vrijdag 6 november 2015

0775 Dictee vrijdag 06 nov 2015 (5): dictee 855 (deel 1) √

Dictee - dictees [0775]

Oefendictee 855 (deel 1)

Dictee 855, alinea 1 t/m 3.

1. Kamisa's zijn traditionele omslagdoeken, oorspronkelijk als lendendoek gedragen door boslandcreoolse mannen. Wat zou kaminata zijn? Internet: natuurwandeling. Een kandratiki is een zilvergrijze ombervis die in zee leeft. Een kapo (gevangene-toezichthouder in een Duits concentratiekamp) was verre van een capo di tutti capi (hoogste baas, hoofd maffia). Het beste is karetrubber [karet = boom]. Heb je weleens karkó's (GB, VD: carco's), zeeslakken, gevangen? Kashupete (ook met c - beide GB), lekker = cashewnotentaart! Zou kasyu [GB] een boom zijn [cachou, cashew]? Zou katsjoe [GB, VD: kasjoe] hetzelfde zijn als (VD) cachou (cashew(noot) – acajou) en catechu [ka-tee-tsjoe – zeker looistofhoudend extract]? Keds (mv.) zijn gymschoenen. Kazoos zijn een soort van mirlitons [kinderfluit]. Die kempenaar [aardappel] kun je eten. Johan mag het weten: een kenepa [ook: knippa] is een boom die … Misschien weet Joost het volgende ook wel: Kenepa (Papiaments) of Melicoccus bijugatus is een fruitboom uit de zeepboomfamilie (VD: knepa, niet in wdb. knippa). Keksi's zijn SR-cakes. Naast Keniaans mag je nu ook Kenyaans schrijven … [althans van GB]. Zoek eens een plaatje op van de boom kibrahacha … (mooie bloemen! – Tabebuia Billbergii). Geef de kipashi [het brood] even door! 

2. Met kip kerrie maak je kipkerriesalade, met kip curry [curry met kip] geen kipfilet. Het oud en nieuw nadert: we gaan klapchi [vuurwerk] kopen. Klarun [een groente] is gezond, een klaroen luidruchtig. De derdeklassenspeler (derdeklasser) was een klassespeler. Die geek [ie] is een knapkop. Een kofimama (VD: koffiemama) hoeft niet voor haar kinderen te zorgen … [schaduwboom voor koffieheesters]. Een kokolampu is een blikken olielamp. Het meervoud van korè is korai [gestileerde meisjes- of vrouwenfiguur]. Hij is expert in kortverhalen. Kotkoti's zijn veenmollen. Krabita-anu (slechte handen) hebben, is alles laten mislukken! Hodie mihi, cras tibi (heden ik, morgen gij)! Voor een geboorteaangifte moet je naar het Kranshigebouw [de burgerlijke stand, afdeling Publieke Zaken]. Een beetje krapaolie [van de krapa, de krapboom] is al genoeg! Er worden regelmatig krapé-eieren [schildpad, beschermd] in beslag genomen (via een inbeslagneming of -name). Gesnapt: krijn is crin [paardenhaar als vulstof]? Zij is al lang KSA'ster [Katholieke Studentenactie].

3. Voor krioyogerechten (de Curaçaose keuken, ook krioyosaus) kun je het best op Curaçao terecht. Krobiya's zijn zekere zoetwatervissen. Krontobana is een gerecht van varkensvlees met bananen en kokosmelk. Een krutu is een vergadering, beraadslaging, een krutuvirtuoos een vergadertijger. Heeft kuarta met gitaar spelen te maken? Ja: cuatro. Morgen komt de kuisvrouw [BE]. De kudzu is een zekere bodembedekker [groenbemester]. Een kulaman hanteert op een korjaal de vaarboom. Vind jij kumbu's [paarsrode vrucht van zekere palmboom] lekker? Hij heeft op de Benedenwindse Eilanden en kunukuhuisje (iets als een cottagewoning, of meer een
hans-en-grietjehuisje?
). Een kurkuru is om gevangen vis in op te bergen. Zou hij kwaad willen, kwaadwillend zijn? Van kwihibomen worden kwihitafels gemaakt. Let goed op: een quizzer quizt, een kwisser kwist!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten