maandag 20 april 2015

Dictee maandag 20 apr 2015 (2): dictee 827 (2) [603]

Dictee - dictees [603]

Dictee 827, alinea 4 t/m 6.

4. Amerika is een great meltingpot of nations. Die grefo's zijn niet te vertrouwen. Dat is kras: een griot (jali, troubadour) die van griottes houdt. Ze droeg een gris-perle japon. Hij heeft grondkwekwe in zijn land. Laten we er nog een kweekwee op nemen. Het vliegtuig landt in Guatemala-Stad. Waar ligt de grens tussen Boven- en Neder-Rijn? De wind was 7 beaufort (7 Bft). Hij is wel iemand om u tegen te zeggen. Verwar vooral de hippocampus en de hypothalamus niet! Verbuiging wordt zowel flexie als inflectie genoemd. Die jongeren daldeeden vaak. Ik haat die wittespellingbazen! Waar is de capoeiraworkshop [uitspraak!]. De halveloopinguitvoering was een succes. De immortels zijn lid van de Académie française (devies: à l'immortalité). Samen vormen zij de Veertigen. De partijen zijn implacabel [k].

5. Hij is in goeden doen, een man in bonis. De boekhouder werd de hemel in geprezen omdat hij de inflatie correct ingeprijsd had. Die inséparables zijn inseparabel. Zijn dat alle ins en outs? Who's afraid of Yggdrasil? De kogelslingeraar was aan het inslingeren. Een ongelovige thomas dankt die naam aan de Heilige Tomas, Sint-Thomas. Haaren ligt in Noord-Brabant, Haren in Groningen. Bij de halacha hanteren ze ook de hagada. Zij is een haaiige haaibaai. Met enakskinderen kun je een reuzeleuk reuzenfeestje bouwen, een reuzereuzenfeest zelfs.

6. Een zoektocht naar 'and': arts-and-craftsbeweging, AND (Andorra), ALU (arithmetic and logical unit), a sadder and wiser man, asdic (anti-submarine detection and investigation committee), a.s.o. (and so on), B&B (bed and breakfast), blaming-and-shaming, blood, sweat and tears, CANS (complaints of arm, neck and/or shoulder), captcha (completely automated public Turing-test to tell computers and humans apart), cash-and-carry, c.f. (cost and freight), checks-and-balances, diak (double income and kids), do's-and-don'ts, all chiefs and no Indians, few and far between, fish-and-chips, for better and for worse, hire-and-fire, hit-and-run, kick-and-rush, kiss-and-ride (K+R), look-and-feel, meet-and-greet, park-and-ride, pitch-and-putt, plug-and-play, quick-and-dirty en radar (radio detecting and ranging).