vrijdag 3 april 2015

0583 Dictee vrijdag 03 apr 2015 (1): dictee 824 (deel 1) √

Dictee - dictees [0583]

Oefendictee 824 (deel 1)

Dictee 824, alinea 1 t/m 3.

1. Die eva – evangelische jongere – neemt even een e-vakantie. 100 mailtjes sturen en dan zeggen 'excusez du peu'. Wat houdt de brezjnevdoctrine in? Hij teerde weg in agamie [ongehuwd] , omdat zijn vriendin ooit geen agami (trompetvogel) wou. Hij werd geshockt, daardoor was zij gechoqueerd, haar zus geschokt en opa vond het shocking. Een christen-sociaal hangt het christensocialisme aan en is vast christelijk-sociaal. Een coquette (kokette) is koket [behaagziek, ijdel]. Mijn ditjes-en-datjesstukjes zijn inmiddels beroemd. Het markizaat wordt bestuurd door de markiezin. Een safe conduct is een sauf-conduit [vrijgeleide]. Met moeite kon de status quo behouden worden. Die falderappesen [gespuis] zijn van laag allooi. Die Guineese houdt Guine(e)se [Guinee, Guinea] biggetjes. Wil je even naar de
doe-het-zelfzaak gaan? Nee hoor, doe het zelf maar! In een eau-de-cologneflesje zit eau de cologne. De meiwijn wordt bereid uit onzelievevrouwebedstro.

2. Die hebben bij V&D een shop-in-shop. In een e-mailbericht betekent fyi 'for your information'. Een raquette [uh uitspreken] is een sneeuwschoen. De sjekkies zaten in haar sjek [loshangend vrouwenjasje]. Ze dronken eerst één sauternes [ook enkelvoud] en daarna nog enkele sauternes. Een sheltie [herdershond] komt van de Shetlandeilanden. Zij komt uit Dar es Salaam. Hoeveel Open
Vld-politica's ken jij? Zij zullen de galluppoll hanteren. Een kelvingolf is geen rossbygolf. Het symbool voor de kelvin is K. Een messalina [met onverzadigbare geslachtsdrift] heeft zelden een (messaline)jurk [stofnaam] aan, dunkt me. Zou een pekan [vismarter] pecannoten lusten? Weleens een pongo [gorilla] met een poncho gezien? De angélique [angelica, engelwortel] ziet er angeliek [engelachtig] uit en heeft niets te maken met de (vox) angelica [orgelregister, engelenstem]. Als iets goed reüsseert, betekent dat réussite. Ken je het stèrebegrip? Wat houdt dat dan in? [Kubieke meter, st, S] Zoek eens op, wat 'tethering' [uitspraak!] is: het heeft te maken met verbinden van apparaten met internet.

3. Een bremze is een warmbloedzuiger. Wist je dat 'catechu' [uitspraak!] hetzelfde is als cachou, een zeker looistofhoudend extract? Wist je dat cachou ook betrekking heeft op het hout van de acajouboom, ook wel kasjoeboom genoemd, die de cashewnoten levert? Christene zielen (VD ook: christenzielen), wat een gedoe! Cremortart of cremor tartari is overwijnsteenzure potas. Vind je in het deuterocanonieke Bijbelboek Wijsheid van Jezus Sirach (afgekort: Sir.) ook de spreuken van Jezus Sirach? Een oenochoë [uitspraak - mv. oenochoai] is een buikige wijnkan. Het CJD is het creutzfeldt-jakobsyndroom - disease, je ware jakob zal dat hebben! Karyologie gaat over cellen, cardiologie over harten. NB Cariologie (met dezelfde uitspraak als karyologie) gaat over de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van cariës. Hij is de mies(j)te [bangelijk, lelijk] van de drie. Een o(o)rliëtblok is een bram- of bovenlijzeilvalblok. Opodeldoc(h) is de volksnaam voor twee aromatische zeeppreparaten. Een palei (polei) [foltertuig: uitrekken] heeft zeker wel iets van een procrustesbed.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten