zondag 12 april 2015

Dictee zondag 12 apr 2015 (2): dictee 826 (2) [598]

Dictee - dictees

Dictee 826, alinea 4 t/m 6.

4. Je kunt archaïsch over een heirbaan rijden. De namen van de vier Heemskinderen zijn niet zo moeilijk: Ritsaart, Writsaart, Adelaart en Reinout. Zij heeft zowel Heiloose als Goereese voorouders. Lijdt ze nog steeds aan hippopotomonstrosesquippedaliofobie? Moest ik op die zandige heide ook nog uitleggen wat een hendiadys is. Vorige week was er weer een alltime high. Een stinkerdje [ook met t] is een afrikaantje, een stinkertje een aangestoken, smeulende veter. Op de hoeveboterverpakking stond een hoezenpoes, een echte snoezepoes. Na het afsluiten van de hoedna gooide men hem zijn hoed na. Het ging er hoeks en kabeljauws aan toe, als in de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Die Holland acht scoorde ooit een alltime high en wel op het holifeest. In dat gesticht zitten wel honderd-en-een gekken. Tenhemelschreiend.

5. In de hoax werd onterecht gewaarschuwd voor een virus met in de tekst 'hoatzin' en 'muezzin'. De Hominidae zijn hominide (hominoïde). Kijk, een plaatje van homines erecti: rechtopstaande en rechtop gaande mensen. Ze mag mee naar het zuidpoolgebied, Antarctica. Bij VD speel je rummikub, bij GB Rummikub. Dat après-nous-le-déluge-idee is nu toch wel achterhaald. Bij Halt-bureau is er sprake van een verkorting van 'Het Alternatief'. De kornet speelde op zijn kornet (cornet-à-pistons, piston). Daarna was het graaien in de cornet naar de bonbons. In de jesjiva leer je niks over Shiva. Doe je dat nu alleen maar te eigen bate (GB)? De kippenpootjes werden in het depotje (en dépôt) geplaatst. Ik fondude vaak op het talud.
 

6. Ik douch: ik ga onder de douche. Kinderliedje: salam aleikum, wij zijn de rasechte Turken. Ik wil beslist niet vipachtig, Big Brotherachtig of WAO-achtig overkomen. Van ons uit gezien zijn dat Overrijnse dorpen. Het philosophicum (r.-k.) zit tussen kleinseminarie en de theologiestudie in. Wegkwijnen is een kwijnend bestaan leiden en aan spleen of weltschmerz lijden. Onder de maté riep de judoscheidsrechter 'mate'. De gewichtenijker reisde per eiker. De arafatsjaal is naar Yasser Arafat genoemd. Een pielenman moet oppassen dat hij zijn pieleman niet brandt. Met één houw hieuw hij de hauw middendoor. Dicht bij het grand café stonden enkele grands hôtels. Het stikte er van de exocet- en katjoesjaraketten. Deze les gaat over het philibert- en het polonceauspant. De sapucaianoot staat niet in de woordenboeken.