dinsdag 3 november 2015

Dictee dinsdag 03 nov 2015 (1): dictee Ditjes en datjes (68) [769]

Dictee - dictees [769]

Ditjes en datjes (68)

A. VD blijft tabouleh schrijven, GB heeft in de papieren versie alleen taboulé, maar in de internetversie beide vormen. Dat schiet zo niet op, natuurlijk.
B. Vanaf nu mag je gewoon 'valsspelen' schrijven.
C. Op donderdag 10 december is het dictee van Rijssen-Holten, geschreven door Margreet Koster van Tekst&Event. Johan de Boer en ik hebben het nagekeken, dus dat moet een foutloos dictee zijn … Alleen voor lokale deelnemers!
D. Ik verheug mij ook alweer op het dictee van de UT in Enschede (2 december). Zoals vorige jaren mogen buitenpoorters in de 'buitencategorie' meedoen.
E. Ook alleen voor lokale deelnemers: het dictee van Sint Anthonis op donderdag 10 december. Ook dat hebben Johan en ik nagekeken en ook dat moet dus een foutloos gebeuren opleveren!
F. Op donderdag 3 december is in Gent de Nacht van het Museum. Dan wordt in het Design Museum een dictee gehouden. Ik ben heel vereerd dat ik dat maken mag. Is voor 'iedereen' toegankelijk. Het niveau is 'liefhebbers', maar ik zal voor de specialisten ook nog wel een zinnetje toevoegen.
G. Op 5 november ga ik niet naar Schiedam, maar naar Leuven (even ver). Beetje de buik van vol, moeizame contacten en 'we hebben het specialistendeel ingekort'. Zonder overleg, dat gaat me net iets te ver. Als het dictee gepasseerd is, zal ik op deze blog het dictee zetten met de ongekuiste versie van het specialistendeel. Verder best een aardig dicteetje: ze zeggen dat ze de aangegeven fouten verbeterd hebben. En geen idee of ze de geproduceerde 'uitleg' na afloop ook echt gaan uitdelen … We zullen zien!
H. Vraag van een lezer: is het 1,5 volts batterij? Antwoord: nee, 1,5 voltsbatterij. Vergelijk 24 uurseconomie. Natuurlijk mogen ook vierentwintiguurseconomie en anderhalfvoltsbatterij. Denk ook aan 8 uurjournaal en achtuurjournaal.
I. Vraag van een lezer: is het variabele weerstandswaarden of variabeleweerstandswaarden? Antwoord: het laatste, het zijn geen variabele waarden, maar waarden van een variabele weerstand. Bij die variabele weerstand kun je bijv. denken aan een schuifweerstand, een continu verstelbare weerstand met verschuivend contact.