vrijdag 6 november 2015

0776 Dictee vrijdag 06 nov 2015 (6): dictee 855 (2) √

Dictee - dictees [0776]

Oefendictee 855 (deel 2)

Dictee 855, alinea 4 t/m 6.

4. Die kinderen spelen graag lacrosse [op hockey lijkend balspel]. Ik geniet van dat lamunchisap [drankje - limoen]. Dat laatmiddeleeuwse verhaal speelt in de late middeleeuwen. De leerlingpopulatie van leerling-koks is best uitgebreid. Zij kent nu een letale [dodelijke] lethargie [lamlendigheid]. Ik heb een linden tafel besteld. Zie je die lionfishschool [koraalduivel] daar? Mooi, die geloomde [oe] (met gekleurde elastiekjes) armband! Dat product heeft een prima look-and-feel [geheel van direct waarneembare aspecten]. Lostu's zijn moedervlekken. In het wintigeloof is de medicijn- de lukuman. Hij volgt een lwoo-traject (leerwegondersteunend onderwijs). Ze macrameeden, ze maakten macramé. Die Maghrebijnse familie is geëmigreerd. Hij is daar zetbaas op een mangrovecultuur. Vlakbij ligt een mansaliñabos [manzanilla(boom), mancenielje]. Wat is het mailadres van die meelmaatschappij? De ploeg heeft drie mekaniekers [mecaniciens] in dienst. Een merlotje [zekere wijn], graag!

5. Wat zijn de menopauzale verschijnselen? Die moet je zoeken in het mid-Atlantische gebied. Het mid- zitten tussen het front- en backoffice in. Deze millésimé [champagne] is van een uitstekend millésime [wijnjaar]. Geloof het of niet: mira-udu is mierenhout. In haar monokini nuttigde zij een monkimonkikers. Ik stond perplex: hij heeft me gemoond [ontbloot achterwerk]. Zijn morsecodekennis is te gering. Zij is mucolijdster (mucoviscidose, taaislijmziekte). De film is een
must-see en een toegangskaartje ervoor een
must-have [moet je hebben, hebbeding]. We hebben afgesproken in de fakbar [faculteit!]. Een Nanzivertelling komt vast niet uit 'Moeder de Gans' maar gaat als Anansiverhaal over Anansitori. Drie nieuwemanen [GB ook wel: nieuwe manen] verder werd de vrede getekend.

6. We zitten hier niet in de openlucht en die open haard is een nepopenhaard. Een raaf roept noachitische [Noach, Noë] associaties op. Die heibei [haaibaai] ging aan de lijzijde [van de wind af, ant. loef] tekeer. In Engeland geldt het wettelijke 'habeas corpus' (waarborg tegen willekeurige arrestatie). Was je ook bij die hackathon (hackmarathon)? In Rome klonk het 'habemus Papam' (we hebben een paus). Bij onze haftung (verhaalsaansprakelijkheid) moet ik aan Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) denken. We eten haggis (Schots nationaal gerecht met schapenmaag). Met die hagiografen (heiligenlevenbeschrijver) worden (ook!) chetubim [zekere Bijbelboeken – Job t/m Daniël] bedoeld. Deze hakkepoffer [motorfiets] heeft een ruweoliemotor. Een hamas is lid van Hamas. Kan zij echt in hand-abc het woord 'handclap' [ritmisch klappen op muziek] uitbeelden? Hands-on [praktisch], ME [middelbare eb, mobiele eenheid en myalgische encefalomyelitis, cvs (GB) [VD: CVS], chronischevermoeidheidssyndroom], hands up [geef je (u) over!], crapuul [gepeupel], racaille [idem], falderappes [idem]! Hij assisteerde met
hand-en-spandiensten bij reparatie van het
hang-en-sluitwerk (het was best wel kunst- en vliegwerk). Hij is hart-en-vaatziektedokter. Je moet dat hart-op-hart (van midden tot midden) meten. Zij kreeg een penicilline-injectie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten