vrijdag 30 januari 2015

0499 Dictee woensdag 04 feb 2015 (2): dictee Kampen 2015 √

Dictee - dictees [0499]

3e Dictee van Kampen (2015)

Virtuele vervreemding

1. Door de huidige alleszins geavanceerde technologische vindingen kan de mens A.D. tweeduizend vijftien leven als God in Frankrijk, of, minder geëxalteerd, als de legendarische Zonnekoning, die in zestienhonderdtweeënzeventig onder de Vordense Lodewijkslinde uitgerust, niet gepicknickt, laat staan gebarbecued zou hebben.

2. Daarbij duid ik niet direct op die lieden die in alle luiigheid vanuit een fauteuil of chaise longue een-twee-drie via remote control oftewel afstandsbediening allerlei afspeelapparatuur kunnen inschakelen om zappend de meest exotische tv-programma’s te bekijken.

3. Ook niet op automobilisten of reizigers die verknocht zijn aan
gps-begeleiding via navi’s of appjes, al moeten ze die nieuwerwetsigheden ten minste met een exorbitant tekort aan topografische kennis en schrijnend teveel aan elektrostress en verlies van oriëntatievermogen bekopen.

4. Noch ten slotte op wandelaars en fietsers die als walkman- of iPhonefetisjisten, met koptelefoon op, oortjes in, mobieltje aan het oor of door riskant getuur en gestrest gewrijf op touchscreens, immuun voor omgevingsgeluiden en -gezichten, zich tenslotte sacrosancte protegés wanen.

5. Doch op geprivilegieerden, lui die tenminste profiteren van deze progressie, die het wifiwalhalla bereikbaar maakte voor elke neanderthaler of languissante zielenpoot om zonder fysieke inspanning twitterend te communiceren met Jan en alleman, inclusief klunzige types als Jan L... en Kaatje K...

6. In dit door ICT’ers [
GB: ook ict verdedigbaar] gecreëerd paradijs gamet de jeugd non-stop er thans lustig op los met uiterst gewelddadige computerspelletjes, of chartert de grotemensenwereld ten detrimente van de eigen conditie velerlei verleidelijke goederen en alternatieve personages, gigolo’s en maîtresses incluis.

7. De onwelkome keerzijde van deze vreemde, on-Bijbelse toverwereld van louter luieren en zalig nietsdoen, is de kweek van adipeuze patiënten door vetzucht of obesitas met als consequentie corpulentie, waarnaar te veel genotzuchtige luieriken dankzij te summiere lichaamsbeweging solliciteren.

8. Tegen dit zwaarlijvige lijden, veroorzaakt door onder andere verregaande vadsigheid, helpt slechts één remedie, nl. de reële eigentijdse aberratie: bezoek aan fitnesscentra met hun broodnodige afslankingstrainingen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten