zaterdag 3 januari 2015

0467 Dictee woensdag 31 dec 2014 (7): dictee 810 (deel 1) √

Dictee - dictees [0467]

Oefendictee 810 (deel 1)

Dictee 810, alinea 1 t/m 3.

1. Die calleuze [eeltig] verdikkingen kunnen er maar beter af zijn. De termieten  weten geen mieter van thermiek. De afkorting t.h.t.
[tee-haa-tee] betekent: ten minste houdbaar tot. Een TIA is een transient ischaemic attack (voorbijgaande aanval door een ontregelde bloedtoevoer naar de hersenen – vaak als voorbode van een beroerte). Dit perk moet nog toegroeien: de planten moeten naar elkaar toe groeien. Zelfs de ME (mobiele eenheid) kwam eraan te pas. Het eenhedenstelsel van Giorgi (synoniem: giorgistelsel) is een door de Italiaanse elektrotechnicus G. Giorgi (1871-1950) opgesteld eenhedenstelsel met als grondeenheden meter (m voor lengte), kilogram (kg voor massa), seconde (s voor tijd) en ampère (A voor stroomsterkte), ook wel mksa-stelsel genoemd, de voorloper van het SI. Een valkuillening is geen krediet om vliegende valkuilen te kopen.

2. Wil je de deur toetrekken, dan moet je de kruk naar je toe trekken. SI staat trouwens voor Système International d'Unités (internationaal genormeerd stelsel van meeteenheden, gebaseerd op de grondeenheden meter (voor lengte), kilogram (voor massa), seconde (voor tijd), ampère (voor elektrische stroomsterkte), kelvin (K voor temperatuur), candela (cd voor lichtsterkte) en mol = mole – voor hoeveelheid stof). Over 'een- en ondeelbaarheid' (VD - lemma eenheid) moest ik wel even nadenken. Wist je dat je voor 'hendel' ook handel' mag schrijven? Zo staat het in GB [VD alleen hendel!]. Hij zit daar op de een-na-voorste rij. Een lulletje rozenwater [eenoor] wordt ook wel met Jan Eenoor aangeduid. Ik wil nu wel [met nadruk gelezen] eens * een eerste plaats behalen bij schaken. Op een EHBO-post werken EHBO'ers in de eerstehulpverlening. Vele eersten zullen de laatsten zijn, vele laatsten zullen de eersten zijn.
* Volgens Taaladvies zijn 'weleens' en 'wel eens' vrijwel gelijkwaardig. Zie GB, weleens.

3. Eerstelijns medische zorg is eerstelijnsgezondheidszorg. Eerstkomende dinsdag (afgekort: e.k. di) al. Met Hagenezen is het vaak lachen. Met BED wordt de binge eating disorder (eetbuienstoornis) aangeduid. Een eetlepel [el] is zes theelepels. Hij heeft een efebengestalte [efebe: jonge man, militaire dienst, Athene]. De tokehs vlogen rond de toko's. Hij kent de stof tot-en-met, tot en met de laatste tittel en jota. Ik heb vroeger heel wat van Den Haag CS naar Scheveningen getramd. Ook moest ik vaak naar Rotterdam-Centrum of (het station) Rotterdam-Centraal (vergelijk: Brussel-Zuid). Mijn grootvader was trouwens nog tremmer op een stoomschip. Met het toynbeewerk werd ontwikkelingswerk onder de arbeidende klassen bedoeld. Welke Tour de France-etappe leidt naar de Tourmalet? De trassi [garnalenpasta] is op het trascement gevallen. Hij is een kei in cartomagie [goocheltrucs met speelkaarten].

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten