maandag 20 april 2015

0602 Dictee maandag 20 apr 2015 (1): dictee 827 (deel 1) √

Dictee - dictees [0602]

Oefendictee 827 (deel 1)

Dictee 827, alinea 1 t/m 3.

1. Een genet is een rijpaard, een genetta een kat. Wat wordt er in een geniza [onbruikbare joodse boeken die de naam God bevatten] opgeslagen? De Genuees verkocht genuaolie. Zijn genuïniteit was genuïen. Een gerant is toch ook een soort gerent [zaakwaarnemer]? Met gerij kun je gerei verplaatsen, omgekeerd niet. Mij werd gestalttherapie aanbevolen. Hé flierefluiter, get a life! Levensgevaarlijk, als een rechter zich door het gesundes Volksempfinden laat leiden … Er zijn drie getuigen-deskundigen opgeroepen. Hij kikt op gestanddoenerij [gestand doen]. En jawel, het geijkte geürm begon weer. Gevelouteerd papier is velouté papier (veloutépapier). Ik moet gewag maken, kond doen, van een overlijden. Volgens de dokter kan één gewürztraminertje per dag geen kwaad. De Gezinsraad komt morgen bijeen. Wij weigeren principieel ggm-voedsel [ge­ne­tisch gemodifi­ceerd mi­cro-or­ga­nis­me]. Ghee (GB, VD) is geklaarde boter. GB: gm-voedsel komt van genetische manipulatie.

2. Giclee is beter bekend als piëzografie. Deze memorystick kan 80 gieg (gig) herbergen. Een gilet is een herenvest. Wij zijn de gigue [dans] aan het instuderen. Kent hij echt het Gilgamesjepos uit zijn hoofd? Zowel de wegenwacht als de rijinstructeur volgden een
kant-en-klaar montignacdieet (geen moermandieet!), en dat was geen 1 aprilgrap (eenaprilgrap). Er waren honderd(en)zes gegadigden. Zij drijven het raadgevend bureau 'De Honingraat'. De foodie [gourmet, culi] droeg een hoody [sweater met capuchon]. Hoe moet je een hoquetus [compositietechniek: om en om] spelen? Vergeet die pallet met pellets [bolletjes] niet. Het was hoogst( )merkwaardig, hoe zij hoogst( )onbenullig te werk gingen. Ons Koninklijk Huis is het huis van Oranje. In die humus zat ook hummus [uitspraak!]. Ik vind haar foxy [aantrekkelijk]. De ezel iaat, iade, heeft geïaad. De afstand van die kolommen is hart-op-hart ruim 5 centimeter (cm).

3. De ijzerhard is een plant [grond], de ijzerhart een boom [lucht]. Het glaasjedraaien is een kwestie van glaasje draaien [ww.]. Je woord moet je altijd gestand doen. De piramidebouw bij Gizeh is heel kunstig. Zo'n flare [uit vliegtuig gegooid tegen hittezoekende raket] moet de glare [kunststof vliegtuigromp] niet raken! Dat 'glückauf' bleek later hun laatste groet te zijn. Een goenoeng api is een vulkaan. Wordt dat Goethebrevier nog gebruikt? De gojse kinderen mochten niet komen spelen. Het bekendst zijn de Golf van Napels en die van Mexico. Hoeveel GOS-staten
[Ge­me­ne­best van On­af­han­ke­lij­ke Sta­ten] waren er? Die schoenen zijn van gore-tex. Met goudron wordt Trinidadasfalt aangeduid. Een goûter [vieruurtje] moet je gouteren. In Haïti betaal je met gourdes [HTG]. We hebben 37 gray (Gy) gemeten [stralingsenergie]. Het gynaeceum [harem, vrouwenverblijf], daar mag jij niet komen. Heerlijk, zo'n gratin dauphinois [ge­gra­ti­neer­de scho­tel van aard­ap­pe­len, melk en kaas]. Bij de krant hebben ze een medewerker voor de graphics. Beschermt een grigri [amulet]? 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten