vrijdag 3 april 2015

Dictee vrijdag 03 apr 2015 (2): dictee 824 (2) [584]

Dictee - dictees

Dictee 824, alinea 4 t/m 6.

4. De queeste van die questeerder in kwestie is nog niet ten einde. De sacharimeter van Soleil meet suikergehaltes en geen zonne-energie. Aftersun is après-soleil en een zonnejurk of lichte zomerjurk is een bain de soleil. De coupe soleil (omdat het om de hele uitdrukking gaat) en de Roi-Soleil (vanwege het streepje?) (Zonnekoning) vind je zomaar niet met zoeken op 'soleil', dan moet je echt zoeken op '*soleil'. Wat, is deze stoel echt gesakerdaand? Deze jas heeft een sergen voering. Een suzanneboef jaagt op Suzannes en Suzanna's. Swietslaan is niet om te wandelen. We willen een T-raam. 'Krijg het leblam' betekent 'krijg het leplazarus, het lebbes'. Lechajim, proost! Het was een feit dat ik fijt had. Volgens de fikh mag dat beslist niet. Ik mag alleen zeer fijn gesneden groenteproducten nuttigen. Flecterende talen kennen de flexie.

5. Een leplam is een paplam. We zullen heus niet naar de filistijnen, de kloten, gaan. Ben je nou helemaal van lotje getikt? De belladonna is een pupilverwijder. In die tijd waren Indochina en de Sovjet-Unie gebrouilleerd. Dat is goud van [cijfers] 18 karaat, [letters] achttienkaraats goud, [cijfers] 18-karaats goud. Ik heb een 75 wattlamp (75W-lamp) nodig. De afkorting A.C. staat voor appellation contrôlée. Die ijzervreter is anti kind. Zijn er middelen die zowel antipyreticum als -mycoticum zijn? Nederlandse deputés kennen allemaal de
auto-met-chauffeurweelde. De blinde dirk ging erin als Gods Woord in een ouderling. Hij valt op blondientjes. We dansten de bourree. Volgde de electroclash de elektropop op?

6. Zij doet experimenteelwetenschappelijk onderzoek. In een extreemrechtse partij vind je geen extreemlinkse ideeën. Bij die transactie ben ik het schip in gegaan. Hij wilde weer eens de grote jan uithangen. Je moet dat op een hooggelegen (nog beter: hoger gelegen) plaats zien veilig te stellen. Ze spraken daar Hooghollands. Zij verkeert veel in de indiescene. Hoe moet je de eerste en tweede industriële revolutie dateren? In de Maghreblanden houden ze zich ook aan de maghrib. Een sinterklaas moet voor Sinterklaas spelen. Hij is een state- en ideeëloze man. Niet elk steekhoudend argument zal steek houden. Een voorbeeld van een sylfenfiguur is Oberon. Hij heeft het verhaal te boek gesteld. Een transalpiene spoorlijn eindigt trans-Alpijns. Rijdt hij echt in een twaalfcilinder-Mercedes? Wie won dat jaar het UEFA Cuptoernooi?