dinsdag 13 januari 2015

0477 Dictee woensdag 14 jan 2015 (1): dictee Groot Gomarus Dictee 2015 √

Dictee - dictees [0477]

Groot Gomarus Dictee 2015 Gorinchem

1. Onze school, genoemd naar de voorman van de contraremonstranten, Franciscus Gomarus, is bijzonder gesitueerd.

2. Aan de ene kant van de school hebben we vanwege het dierenasiel gezelschap van blaffende dobermannpinchers en jack russells en van miauwende siamezen en birmanen, die geënt en gesteriliseerd op hun nieuwe baasje wachten.

3.Aan de andere kant van ons schoolgebouw raast, op de A15, een continue stroom van heilige koeien, regelmatig met grote snelheid ingehaald door elektrische locomotieven die met ladingen ethyleen op weg zijn naar het Ruhrgebied.

4. Dan is er ook nog het gebedshuis waar onze islamitische buren de Koran [inhoud] lezen en dat onder anderen onze vmbo-leerlingen vooral kennen vanwege de broodjes kipshoarma en tzatziki met ravigotesaus.

5. Daartussen ingeklemd staat ons imposante schoolgebouw, waarin we in april, vanwege het 40-jarig bestaan van onze school, tijdens een reünie vele oud-leerlingen hopen te ontmoeten.

6. Allerlei leerlingen hebben tijdens de woestijnreis onze school bevolkt: slimmeriken en excentriekelingen, ambitieuzen en consciëntieuzen en altijd het rapaille met het kattenkwaad.

7. Het takenpakket van directieleden, teamleiders, conciërges en docenten verandert met de tijd wel enigszins.

8. Er wordt geprakkiseerd [ook: e], gewhatsappt en ge-e-maild over acceptabele roklengtes, over de prijs van een aspirientje, over
ADHD-kinderen [GB ook wel: adhd] en over de exorbitant hoge normen die de inspectie hanteert.

9. Toen ik in deze stilte voor mijn geconcentreerd publiek dit dictee begon voor te lezen, viel het me trouwens onmiddellijk op dat de akoestiek in deze aula erg goed is.

10. Wees ten slotte op je qui-vive, er mag nog naar hartenlust getipp-ext worden, niet alles was jip-en-janneketaal; als je vanavond aan je verdiende entrecoteje zit, bedenk dan: oud-Kamerlid Van der Vlies is, met vele anderen, trots op jou.

Shoot-outwoorden:
- abracadabra
- acquireren [verkrijgen, verwerven - ah-kwie]
- gecreëerd
- renaissancistisch
- Shakespearesonnet
- socialezekerheidsstelsel
- zwart-witkopieën
- oxymoron [stijlfiguur, vb. jeugdige grijsaard, levend dood]
- forsythia

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten