zondag 12 april 2015

Dictee zondag 12 apr 2015 (3): dictee 826 (3) [599]

Dictee - dictees

Dictee 826, alinea 7 t/m 10.

7. Zij zijn voordeur- en bedstededelers. Is hij nou dilettant in bhakti of in hatha yoga? Ik wil geen gewone kotelet, maar een côtelette suisse, en anders coquilles Saint-Jacques. Is het nu deventerkoek of Deventer koek? Kijk ook eens naar de Deventer latten (de latkoek). Leidt wishful thinking als vanzelf tot een selffulfilling prophecy? Waase Wolf is een Belgisch biermerk. De Waasse kriel is een zekere kip. De Gabonees belandde in een van de gaazen; daar worden veel gazen verbruikt. Bedoel je nu een gabardine regenjas of gewoon een gabardinejas? Liefst niet door elkaar halen: galangan = galengan = (in Indië) smal dijkje om een sawa-afdeling (vast bij een desa), galanga = laos, gemalen galangawortel, een galago is een halfaapje, een bushbaby en een galega (galigaan) een vlinderbloemig voedergewas.

8. Een big smile is een brede glimlach, een smiley kan zowel vreugde als verdriet uitdrukken. Een emoji is een emoticon, een frownie een emoticon met een somber gezichtje. Een gamel is een etensblik of soepketel; daaruit kun je eten in de gamelle. De gamin en de gamine konden het goed vinden (met goedvinden van de ouders?). Ganesha is de hindoegod van de wijsheid, voorgesteld als een mensengestalte met een olifantskop. Ganja is marihuana. De ganzeriken vertrapten de ganzeriken. Door gospel en rhythm-and-blues beïnvloede housemuziek heet ook wel garagehouse. De garam masala is (in de Indiase keuken) een kruidenmengsel op basis van kerriepoeder. Een garoeda is (hindoeïsme) een mythisch wezen (half mens, half adelaar) dat dient als rijdier voor de god Visjnoe. De garçon en de garçonne hebben een garçonnière.

9. De passiebloem is de Passiflora caerulea. Is de gas- en lichtrekening al betaald? Een gascogner kikt op gasconnades. We moeten opa en oma nog gedag zeggen (goedendag zeggen, goedendagzeggen). Sommige Vlaamse bedrijven hebben buitenproportioneel veel geco's in dienst. De gavotte is een muziekstuk en dans. Niemand wilde het gazonmaaien op zich nemen. Gastrectomie gaat verder dan een maagverkleining. De GATT was de General Agreement on Tariffs and Trade. Die gaucho was behoorlijk gauche. De gauge [gautsj, geetsj, g van goal] is een zekere standaardmaat. Een gaur is een rund, niet te verwarren met een giaur [gah-voer], Turkse scheldnaam voor alle niet-moslims. De geilaard kwam met de geijkte smoezen en maakte er een geintje van. Ge werdt gewaar: een geitouw loopt door een geiblok.

10. De grandguignoleske opsnijder, die bramarbas, sodemieterde de twee quasigrandes-dames met hun gigolo's in het zonneovergoten nymfaeum en ging ervandoor met de doorgewinterde nymphe du pavé. Geirnde (gernde) is louter, zuiver. Hij kon voor den dag komen met zijn geklofte. Gekscherenderwijs kwalificeerde hij de gelaedeerde als 'dader'. De boeven gingen over tot geldsnoeien. Hij ging heen, maar heeft daarvoor veel geleên. Geleiergoed is gleiswerk. Dat je dat sans gêne (zonder gêne) deed is gênant: je moet je generen. Misschien nog wel het beste: dat het gelidae mortis imago hem ten deel valt … Geen gelul, gebak van Krul! Een gelule is een capsule. Een mêlee is gemêleerd. Dezen en genen excelleerden.