zondag 26 april 2015

Dictee zondag 26 apr 2015 (3): dictee 828 (2) [610]

Dictee - dictees [610]

Dictee 828, alinea 4 t/m 6.

4. Een kantele is een zekere halsloze citer. Bij kat' exochen moet ik denken aan: egregiously an ass. En nog zo'n beroemde Griekse uitdrukking is kalos k'agathos (letterlijk: schoon en goed). Canderen. doe je dat met kandij? Dat boek heeft maar een slap kaftje[geen t]. Dat kamelotje wil ik wel kopen. De campagnefoto was op het kampanjedek gemaakt. Ik wil een isomo isolatie. Irritare crabrones: dat zou ik maar niet doen. Plautus' Italische speelsheid is van vóór de Romeinen. Het bericht komt van Itar-Tass. Een ijf is een taxus. Hij is in IJsselstein geboren. Mosterd na de maaltijd komt als Ilias post Homerum. Illotis pedibus et manibus ingredi is natuurlijk erg ongepast. Koning Victor Emanuel was il re galantuomo, Italiaans voor koning-gentleman. Een imitatorum servum pecus is een slaafse kudde na-apers.

5. Dat komt helemaal niet in Frage. Zijn houding was niet-coöperatief en implacabel. De verklaring ervan was impliciet (implicite) aanwezig. Je kent zijn inane ideeën toch? Wat is erger, impotentia coeundi of impotentia generandi? De Independenten in Engeland waren van het republicanisme. Ze liepen in en uit. Inquilienen zijn commensalen. De ene grap was nog insipider dan de andere. A pas de géant beende hij weg. Wie aan verzamelwoede lijdt, is een hoarder en doet aan hoarding. De kaugek maakte kauw- en slikbewegingen. De aankoop van het kat-in-de-zak was een kat in de zak. De twee Qatarezen wonnen het pokerspel. De carottespeler (hij speelt catenaccio) stond al wijd en zijd bekend als erkend carottentrekker.

6. De rooms-katholieke kerk (de r.-k. kerk) beschouwt zichzelf als de Alleenzaligmakende Kerk, de enig ware Kerk van Christus. Een sinterklaas speelt voor Sinterklaas. Karel de Stoute (le Téméraire) was hertog van Bourgondië. De cariologie bestudeert cariës. En een carillonist bespeelt een carillon. Ken je het lettertype mediëval? Mijn dochter leest alleen maar chicklit (en haar neef lad- of dicklit). Ze leed aan turista, reizigersdiarree. Ik zou wel een relatie met zo'n kungfufiguur willen, het liefst met een shaolin-kungfuvechtmonnik. Het gaf me wel een kick dat hij helemaal niet gekikt heeft. Na zijn academische graad, verkregen bij een promotie over de kiur, heeft hij ook nog de graad kiyu gehaald. Die harpij van een klappei maakte een hoop stampij (GB ook: stampei). Ik vind haar een zeikwijf, een klerewijf dus. Kan ik in die steeg klem raken?