vrijdag 3 april 2015

Dictee vrijdag 03 apr 2015 (3): dictee 824 (3) [585]

Dictee - dictees

Dictee 824, alinea 7 t/m 10.

7. Hij schoot de bal voor langs het doel, voorlangs dus. Hoe maak je het verschil tussen een 'billetje' en een biljetje' duidelijk? Juist: via de uitspraak! Hij stond graag in het floodlight, ook als het maar een flutlichtje was. Uit het rijk van Djenghis Khan ontstond na diens dood in 1227 het rijk van de Gouden Horde (13e-15e eeuw). Het tambour-maîtretje stapte parmantig voort. Het stond er echt in hoofdletters: FRELE MAITRESSE GEZOCHT. Foetoscopie vindt op een foetus plaats, niet op een feut. Foliumzuur is N-pteroyl-L-glutaminezuur. Een fourreur maakt fourruremantels. Kun je 'freinetschool' goed opschrijven en uitspreken? En 'fresnellens' ook? Bij het forenzen zou hij de wenkbrauwen fronsen vanwege de volle trein. Eten fransozen graag fransjes? Wil je wat gouda meebrengen? De Hervese kaas komt ontegenzeggelijk uit het land van Herve.

8. De munster is een kaassoort uit het Munsterdal. Als toetje is er een mon-choufantasietje. Deze afrikanen zijn geïmporteerd. Wanneer worden die hardejantjes geoogst? Geef mij maar lampignonbrood! Wil je weite- of koekebrood? Lekker, zo'n frittata, zo'n Italiaanse omelet. Als je pâté de foie gras verkort, wordt het paté. Wil je patates frites (friet), een patat met of een patatje oorlog? Na de harderwijkermaaltijd was er koffie met harde weners. Wie drinkt er nou muthee? Een lynchgerecht kun je niet eten. Ik heb de roos in één keer geït. Kom mensen, queueën! Ik typte, dat ik hypete. Ze yelden hun yell. Is muscadet gewoon muskaatwijn? (Nee.) Coniine (cicutine) overleef je in de regel niet. Porto flip, pulque, underberg en vermout kun je beter drinken dan opschrijven. Hij nam een pikketanis als pierenverschrikker.

9. We eten vandaag kalmaar, pijlinktvis. Die Spaanse vlag kun je niet uitsteken … De nonvlinder is toch echt een vlinder. De gamma-uil, de vanessa, de herculesvlinder, de nymfale en de oleander zijn allemaal vlinders, net als de zygenen, het icarusblauwtje en het porseleinkapelletje trouwens. Kunnen jullie de lanciers, de ländler, de macarena en de malagueña dansen? En de tyrolienne, de veleta of het patertje langs de kant? NB Ik hoop: de sint-vitusdans niet! Hij vloekte en wilde tussenbeide komen, maar tussen beide zaken bestond geen verband. Een hiërofant is een priester die een mysterie bedient. Een Maltezer ridder is johannieterridder. Een discals is gewestelijk een ongeschoeide karmeliet. Een bodhrán [uitspraak!] is een Ierse handtrommel, gebruikt als percussie-instrument in Ierse folkmuziek.

10. De witte zusters zijn gesitueerd in Afrika. Wie horen er bij de Schieringers? Juist: de Vetkopers! Een jopper is een pijjekker. Neem in elk geval je en-tout-cas maar mee. Hij is een echte controlfreak. De ene partij reageerde himmelhoch jauchzend, de andere was zum Tode betrübt. We besluiten dit dictee met een kaasproefavondje: appenzeller, gouda, Danish blue, bel paese, bluefort, bleu d'Auvergne, bleu de Bresse, feta, fransje, gruyère, haloumi, hüttenkäse, kernhem, mon chou, port-salut, provolone, raclette, reblochon, ricotta, roquefort, stilton, taleggio, texelaar, tilsiter, vacherin, wittekaas (kwark), scheikaas, weikaas en brie.