zondag 12 april 2015

Dictee zondag 12 apr 2015 (1): dictee 826 (1) [597]

Dictee - dictees

Dictee 826, alinea 1 t/m 3.

1. Ook dat moet je weten: kiesjeliesj is gefrituurd dun deeg in ruitvorm dat bij Poerim wordt gegeten (synoniem: hamansoren) en gremzelisj is bij joden een bepaald pesachgebak. Hij speelt goezla, die eensnarige viool. Wat staat er in artikel 8 van de Grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden? Het groengevlekte vogeltje zat op de groen geverfde plank. De groupie mocht meeliften met de groepage. Ik mocht in grootmoes stoel zitten, een hele eer. Ik kreeg een boeketje guernseylelies. Toedeledokie, daar kun je naar fluiten. De akoestiek is heel erg exquis. Wij beoefenen een Chinese qi-gongvariant. Een sint-bernardshond wordt ook wel sint-bernard genoemd. Een LETS'er (Local Exchange Trading System, Lokaal Economisch Transactie Systeem) maakt deel uit van een ruilnetwerk. Ze was chiquer dan chicst gekleed.

2. Hij had een tête-à-têteje met zijn maîtresse. Ze zijn met paard-en-kar gekomen. Het was toen nog geen eigen partij, die groep-Wilders. Niet alle goochelaars zijn googelaars. Naar verluidde, krijgen we een B en W. De paarden moesten een loodzware steeplechase afleggen. Het is drie uur ante meridiem (a.m.). We bulderden van het lachen om zijn haarlemmerdijkies. Naast Ben & Jerry's vind ik die Häagen-Dazs ook erg verrukkelijk. Een haik is kleding, een kaïk een boot. Vreemd, in de hakkenbar stond een hakkebord. Het jongetje leed aan de hamburgerziekte, het hemolytisch uremisch syndroom. Dat hamansfeest is geen Poerim. De halvegare, de halvezool, werd op 1 april om een nieuwe halvezool gestuurd. Na het halloumi eten gingen we halsoverkop halmaën. Het was zoeken als naar een speltbrood in de hooiberg.

3. Tijdens de hagenpreek werd hij op de hagenbank gezet. Hadt ge niks beters kunnen doen dan hach noch wach zeggen, toen ik heg noch steg wist? Dit welkomthuis heb ik voor je meegebracht. Is er een vakbond voor gerants en chef-koks? Een trojka neemt nu de zaken waar. Hij appelleerde aan een minuscuul voorvalletje tijdens de paasviering. Tot de Cito-toets behoort niet hoe je een reverence maakt. Hadden ze in de doe-het-zelfzaak een complot gesmeed met betrekking tot het fierljeppen? Deze passage wordt all'unisono (op dezelfde toon) gezongen. Laten we van die bedorven hangop nu maar geen hang-up maken. Nee joh, dat is geen notch- maar een hatchback. Die hearsay moet je maar niet geloven. Kun je hardmaken dat je haar niet zal hardvallen? Je moet niet om de hete brij heen draaien.