donderdag 12 november 2015

0781 Dictee donderdag 12 nov 2015 (1): dictee Groot Dictee Voorburg 2015 √

Dictee - dictees [0781]

Groot Dictee Voorburg 2015

11 novemberfeestelijkheden (auteur: José Stijntjes)

1. Op 11 november is het sint-maartensfeest en start het carnavalsseizoen.

2. 11 november is de dag waarop Martinus van Tours is begraven.

3. Elf is ook het getal van gekken en dwazen, vandaar de start van het carnaval op de elfde dag van de elfde maand.

4. Tijdens Sint-Maarten lopen kinderen al of niet in een lampionnenoptocht langs de deuren en zingen ze een lied in de hoop op wat lekkers. Zo kunt u opendoen voor een hollebolle gijs die met veel bravoure een liedje over koeien en staarten zingt in de hoop op Engelse drop, snoep met veel E-nummers en chocolaatjes. Of voor een ADHD-achtig [GB ook wel: adhd] kruidje-roer-me-niet dat, net gestruikeld over het snoer van een hybrideauto, als B-acteur meestottert achter de bosschages.

5. Maar ook voor een gedweeë dreumes met gazelleogen die met een haantje-de-voorste meezingt om een stracciatella-ijsje. Kinderen met coeliakie zijn blij met een granny smith, goudrenet of juttepeer en komen dan het hele jaar niet meer.

6. Mocht u tandarts zijn of anderszins geen trek hebben in het falderappes en besluiten de deurbel te negeren, dan wordt u door het rapaille bespot met liedjes als "Hier woont juffrouw Kikkerbil, die ons nooit wat geven wil".

7. Als de moeë kinderen na de misselijkmakende exercitie huiswaarts keren in Morpheus' armen, start om elf minuten over elf het carnavalsseizoen met de proclamatie van Prins Carnaval.

8. De carnavalsprins, in de regel geen fashionaddict is op zijn chicst gekleed in een jasje en een bijpassende cape. De steek met fazantenveren geeft het geheel extra cachet. Echter van een carnavalsprins wordt verwacht dat hij regelmatig rondjes geeft: de spiritualiën vloeien rijkelijk op dit Bacchusfeest; geen breezertjes, maar gewoon bier. Het alcoholpromillage in het bloed van de carnavalsgangers is genoeg voor een levercirrose.

9. Een ecstasypil hebben ze niet nodig voor caleidoscopische beelden, en aan het eind van de avond lijken ze beland in een lowbudgetfilm. De drank werkt allang niet meer als afrodisiacum en toch is het meest carnavaleske woord oliebollenfantenbaby: een baby'tje dat geboren is in Oeteldonk op de zaterdag voor carnaval.

10. Alaaf!
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten