vrijdag 6 november 2015

Dictee vrijdag 06 nov 2015 (5): dictee 855 (1) [775]

Dictee - dictees [775]

Dictee 855, alinea 1 t/m 3.

1. Kamisa's zijn traditionele omslagdoeken, oorspronkelijk als lendendoek gedragen door boslandcreoolse mannen. Wat zou kaminata zijn? Een kandratiki is een zilvergrijze ombervis die in zee leeft. Een kapo was verre van een capo di tutti capi. Het beste is karetrubber. Heb je weleens karkó's (VD: carco's), zeeslakken, gevangen? Kashupete (ook met c), lekker! Zou kasyu een zeker computerspelletje zijn? Zou katsjoe hetzelfde zijn als (VD) cachou en catechu? Keds (mv.) zijn gymschoenen. Kazoos zijn een soort van mirlitons. Die kempenaar kun je eten. Johan mag het weten: een kenepa is een boom die … Misschien weet Joost het volgende ook wel: Kenepa (Papiaments) of Melicoccus bijugatus is een fruitboom uit de zeepboomfamilie (VD: knepa, niet in wdb. knippa). Keksi's zijn cakes. Naast Keniaans mag je nu ook Kenyaans schrijven … Zoek eens een plaatje op van de boom kibrahacha … Geef de kipashi even door!

2. Met kip kerrie maak je kipkerriesalade, met kip curry geen kipfilet. Het oud en nieuw nadert: we gaan klapchi kopen. Klarun is gezond, een klaroen luidruchtig. De derdeklassenspeler (derdeklasser) was een klassespeler. Die geek is een knapkop. Een kofimama (VD: koffiemama) hoeft niet voor haar kinderen te zorgen … Een kokolampu is een blikken olielamp. Het meervoud van korè is korai. Hij is expert in kortverhalen. Kotkoti's zijn veenmollen. Bij krabita-anu: gewoon het haar opnieuw laten doen! Hodie mihi, cras tibi! Voor een geboorteaangifte moet je naar het Kranshigebouw. Een beetje krapaolie is al genoeg! Er worden regelmatig krapé-eieren in beslag genomen (via een inbeslagneming). Gesnapt: krijn is crin? Zij is al lang KSA'er.

3. Voor krioyogerechten kun je het best op Curaçao terecht. Krobiya's zijn zekere zoetwatervissen. Krontobana is een gerecht van varkensvlees met bananen en kokosmelk. Een krutu is een vergadering, beraadslaging, een krutuvirtuoos een vergadertijger. Heeft kuarta met gitaar spelen te maken? Morgen komt de kuisvrouw. De kudzu is een zekere bodembedekker. Een kulaman hanteert op een korjaal de vaarboom. Vind jij kumbu's lekker? Hij heeft op de Benedenwindse Eilanden en kunukuhuisje (iets als een cottagewoning, of meer een hans-en-grietjehuisje?). Een kurkuru draait rondjes … Zou hij kwaad willen, kwaadwillend zijn? Van kwihibomen worden kwihitafels gemaakt. Let goed op: een quizzer quizt, een kwisser kwist!