zondag 26 april 2015

Dictee zondag 26 apr 2015 (2): dictee 828 (1) [609]

Dictee - dictees [609]

Dictee 828, alinea 1 t/m 3.

1. Gedraag je niet zo histrionisch! Kun je op 2 step de twostep dansen? Moet Feyenoord morgen uit spelen? Wat moet ik met zo'n hoax over de hoatzin? Nou heb je me tuk: hoc habet! Een hoekreier is een zeker touw. Hij holede met een hole-in-one. Hij heeft een holostericbarometer (anero├»debarometer) om te kijken of de holothuri├źn niet te veel onder druk komen. Wie was de homo primigenius? Dat zijn uitersten: een homo unius libri en een homo multarum litterarum. Die spreekt nog Hoogjavaans. Het is hoogwater. Die oplossing vind ik houtje-touwtje. Hij hoverde, zweefde. We zaten daar reddeloos huis clos. Dat is in de sfeer van huis, tuin en keuken. Het hulpverlenen is een kwestie van alle mogelijke hulp verlenen. De Zoavo was de Zuidoost-Aziatische Verdragsorganisatie. Zie je die mooie biscuit buste daarginds?

2. Als Feyenoord moet uit spelen, kunnen ze de tegenstander vaak uitspelen. Hij zweert bij biscotti di Prato, cantuccini, een soort van biscuitjes. Ik meen dat er verschil is tussen een ixia en een fajalobi. Ik vlieg morgen naar Istanboel. Leg het verschil uit tussen isoniazide en isocyanide, of is dat er wellicht niet? Pak de griottes maar van het griotteschaaltje. Steunend op zijn jakobsstaf keek de jakobsganger naar de Jakobsstaf. 'Rorate coeli desuper (Dauwt, hemelen, uit den hoge)' zijn de beginwoorden van een adventsgezang. En dat gaat niet over de scala caeli. Wie van het jaknikken is, zal niet gauw ja knikken (of nee). Het is begonnen in het jaar onzes Heren, anno Domini, 2008, die jaar-in-jaar-uitsleur van de jaarlijkse rondreis over 's heren wegen in Djibouti. Mijn vrouw verkoopt al lang Japanse japannerie of japonaiserie.

3. Tijdens de jamboree aten we eenmaal een maal van jambalaya: een eenpansgerecht uit de cajunkeuken. De bokser kreeg een lelijke punch van een jab te verduren. Die Japannees is heel trots op zijn rijdende japanner en heel handig met zijn zakjapanner. Ik schrok me het
je-ne-sais-quoi. Zijn jeremiadehouding was cynisch en ergerniswekkend. Een jawoord is wezenlijk iets anders dan een ja-stem. Dat je jout, soit, maar dat je me uitjouwt … Hij liep in z'n blote je-weet-wel. Veel islamieten trekken jaarlijks naar de heilige stad Mekka, veel joden naar de Heilige Stad, Jeruzalem. Wanneer is de kick-off? Ondanks de pijn heeft hij geen kik gegeven. Krijg je van lsd echt zo'n kick? Zo, dat zit in de pocket. Het kabinetstuk lag vol met kabinetsstukken van het toenmalige cabinet d'affaires. Kalief, kalifaat, markies en markizaat.