zondag 15 november 2015

Dictee zondag 15 nov 2015 (1): dictee Groot Leiderdorps Dictee 2015 [786]

Dictee – dictees [786]

Groot Leiderdorps Dictee 2015

De onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

De rode woorden waren grammaticaal of spellingtechnisch fout en moesten worden omcirkeld. De juiste vorm staat tussen vierkante haken. Nadere toelichting: waar bijv. 'kunnen [kan]' staat betekent dit: op het invulformulier stond 'kunnen', dat moesten we omcirkelen. Voor de volledigheid heb ik je juiste vorm 'kan' erbij gezet.

Olympische Spelen in Leiderdorp, megalomane utopie of realiseerbaar ideaal? (Auteur: Tanneke Schoonheim)

1. De adequate infrastructuur rond Leiderdorp maakt een olympisch avontuur mogelijk, daar hoeven we niet over te bakkeleien.

2. Het nabijgelegen Schiphol, prima accommodaties in de onmiddellijke omgeving, voor deze Spelen geen budgetoverschrijdende nieuwbouwstadions.

3. Onderzoek leert dat een crowdfundingsactie met ge-e-mailde bijdragen het hele plan kunnen [kan] financieren.

4. De wielrenners kunnen terecht rond Rijpwetering, de geboorteplaats van voormalig Tourwinnaar Joop Zoetemelk.

5. Een pittoreske route door het Groene Hart, dat [die] uiteraard over het Joop Zoetemelkpad gaat en dan bijkans op apegapen finishen op de Engelendaal.

6. Uiteraard zullen de gepaardenstaarte hockeydames eropuit zijn om hun titel te prolongeren. Ook de beloftevolle herenselectie ambieert het goud; zij zullen gebruik maken [gebruikmaken] van de Alectovelden.

7. De langemannensporten basketbal en volleybal vinden binnen plaats. In de Leiderdorpse sporthallen wordt met [naar] hartenlust gepasst, gedunkt en gesmasht.

8. De zeilparkoersen liggen op het Joppe, het Zweiland en de Eijmerspoel, terwijl de kanoënde     olympiërs te zien zijn op de Dwarswatering.

9. Zwembad De Does is goed geëquipeerd op [voor] de in minuscule bikinietjes optredende synchroonzwemsters.

10. De langebaanzwemmers kunnen terecht in het vijftigmeterbad (50 meterbad) aan de Vliet, waar bij dageraad ook de start van de triatlon plaatsvind [plaatsvindt].

11. De heroïsche atletiekwedstrijd vindt in de Leidse Hout plaats. Hier aanschouwen we en masse de fosburyflop van de hoogspringers, het gyroscopisch effect bij het discuswerpen, de perikelen bij de hindernissen van de steeplechase en de subtiele techniek van het hink-stap-springen.

12. Zien we de genadeloze Dafne Schippers hier excelleren op het honderdmeternummer (100 meternummer), of pakt zij haar meerkamp carrière [meerkampcarrière] weer op door te re-integreren op dat onderdeel?

13. Geblesseerde atleten kunnen terecht in ziekenhuis Alrijne; een team van ervaren SEH-verpleegkundigen is continu stand-by en op de intensivecareafdeling worden enkele plaatsen vrijgehouden voor spoedgevallen.

14. Ook de dopingcontroles en de contra-expertises worden daar uitgevoerd.

15. De thuisblijvers kunnen alles via livestreaming volgen. Bovendien zorgen Twitter, Facebook en diverse sportapps voor een voortdurende stroom aan socialmediaberichten. Olympische Spelen in Leiderdorp, het is een sympathieke gedachte!