donderdag 5 november 2015

Dictee donderdag 05 nov 2015 (1): dictee Groot Dictee Wijchen [770]

Dictee - dictees [770]

Groot Dictee Wijchen 2015

(Geen titel)

1. Op een onheilspellende avond in november ontwaarden onthutste kijkers een chaotisch tafereel in de Wijchense raadzaal: silhouetten, waaronder die van geschminkte raadsleden, stonden voor een mysterieuze deur, waarvan de energieke gemeentesecretaris met een joyeus gebaar gebruikmaakte.

2. De aldus tevoorschijn komende spelonk leidde naar de krochten van het middeleeuwse kasteel, waar illustere voorgangers heuse oorlogsscenario's bleken te hebben uitgebeiteld.

3. Een adolescent, met walkietalkie en Willem II-sigaar gewapend, sprintte blowend en gestrest de steile trap af, gevolgd door een hysterisch sms'ende massa.

4. Achter in de queue liep een mannequinachtige stagiaire, die enigszins melodieus begon te jeremiëren: haar ogen wenden niet aan het duister en ze verlangde naar een Veluwse lente.

5. Beneden ontvouwde zich een architectonisch spektakel: bijgelicht door een gemeentelijke elektricien onderscheidde men giclees en een cryptische hiëroglief nabij de plafonnière.

6. Een gerenommeerd CDA'er opperde weifelend: "Staan daar wellicht scheve dingen?"

7. "Scheveningen schijnt een sjibbolet", formuleerde diens querulante opponent kernachtig.

8. Dit consciëntieus uitgewerkte een-tweetje appelleerde bij de toehoorders nergens aan.

9. Nochtans juichte en applaudisseerde de sperziebonen kauwende benjamin van de gemeenteraad, een ex-hbo'er, enthousiast voor deze oubollige conversatie.

10. Dit kwam abrupt ten einde toen de burgemeester voor de cameraopstelling arriveerde en apetrots sprak: "Hier staat realistisch no-nonsensebeleid: 'Schenkt allen royaal aan Maya'."