maandag 6 april 2015

Dictee maandag 06 april 2015 (3): dictee 825 (3) [590]

Dictee - dictees

Dictee 825, alinea 7 t/m 10.

7. Zonder die hepatitis B-vaccinatie zou ze nu misschien hepatitis B hebben. Hij zat voor in de kerk. In de tram was het druk, maar voorin vond hij nog een zitplaats. Ze zijn het jammerlijke slachtoffer geworden van CO-asfyxiatie [koolmonoxidevergiftiging]. Wat was een nisskakam ook alweer? We hebben 325 kilowattuur (kWh) verbruikt. Door de bewolking was het een sterreloze nacht. Ik kreeg ge-e-maild dat een wienerschnitzel gemeeld is. Een wormkoekje wordt ook wel santonine genoemd. Met 'oom': adenoom, carcinoom, dermatoom, fibroom, hematoom, lipoom, myoom, oom agent, Oom Jan leert zijn neefje schaken, Jan oom (verouderd voor Oom Jan), Oom Kool (arme sukkel), daar ligt Oom Kool (is gevallen), oud- of grootoom en De (neger)hut van Oom Tom. We zullen dat gluiperdje eens een lesje leren!

8. Met 'omes': hoge omes (hotemetoten), voor de omes komen (professoren, examen doen), ome dokter (vertrouwelijke aanduiding), Ome Hein (de dood), Ome Jan (de bank van lening: het bij Ome Jan brengen, ik moet naar Ome Jan – geld van de lommerd zien te krijgen), ook 'janoom' is een aanduiding van de lommerd, Ome Gerrit (scheldnaam voor een rooms-katholiek geestelijke), Ome Kolenbrander (Bargoens voor gevangenis) en: ome Gevert is dood, ome Hebbert leeft nog: men krijgt liever dan men geeft. Gods Woord bevat bijna ontelbaar veel godswoorden. We hebben een centstuk, een vijfcentstuk en een 2½ centstuk (twee-en-een-halvecentstuk). De nazi's waren anti-Joods. Mijn vrouw en ik hebben al lang een en-ofrekening. Dat gijsje goochem is van Atjehse komaf, ook zijn ouders waren Atjeher.

9. Het haringkaken verwijst naar haring kaken. Een goth (of gothic) is een aanhanger of vertegenwoordiger van gothic (= gothic stijl of muziek). Hier zie je wat voorbeelden van de gothic kunst. Een gothic novel is een griezelroman. De gothique rayonnant is de rayonante gotiek (tussen de hoge en de flamboyante gotiek in). De gotiek is origineel de spitsbogenstijl. Het Gotisch is een Oost-Germaanse taal. De Goten, een oorspronkelijk uit Zuid-Zweden en Gotland afkomstig volk, werden later opgesplitst in de Oost- en West-Goten. Gisteren liep ik nog door de Rotterdamse koopgoot. Deze schoenen zijn van gore-tex. Grâce à Dieu, je bent gered! Die graatmagere man heeft een academische graad. Pieter is een graag geziene gast. De douairière deed het met de gonfalonniere. Een contrail is een condensatiestreep.

10. Hij heeft een afschuwelijk degout van goût de contradiction. Is dat te combineren, goulash met golauyoek? Achenebbisj, aggenebbisj, oggenebbisj, genebbisj of nebbisj? Ze had extramatrimoniële seks. Mooi, die fourruremantel. Ik las in een dictee 'kris poesaka', maar ik denk dat dit poesakakris moet zijn. Hij is minnaar van de schone letteren. Hij wil vast weer munt slaan uit die situatie. Hun na-ijverigheid druipt eraf. Wie kent het middeleeuwse Latijn, het Kloosterlatijn nog? Een 65-plusser heeft een 65 pluskaart (ook 65+-kaart). In Madurodam heb je een miniatuur-Schiphol. Delft is de prinsenstad en Hanzestad Deventer is de koekstad, Eindhoven de lichtstad, Utrecht de domstad en in Alkmaar begon de victorie!