donderdag 19 november 2015

Dictee vrijdag 20 nov 2015 (1): dictee Groot Dictee Middelharnis 2015 [793]

Dictee - dictees [793]

Groot Dictee Middelharnis 2015

NB Op het scherm werd getoond: Maerten en Oopjen Soolmans.

Soolmans' selfies (auteur: André Kastelein)

1. Bij gebrek aan een selfiestick hebben de patriciërs Maerten en Oopjen Soolmans zich, als ware het voor een staatsieportret, ten voeten uit laten afbeelden door Rembrandt, die met zijn clair-obscur en caravaggistisch oeuvre toentertijd bij puissant rijke patjepeeërs al boven de balkenendenorm declareerde.

2. De, naar verluidt, explosieve Oopjen, wier bruidsschat was vergaard door negotie in onder meer buskruit, showt gesoigneerd en op haar chicst een tache de beauté op haar linkerslaap en heeft in haar rechterhand een luxueuze struisvogelveren waaier; haar decolleté nochtans wordt verhuld door minutieus geklost kant.

3. Haar eega, dandyachtig als een van de nouveaux riches geportretteerd, vertegenwoordigt, als zoon van een geïmmigreerde Vlaamse refugié, met accessoires als kousenbanden en reuzenrozetten alles wat hypochondrische calvinistische predikanten in de zeventiende eeuw hartgrondig verfoeiden.

4. Achter de louvredeurtjes van de Eerste en Tweede Kamer wordt ijlings met hautaine Franse instanties geappt om zo het huwelijksleven van het echtpaar na driehonderdeenentachtig jaar niet in het debacle van een vechtscheiding te laten culmineren.

5. Cultuurhysterici roepen echter "Ammenooitniet" over de honderdzestig miljoen euro kostende konterfeitsels en stellen zonder gêne voor alle AOW'ers, invaliden met een pyjamadag en bijstandsmoeders voor dat bedrag genereus te fêteren op een
all-inclusive dagje in attractiepark Walibi.

6. Cultuurminnaars daarentegen zetten zich ervoor in gelden te verzamelen teneinde in een soort van 'totalbodyscan' het craquelé en het coloriet van röntgen-, infraroodapparatuur [onjuiste samentrekking] en uv-straling te onderzoeken.

7. Volgens enkele paparazzi restaureert Rothschild [werd gespeld!] thans zijn collectie verluchte getijdenboeken, magnifieke trompe-l'oeils en frêle romaanse tapisserieën, volgens andere [paparazzi] vermeit deze mecenas zich op Bacchusfeesten met een aantal voluptueuze chicks achter de bosschages van een subtropisch bountyeiland ten noordwesten van Papoea-Nieuw-Guinea.