dinsdag 14 april 2015

Dictee dinsdag 14 apr 2015 (1): dictee 2e Groot Zeister Dictee [600]

Dictee - dictees

2e Groot Zeister Dictee

1. Heeft de adrenaline voor vanavond u zo-even doen kokhalzen alsof u sinaasappellikeur had gedronken vermengd met aquavit en (R: vergeten, 1 – aan het eind niet nog een keer het hele dictee voorgelezen…) een dosis (R: doosje, 2) diffuse, onappetijtelijke chemicaliën?
2. Of beschouwt u dit tweede (2e) Groot Zeister Dictee van de Rotaryclub (GB, ook Rotary Club – op omslag schrift) als een delicieuze amuse-gueule (met koppelteken, jury!) par excellence voor de renovatie, oftewel facelift, van het nieuwe perceel van de Voedselbank (jury: 'De', maar dan staat het op een gevel of aan het begin van een zin!)?
3. Sodeju, zeg ik als burgemeester, dit dictee is een verbale delicatesse die op één lijn staat met een copieus, exquise (had 'exquis' moeten zijn) dejeuner, geserveerd (R: getraiteerd, 3) met een cholesterolverlagende satijnzachte smoothie.
4. Daarom wilt u zich er vanavond niet met een jantje-van-leiden van afmaken.
5. U gaat uw eigen verbale suprematie sufficiënt tentoonspreiden. Dat lijdt geen twijfel.
6. Veel succes toegewenst bij deze geënsceneerde hordeloop (R: tussen-n gelukkig weggehaald)!
7. Ongetwijfeld werkt u zich nu al het apezuur om oenologisch te onderscheiden van oecumenisch, oedipuscomplex van eufemisme, eucharistisch van EU-commissaris en Oekraïens van oedeem.
8. U peinst (R: pent, 4) zonder aan hovaardij te lijden of een intellectueel demasqué te vrezen over hachee, haricots verts en huzarensalade.
9. U voelt zich intussen wel mentaal gekastijd en zou (jury: zoudt, echt fout!) willen spieken, maar toch ignoreert u – zij het weifelend – uw concurrenten. Want voor hetzelfde geld zitten zij er faliekant naast.
10. Is deze verraderlijke woordenbrij au fond spielerei, voedseldistributie is reële ernst.
11. Daarbij verdeelt men geen luxueuze ragout van hertenzwijn noch haaienvinnenconsommé, bouillabaisse, sliptong of ansjovispaté.
12. De ambiance van gênant prijzige grand cafés (R: gelukkig de s achter 'grand' verwijderd) zult u er geenszins aantreffen.
13. Er is geen maître d'hôtel (R: gelukkig dakje op o toegevoegd) die een proeverij van lamskoteletten of weikazen serveert.
14. En ook de destilleerderij met hardcore (zou aaneen kunnen) alcoholica heeft een andere clientèle.
15. Ordinaire koek-en-zopiespullen, oma's biscuitjes (R: als enige oma's-biscuitjes, goed gerekend, mits klemtoon op 'oma') en niet-biologisch-dynamische kippenbouillon worden frequenter vergeven (R: gegeven, 5) dan een fricassee van fricandeau of ezelinnenmelk.
16. In het distributiecentrum geldt gewoon ouwe-jongens-krentenbrood.
17. U begrijpt dat elke financiële bijdrage, hoe minuscuul ook, wordt geapprecieerd.
18. Uw participatie aan het dictee (à la Den Haag ook 'Dictee' – verkorting – goed gerekend) is dus beregoed en geen broodjeaapverhaal.
[Geen vijf- maar nulfoutendictee: 5 x niet goed verstaan]