dinsdag 24 november 2015

Dictee dinsdag 24 nov 2015 (1): dictee 856 (1) [796]

Dictee - dictees [796]

Dictee 856, alinea 1 t/m 3.

1. Dit is de tien biljoenste byte die langskomt. Ik wil geen
tomaten-groentesoep, maar tomatenroomsoep. Het traplopen gaat hem nog slecht af. Het was een heel Trinidadiaans gezelschap. Eerst troosteten, dan troostseks. Een tweet is een Twitterbericht. Met tyapar wordt taugé bedoeld, met tyuku's worden steekpenningen bedoeld en tyuri is een zuigend of smakkend geluid dat afkeuring of verachting uitdrukt. Hoe zou in het Urdu de urdi heten? Niet de
directeur-grootaandeelhouder, de dga, stond me te woord maar de adjunct-directeur. Op de vides werden er vidés geoffreerd. Vier vijfde van het parlement zorgde voor een viervijfdemeerderheid. Het gaat hem naar den vleze, maar we leven wat hem betreft nog steeds in grote vreze.

2. Schrijf je volbloed paard of volbloedpaard? Hebben we nu alle voors en tegens, alle pro's en contra's, op een rijtje staan? Die walkuren zijn naar de originele Walkuren genoemd. Is er veel verschil tussen een walaba en een walapa? Een WAO'er kan een WAO-gat hebben. De water-en-vuurbaas was Waterman. Het was wel degelijk een weldoordachte actie. De h.o.-studenten halen het lang niet altijd bij de wo'ers. Tonen yorkatori's aan dat yorka's voortleven? Kom, geniet, yolo! Een yu di Kòrsou is letterlijk een kind van Curaçao, iemand die op het eiland geboren is. Een zegerijk Oranje is zegenrijk voor de hele natie. Hij gebruikt zijn ziek-zijn als dooddoener. Hij heerste als een ware zonnekoning. Willen jullie zorg dragen voor het zoukfestival?

3. Door en door nat is door- en doornat. Doordat hij straalbezopen was, is hij het straal vergeten. Je moet wel achteruit kijken in de achteruitkijkspiegel. Het nieuwe GB: ik ben er alvast één keer doorheen geracet. Anitriberi is een Surinaams rijstgerecht met bakkeljauw. Een anyumara is een zekere grote zoetwaterroofvis (Hoplias aimara). De antruwa is nauw verwant aan de aubergine. Awèl, nu is het genoeg op de Antillen. Ayaka (ayaca) is een gerecht van maismeeldeeg gevuld met kip, in bananenblad. Balayage is de nieuwste haartrend. Ze zeiden daar: "We zijn toch allemaal
Caricom-burgers." Hij kreeg een cessantia-uitkering mee. Een chuchubi is op de Antillen een tropische spotlijster. Een Dordtenaar praat Dordts.