratus et imis: (van hovelingen en vleiers gezegd) bij de hoge en de lage goden in een goed blaadje staand.

7. Wat doen super-pg's [procureur-generaal – voorzitter van de pg's]? Leg in eigen woorden eens uit dat superordinatie hyperonymie [betekenis woord sluit ander woord in] is en subordinatie hyponymie [door ander woord omsloten]. Het suppedaneum is de verhoging waarop het altaar staat. Bij deze patiënten worden suppo's (suppositoires – zetpil) gezet. Het supply chain management omvat de gehele bedrijfsketen. Een supervisor superviseert een supervisant [staat onder supervisie]. Kijk daar, een priester die juist opstaat. Suppresso nomine: met weglating van de naam. Waarin verschillen infra- [zondeval niet Gods wil] en supralapsarisme [wel]? Hoe spreek je 'superfruit' [oe] uit? 'Op het moment suprême' betekent gewoon: op het supreme [suprême] moment. Aan de stervenssponde klinkt vaak het supremum vale, het laatste vaarwel. Suramin [giftig middel tegen slaapziekte] kun je beter niet in surah [zeker weefsel – soera = hoofdstuk Koran] verpakken. Die mannen met witte armbanden hebben een sûreté de corps [vrijgeleide]. De surgens aurora is de opkomende dageraad. Een sustenu is een bewering.

8. Niet alle suri's [informeel: Surinamer] eten graag surimi [Japan: een goedkoop soort visgehakt of -pasta]. En surineds [Surinaamse Nederlander, jaren 70 hierheen geëmigreerd]? Een surprise is surprenant [verrassend]. Kan dat, (de) surra(ziekte) bij dromedarissen [ja, bloedziekte, ook: olifanten, paarden en herkauwers – steekvliegen]? Sursum corda: de harten omhoog! Wat doet een surveyor [toezicht op bouw schepen] precies? Wij savoureren [genieten van] die sushi's [rijstballetje in zeewier]. Suspendens omnia naso: bij alles zijn neus ophalend, overal mee spottend. Je zult maar worden aangesproken met 'süsser Pöbel' (lief gepeupel). In de bushbush [rimboe] geldt de survival of the fittest [overleven van de sterkste(n)]. Een suttee (die van het suttiisme – weduweverbranding) wordt ook wel sati genoemd. Eerlijk duurt het langst, suum cuique: ieder het zijne, elk wat hem toekomt. De suzanne-met-de-mooie-ogen is een Afrikaanse slingerplant. Suzereinen [bv. de staat] oefenen een protectoraat uit ['beschermheerschap' over een ander land]. Een kleine suçon is een suzonnetje (coupenaadje). Dat 'melluk'-verhaal met svarabhaktivocaal [anaptyxis] begint me de keel uit te hangen. Een zwanenhals is sigmoïde (S-vormig).

9. Vroeger betaalde je in El Salvador met de SVC, de Salvadoraanse colon. Een colon kan trouwens ook een dubbelepunt zijn, een kolonist of een karteldarm. Een swa is een kameraad [SR]. Hij is swag [cool] en heeft swag [stijl]. Een swami is een godsdienstonderwijzer bij de hindoes. De Swapo is de South West Africa People's Organization (Namibië). Een swath is een small waterplane area twinhull [met twee onderwaterrompen]. Een swell is een fat of kwast – modegek. Het swill [de spoeling] is voor de varkens [en dun ...]. De Swaziërs komen uit Swaziland. De woorden 'swipen' [vinger over aanraakscherm, navigeren, vegen] en 'swipi' [SR: zweepslang] kende ik nog niet. Moge Allah (swt) ons hiervoor belonen (swt: subhana wa ta'ala, de Heilige en Verhevene). Wat is swypen op een touchscreen [letters typen op aanraakscherm]? In de SWOT-analyse komt SWOT van strengths, weaknesses, opportunities [Eng.: opportunity, opportunities, BE/NL: opportunity, opportunity's!], threats. Levert het zijn van sycofant [beroepsverklikker] nou nog wat op? Het was me het sybaritische [verwijfd, wellustig] stel wel!

10. Het syeniet is een fanerokristallijn gesteente [bv. voor obelisken – gedenknaalden]. Voor gepolijste meubelen gebruike men sycomorenhout [vijgenboom: sycomoor, sycomore]. Sylfen zijn luchtgeesten (volgens het stelsel van Paracelsus). Ik prefereer syllabisch [bij elke noot een lettergreep] gezang. Zie het maar als een pro-formabetaling [pro forma – met symbolische waarde]. Die syllepsis wordt ook zeugma genoemd [hier zet men koffie en over]. Wat een symfonie [harmonisch geheel] had moeten zijn, ontaardde in een kakofonie [geheel van slecht samenklinkende klanken]. Waar bevindt zich de (nervus) sympathicus [langs ruggenmerg, stuurt ingewanden, klieren, bloedvaten aan]? Ik ben gek op synthipop [synthesizers zijn bepalend].


Geen opmerkingen:

Een reactie posten