maandag 20 april 2015

0604 Dictee maandag 20 apr 2015 (3): dictee 827 (deel 3) √

Dictee - dictees [0604]

Oefendictee 827 (deel 3)

Dictee 827, alinea 7 t/m 10. 

 

7. Ook nog: R&D (Research and Development), rhythm-and-blues, sadder-and-wiser, sadder-but-wiser, rock-'n-roll, shock-and-awe,
stars-and-stripes, tips en tricks, tracking en tracing, trial-and-error,
ups-and-downs (ups en downs), wheelen en dealen en (deze opsomming is niet-limitatief!) wining-and-dining. De beresterke berenhoeder had een reuze-interessant reuze-idee. Dicteetijgers zijn geen heretici [ketter] in grammatica. Het is nu klaar: haec hactenus [genoeg hierover]! Een hacendero beheert een haciënda, een habanera is een zekere Cubaanse dans. Hai, ben jij high? Is een hairstylist exact hetzelfde als een haarstilist? Ja: chique kapper. Die haio [huisarts in opleiding] hielp me voorkomender dan mijn huisarts zelf. Ik vind die uitleg halachisch [zie: halacha]. Een hamada is een rotswoestijn.

8. De majorettes verzorgden een halftime optreden tijdens de halftimeonderbreking. Die halfgare (halvegare) eet halfgaar, halfbakken vlees. Met twee linkerhanden ben je handeloos; ook een desbaby kon dat zijn. Hij verleende hand-en-spandiensten bij de reparatie van het hang-en-sluitwerk Wat is het verschil tussen 'hands-on' en 'hands up'? En hoe zit dat met 'hang-out' en 'hang-up'? Go Ahead Eagles viel slow handclap ten deel. De beurs was even handelloos. De hangglider hangglidede geruisloos naar beneden. Het ongelikteberenstel ging flink tekeer. In hansoms [rijtuig] zit de koetsier achterop. Van Dales Hanukka (ook: Chanoeka, Gannek, synoniem Lichtfeest) is het chanoekafeest. Lelijk soloecisme [taalfout], maar no hard feelings! Leg het verschil uit tussen een hapax legomenon en een hapax eirèmenon. Een Harley Davidsonrijder is niet overal erg geliefd.

9. Het symbool van de hartree is
Eh [atomaire eenheid van energie]. De haskala was zekere Joodse verlichting (nee, geen lamp dus). Een hausmacher doe je op je brood. Een haute-financeopleiding is moeilijk. Een haute-voléepositie krijg je niet zomaar. Piet Heins daden waren haud sine gloria [niet zonder roem]. Zijn moeder verkeerde in res angusta domi [arme huiselijke omstandigheden]. De doctor h.c. [honoris causa] wist dat een hazewind geen hazenvlees geeft. Bij hazard [met geluk] won ik de pot. Hij heeft op de beurs gehedged [vgl. hedgefonds]. Een hebi [als last ervaren onhebbelijkheid] heeft vaak een magische achtergrond. De Heilige Salarius [sint-salarius]  moeten we in ere houden. Heia, heia, Ard en Keessie. Ik mag het wel, dat heitres Franzosenvolk [vgl. fransozen]. Heisteren is een onrust aanduidend (mogelijk aaneen als doel- en gevolgaanduidend?) werkwoord. Hemelschreiend langzaam gaf ze toe. Ook zonder helicoptère kun je wel een helicopterview of helikoptervisie ontwikkelen. Is dat nou een goatee [kinbaardje] of een henri-quatre [korte puntbaard], weet iemand dat?

10. Bij Heracles Almelo weten ze wat heracleïsche teleurstellingen zijn. We zoeken een man met herculische kracht. Bespreek de hereditas jacens [nog niet aanvaarde erfenis], de hereditas sine sacris [buitenkansje] en de hereditatis petitio [opeisen van een erfenis]. De vluchtelingen zijn al vele keren her- en derwaarts gereisd. Zijn hermetische [van: Hermes] verzen zijn onnavolgbaar. Een hermafrodiet is [cijfers] 2-slachtig. De hernhutters worden ook wel Moravische broeders genoemd (vgl. EGB = Evangelische Broedergemeente). De herrenmoral of herenmoraal is de moraal van heersers, antoniem: slavenmoraal. De herpes labialis is de koortslip. We hebben het aartshertogelijk paleis bezocht. Zij woont aan het IJ, hij in het Land van Maas en Waal. Die dicteetijger is een hic et ubique [hij is altijd onderweg]. Hiephoi, Ajax staat voor!. Een hihat [uitspraak!] zit aan een drumstel. De high five is niet een highscore [op speelautomaat]. Partijen hebben hinc inde [wederzijds] ingestemd. De historikerstreit, waar ging die over? Duitsland: in­ter­pre­ta­tie van het naziverleden en over ver­ge­lij­kin­gen tus­sen na­zi­kam­pen en com­mu­nis­ti­sche kam­pen

 

 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten